Verenigingen

De KZV "Oostergoo" te Grouw, de KZV "Sneek", de KNZ&RV te Muiden en de KR&ZV "De Maas" zijn vier van de zes oprichtende partijen van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in 1955.
Vanaf de oprichting werden eigenaren van in het Stamboek ingeschreven jachten automatisch "Vriend" van de SSRP. In 1988 is dit geformaliseerd door de oprichting van de Vereniging van Vrienden van de SSRP (VSRP).
In 2022 is daarin een grote verandering opgetreden: 
De Vereniging van Vrienden van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (VSRP) heeft in 2022 haar statuten aangepast zodat ze kon samengaan met de Schipperskring Kooijman, De Vries en Van Rijnsoever (SKV). De nieuwe statutaire naam is ‘Vereniging Schipperskring Rond- en Platbodemjachten’ en ze is ingericht als vereniging voor mensen die graag zeilen (of willen leren zeilen) met ronde en platbodemjachten.

De oudste 9 watersport/zeil verenigingen van Nederland

  • 1847 : De Koninklijke (Muiden)
  • 1848 : Oostergo (Grouw)
  • 1848 : De Hoop (Amsterdam)
  • 1851 : De Maas (Rotterdam)
  • 1851 : Koninklijke Dordrechtsche (Dordrecht)
  • 1851 : Sneek
  • 1859 : Langweer
  • 1860 : Frisia (Grouw)
  • 1865 : De Zevenwolden (Lemmer)

 

Lijst van de Nederlandsche Watersportvereenigingen behoorende bij de vlaggen en wimpels, uitgegeven door de Sikkens' Lakfabrieken in Groningen in 1938 (coll GtC)

pdf Watersportvereenigingen behoorende bij de vlaggen en wimpels

Uit het boek "Bladzijden uit de geschiedenis der jachthavens en van de zeilsport te Amsterdam" Hoofdstuk III Vereenigingen en wedstrijden door Ernst Crone

Bij ons werd het zeilen reeds eeuwen beoefend; er waren jachthavens met hun lokalen en de kunst met een boot om te gaan zoowel als om deze te vervaardigen, was een bezit van velen. De genoegens op het water te beleven, de heerlijke verkwikking daar te ondervinden, de zelfvoldoening zijn schip te beheerschen, dat alles was bekend in breede lagen der bevolking. En hij die zelf niet direct van dit alles profiteeren kon, trok als kijker naar de zeilersfeesten om van dichtbij toch mede te kunnen genieten. De watersport van thans kan er trotsch op zijn, dat het Z.K.H. Prins Hendrik der Nederlanden was, die in deze voorging, die dezen weg wees en die gedurende zijn geheele leven nooit een poging naliet om van zijn belangstelling en meeleven in scheepvaart zoowel als watersport blijk te geven.
In het vormen van een vereeniging gaf Rotterdam het voorbeeld, waar ontstond in 1846 met steun van den kroonprins, later Z.M. Koning Willem III en onder voorzitterschap van H.D. broeder Z.K.H. Prins Hendrik, de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub. Daarna ontstonden een groot getal vereenigingen in ons land. De oudste echter van alle, de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club werd na het overlijden van haar oprichter en voorzitter Z.K.H. Prins Hendrik (1879) opgeheven.
Na de oprichting van "De Koninklijke" in 1847 en "De Hoop" in 1848 volgde in Juni van dat jaar de Zeilvereeniging "Oostergoo" te Leeuwarden en drie jaren daarna ontstaat „de Maas" in Rotterdam, wier voorloopster geweest is de Roeiclub „Amicitia", welke geruimen tijd toen reeds bestond en wier ledental snel toegenomen was. Daar deze club in den beginne op kleine leest geschoeid was, bleek op den duur, dank zij dien groei, reorganisatie onvermijdelijk. Op een algemeene vergadering der leden gehouden op 16 Jan. 1851, waarbij 32 heeren aanwezig waren, werd besloten de Roei- en Zeilvereeniging „de Maas" op te richten.
Friesland blijft nu voorgaan. In hetzelfde jaar 1851 wordt in Sneek de Zeilvereeniging „Sneek" opgericht. Wij weten het al dat daar reeds lang jaarlijks een wedstrijd gehouden was, georganiseerd eerst door eenige liefhebbers, later door een commissie. Maar toen besloot men, teneinde meer zekerheid te hebben dat de wedstrijd in de toekomst zou blijven bestaan, een vereeniging op te richten. En Z.K.H, Prins Hendrik was ook hier weder voorgegaan door een zilveren bocaal uit te loven in 1847, terwijl hij in 1865 de vereeniging de eer aandeed haar wedstrijden bij te wonen met zijn jacht „Watergeus".

Naderhand ontstonden de volgende vereenigingen:

1859. Zeilvereeniging  „Langweer"
1860. Zeilvereeniging „Frisia" te Grouw,
1860. Harlinger Zeil- en Roeivereeniging,
1864. IJs- en Zeilvereeniging „Wartena' ,
1865. Zeilvereeniging „de Zevenwolden" te Lemmer,
1871. Zeilvereeniging „Eendracht maakt Macht" te Eernewoude,
1876. Zeil- en Roeivereeniging „Neptunus" te Delfzijl,
1876. Zeilvereeniging „Warga",
1883. Zeilvereeniging „de Eendracht" te Akkrum.

Verder werden tusschen genoemde jaren nog opgericht:

de Zeilvereeniging „Aeolus" te Heeg,
de Zeilvereeniging „Zuiderzee" te Hindeloopen,
de Zeilvereeniging „Workum".

Eerst in 1900 volgde de Zeilvereeniging „Lyts Frisia" te Grouw, twee jaren later de Sneeker Zeilclub, in 1913 de Zeilvereeniging „Wetterwille" in Warga. In Groningen werd nog de Zeilvereeniging „de Twee Provinciën" opgericht (1911). Tenslotte zagen wij uit die vereenigingen in 1923 ontstaan den Noord-Nederlandsche Watersportbond.

pdf Bladzijden uit de geschiedenis der jachthavens en van de zeilsport te Amsterdam. Hoofstuk III Vereenigingen en Wedstrijden door Ernst Crone 1925

Diverse zeil- en waterportverenigingen