Deel het vaarplezier (Ineke Verkaaik-Hogervorst)

Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter van de behoudsorganisatie Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP), zegt altijd: ‘Alles begint met aandacht’. In 1953 vond de eerste reünie van rond- en platbodemjachten plaats in Grou. Een reden was dat de belangstelling voor deze schepen afnam en het ene na het andere schip bij verkoop naar het buitenland verdween. De oprichting van de SSRP vond twee jaar later plaats, in 1955. Een doelstelling van een aantal liefhebbers was de belangstelling voor rond en plat weer terug te laten keren.
Het silhouet van rond- en platbodems is onderdeel van het Friese landschap
Daarin is de SSRP vanaf 1955 goed geslaagd, maar nu is het wederom tijd voor actie, tijd om aandacht te vragen en te krijgen voor dit varend erfgoed en deze varende monumenten.
“Deze schepen behoren ook tot de identiteit van Friesland,” zegt Ineke. “Het silhouet van rond- en platbodems is onderdeel van het Friese landschap. Ik kom veel in Friesland, maar woon in Zuid-Holland en wanneer ik daar langs de Gouwe fiets en ik zo’n mooi Fries tuigje zie opdoemen aan de horizon, dan ga ik sneller fietsen. Als ik er zeker van ben dat er een houten romp onder zit, trap ik door naar Alphen aan den Rijn, omdat ik weet dat ze daar moeten stoppen voor de brug. Ik maak dan een kort praatje en vertel bijna ongemerkt dat ik actief ben in de SSRP. Jaren later kan het dan gebeuren dat ik word aangesproken door mensen die zeggen dat ze een gesprekje met me hebben gevoerd bij die brug. Rond- en platbodems brengen Friesland en de rest van Nederland dichterbij elkaar, zelfs als de één vaart en de ander fietst.

Er samen mee varen, is nog mooier
Rond en platbodemjachten moeten bewegen van A naar B en weer terug, dat is hun functie en blijven varen is noodzakelijk voor het behoud van een schip. Laat ze niet aan de kade liggen, het zijn geen museumstukken. Vaar met deze schepen, laat ze keer op keer overal zien en geef ze aandacht.
Voor rond en plat geldt dat ieder schip gestolde historie is. We kunnen nu nog steeds genieten van de tijd waarin ze ontworpen en gebouwd zijn. Het belang daarvan werd maar weer eens duidelijk toen in maart 2025 de laatste historische panden in het centrum van Arnhem in brand stonden. Het besef dat deze eeuwenoude panden voorgoed verloren zijn gegaan, drong landelijk en politiek goed door. Het historische hart is uit de stad gerukt, Arnhem wordt nooit meer hetzelfde. Zo (hopelijk niet door brand) kan het onze schepen ook vergaan, als we in de huidige tijd even niet opletten. We moeten ons varend erfgoed heel goed verzorgen, bewaren en koesteren, want als het weg is, krijgen we het nooit meer terug.
Er samen mee varen, is nog mooier. Deze schepen brengen al eeuwen mensen van allerlei rangen en standen samen. Iedereen is dan opvarende en een gelijkgestemde. Tijdens reünies ervaar je dat overduidelijk. Je bent als bootjesmensen bijna familie van elkaar, in zo’n reünieweekend praat je elkaar weer bij en verstevig je de onderlinge band. De ontmoetingen, de contacten, de gezelligheid maken een belangrijk onderdeel uit van varen met onze rond- en platbodemjachten.
Hijs de zeilen!
Een reünie is ook een prachtige gelegenheid de schepen te laten zien. Je geeft elkaar aandacht, maar ook de schepen krijgen zeilend en vanaf de wal aandacht. Hoe mooi is het alleen al voor ons als eigenaren en bemanningsleden om al dat varend cultureel erfgoed bij elkaar te zien. Ik geniet daar altijd met volle teugen van, maar dat doen wij niet alleen, ook het grote publiek kan het waarderen. In 2025 tijdens de viering van 70 jaar SSRP in Heeg zetten we zelfs een speciale -authentieke- rondvaartboot in voor belangstellenden die op het Heegermeer onze verrichtingen van dichtbij willen meemaken.
Met aandacht geven en aandacht vragen overtuig je mensen van het belang van deze schoonheden, die zo goed passen bij het landschap waarvoor ze zijn gebouwd. Ze zijn ons maritiem erfgoed en vertellen ons verhaal. Houd elkaar enthousiast en laat toeschouwers zien hoe schitterend onze schepen zijn. Misschien springt de vonk over en wil één van hen ook eigenaar worden van zo’n prachtig schip. Kortom, meld je aan, doe mee aan de jubileumreünie van 70 jaar Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Hijs de zeilen, ga het water op en deel het vaarplezier!”