Er*varingen

Wie verre reizen maakt heeft ook vele verhalen. Diverse eigenaren van Ronde & Platbodemjachten gaan met hun schepen de landsgrenzen over. Bestemmingen als Engeland, Rusland, Middellandse zee zijn geen uitzondering meer. Waarom en hoe doen deze eigenaren dat en hoe gedraagt het schip zich tijdens zulke reizen?

Daarnaast zijn er eigenaren die veel moeite doen om de geschiedenis en ervaringen met hun schip vast te leggen en te presenteren. Daar werken wij graag aan mee.


Verslag zomerreis naar het noordelijke deel van de Botnische Golf in 2022 van Lemsteraak '’t Gauwe Haentje'

 Vorig jaar maakte ik nog een tocht rondom de zuidelijke kom van de Botnische Golf, een heel mooie tocht onder uitstekende weersomstandigheden. Toch bleef een witte vlek op de Scandinavische zeekaart bestaan: de Botten Viken, het noordelijke deel van de Botnische Golf en vrijwel net zo groot als de zuidelijke kom.
Wat betreft de tijd die je nodig hebt om deze tocht te maken, is dat te doen als je gepensioneerd bent. Echter om de bemanning overal in het hoge noorden op en van boord te krijgen is een logistieke uitdaging. Tot nu toe was het steeds eigenlijk naadloos gegaan. Ook tijdens mijn reizen door noordwest Rusland bleek dat ook geen spelbreker. Al in de winter waren de bemanningsteams opgelijnd. 

Verslag zomerreis naar het noordelijke deel van de Botnische Golf in 2022 van Lemsteraak '’t Gauwe Haentje'


Verslag zomerreis in Finland en Zweden 2021 van Lemsteraak '’t Gauwe Haentje'

2021 is één van mijn mooiste zeilseizoenen met '‘t Gauwe Haentje' geworden. Met een vleug van weemoed neem ik afscheid van mijn drijvende 'sommerstuga". Dat na 3 maanden en 32 zomers te kunnen zeggen is het een echt feest voor mij geweest omdat, dank zij allen, deze zó te hebben kunnen beleven. Een aantal van de reizen van 'tGH zijn al vermeld in de archieven van het Stamboek (op deze pagina). Het schip heeft over de ruim 30 jaar twee thuishavens; Muiden (KNZ&RV) en Helsinki (NJK Blekhomen). 

Het hele verslag zomerreis in Finland en Zweden 2021 van Lemsteraak '’t Gauwe Haentje'


Waddenreis met de Lemsteraak 'Strinda' naar het oosten

Er staat niet altijd evenveel water op het Duitse wad, maar toch bezoeken Frans en Ciska van Geer het gebied graag met hun Lemsteraak 'Strinda'. De eilanden Borkum, Juist, Norderney, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge liggen in een vaargebied waar de afwisseling wordt gedreven door het tij. Niet alleen verschuift het vaarritme er dagelijks spontaan met bijna een uur, maar waar je gisteren nog overheen kon, kun je morgen misschien niet eens meer komen. 

Lees het verhaal van de Waddenreis naar het oosten met de Lemsteraak 'Strinda' in 2017


 

De Zeepunter 'KG18' doet mee aan "Les Voiles Latines de Saint-Tropez", een subtropische er*varing

Met een lengte over de stevens van 7,60 meter, een boeisel van 38 cm (uit één plank Bourgondisch eiken) en een flink spriettuig kan je met de Zeepunter 'KG18' met een paar man leuk zeilen. Met die ervaring trof ik vier jaar geleden een lokale bekende in de haven van Saint-Tropez, die stond te stuntelen met een spriettuig van de pointu ‘Pastis’. Na wat aanwijzingen en enkele zeillesjes werd ik gevraagd ‘Pastis’ te schipperen tijdens de Voiles Latines van 2012. Tot vreugde van de Tropéziens wonnen we toen de hardzeilwedstrijd in onze klasse. En ik verloor de weddenschap die inhield dat ik een volgende keer met de 'KG18' zou mee gaan doen.

Lees de subtropische Er*varing met de Zeepunter 'KG18' van schipper Philip de Koning


 

Met de 'Eyseend' naar La semaine du Golfe 2015

Jack en Karin van den Berg-Timmer uit Heeg (Jack is voorzitter van de Stichting Friese Tjottervloot), Pien Groenewegen en Eling Dijkstra uit Balk hebben van 11 tm 17 mei met de grote tjotter 'Eyseend' meegedaan aan de 8e editie van La Semaine du Golfe du Morbihan. Ze waren op eigen verzoek ingedeeld in flottielje nr 7. Tijdens het evenement wordt er ook wedstrijd gevaren, maar daaraan hebben de tjotters niet meegedaan. Contact met de andere deelnemende schepen heb je dagelijks tijdens het palaver, uiteraard als je dat wilt. Van de belevenissen met de 'Eyseend' heeft Jack een uitgebreid verslag gemaakt.

Het verslag van deelname van de 'Eyseend' aan La semaine du Golfe 2015 


 

Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' in Rusland 2013

In 2010 the Lemsteraak ‘t Gauwe Haentje, a Dutch classical round bottom sailing yacht, was allowed to sail through the Russian inland waterways from St. Petersburg to Archangelsk v.v. Back then formal authorization for such a voyage was required, as sailing inland Russia with a foreign boat and under own pavilion was forbidden by law. After exhaustive preparation of 4 to 5 month we were allowed to sail by decree of NR 1, Mr Putin. It was told that 14 ministries and departments took part in the process which resulted in the issuance of the Russian identification passport/document.

'‘t Gauwe Haentje' to Ladoga 2013


 

Hollandse schepen tijdens La semaine du Golfe 2013 (Golfe du Morbihan, Bretagne Frankrijk)

Van 6 t/m 12 mei 2013 nemen Gerard ten Cate, Lies Schuitemaker, Evert ten Cate, Thijs ten Cate deel aan het evenement: La Semaine du Golfe met ongeveer 1000 deelnemers verdeeld over 10 flottieljes in het Golfe du Morbihan (Bretagne, Frankrijk). Leuk is het om te constateren dat de sfeer en de mentaliteit van de deelnemers aan dergelijke evenementen eigenlijk overal gelijk is. Het maakt niet uit of je het in Nederland, Engeland, Amerika of Frankrijk bezoekt. Overal wordt er wel een lokaal interpretatie aan gegeven. Het deelnemen in Frankrijk was een leuke ervaring. Helaas hadden wij weinig contact met de overige (Franse)flottielje leden. Het was een bijzondere ervaring om aan dit evenement deel te nemen.

Onze deelname aan La semaine du Golfe 2013 (Golfe du Morbihan, Bretagne Frankrijk)


 

Varend erfgoed als decor voor de Koningsvaart ter gelegenheid van de troonswisseling in 2013

Voor de mini-sail tijdens de Koningsvaart is een mooie delegatie van ruim 130 schepen van het Varend Erfgoed uitgenodigd. Deze schepen zijn allemaal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Het zijn typisch Nederlandse schepen die gebruikt werden voor het werk of het plezier. 
De Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Filmmuseum langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland naar het Muziekgebouw langs veel Stamboekschepen.

Koningsvaart 2013 in Amsterdam ter gelegenheid van de troonswisseling


 

Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' in Rusland 2010

In 2006 heeft Koos van den Heuvel het plan opgevat om met zijn Lemsteraak door Rusland te gaan varen. In 2010 was het zover. Hij vaart met zijn Lemsteraak "t Gauwe Haentje regelmatig in de Baltische wateren rond Finland. Rond 2006 heeft hij het plan opgevat om van Helsinki naar Archangelsk te varen door de binnenwateren, kanalen en meren van Rusland. Een hele onderneming die heel veel voorbereiding vergde. Maar in 2010 is het dan zover. Vanwege het bijzondere karakter van deze reis heeft hij een scheepsblog  bijgehouden, waarin hij op regelmatige basis verhaal heeft gedaan van de voorbereidingen en belevenissen tijdens de tocht. Omdat Koos veel 'volgers' heeft over de hele wereld is het verhaal in het Engels geschreven.

Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' in Rusland 2010

De hoofdrolspeelster Sandra Kantanen in de Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" aan het werk
De hoofdrolspeelster Sandra Kantanen in de Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" aan het werk

De Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" met medewerking van ''t Gauwe Haentje'

Koos van den Heuvel heeft met ''t Gauwe Haentje' meegewerkt aan de Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten". Filmmaakster Charlotte Airas volgt daarin kunstfotograaf Sandra Kantanen, die tijdens de reis materiaal verzamelde voor een tentoonstelling die ze in het najaar van 2010 in Moskou had.
De documentaire is een een soort 'bootmovie' van de Finse Golf via Stalins kanaal naar de Witte Zee in de zomer van 2010. Een groot deel van de documentaire wordt ''t Gauwe Haentje' gevolgd met drie mannen aan boord en de kunstfotograaf. De tocht voert door veel sluizen en regelmatig zien we de oude zwart-beelden van het ontstaan van het kanaal (het werd gegraven door gevangenen, duizenden hebben dat niet overleefd).
Tijdens de tocht door het kanaal worden zowel de bemanning als de kijkers uitgebreid beloond. In de Witte Zee, wacht naast de witte walvissen, de bestemming van de reis: een eiland met een kerk waarvan de uivormige koepels in het water weerspiegelen. Soms is de documentaire betoverend mooi. Dat ervaart de rustige en bedachtzame hoofdpersoon Sandra Kantanen ook, die de wrede geschiedenis van het landschap sterk voelt.


 

Reisverslag Frankrijk-Nederland Hoogaars 'De Zeulende Zeeuw' 2008

Na bijna 1500 kilometer rijden ’s avonds om 20.15 aan boord van de Zeulende Zeeuw. We vonden haar een jaar eerder in Port la Robine aan het Canal du Midi bij Salleles ‘d Aude. De vorige eigenaren Peter en Ulrike Modersohn ontvingen ons. Zij hadden de boot vaarklaar gemaakt. De auto uitgepakt, en zo goed mogelijk geprobeerd alles een plek te geven. Rust en slapen.

Reisverslag Frankrijk-Nederland Hoogaars 'De Zeulende Zeeuw' 2008


 

Retourtje Rügen, door de Duitse en Deense wateren met de Lemsteraak 'Strinda' 2007

In 2007 vatten Ciska en Frans van Geer het plan op om in een periode van acht weken het eiland Rügen aan de Duitse Oostzeekust te verkennen en mogelijk Kopenhagen aan te doen. Vanuit thuishaven Woudsend denken we een eind te kunnen komen door vooral de eerste weken stevig door te halen. In juni en juli 2007 op vakantie door weer en wind. In 2012 wordt het verslag van deze tocht gepubliceerd in de Spiegel der Zeilvaart. 

Reisverslag Rügen, door de Duitse  en Deense wateren met de Lemsteraak 'Strinda' 2007


 

A visit to the Saimaa with the Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' in 2004

What brings a traditional Dutch round-bottom sailboat to Finland? Already for many years we had sailed with our Lemsteraak (shiptype) "t Gauwe Haentje" in Scandinavian waters all over Denmark and South Norway up to Oslo, as well as through the Göta Kanal to Stockholm and back along Bornholm and Rügen  through the Kieler Kanal to Holland. We always seemed to enjoy better weather than those who stayed home and each time the sailing was a discovery for the crew. I must admit this phenomenon occurred allo the year we sailed westbound through the English Channel all the way to Lands End in Cornwall ... sailor ' s lore.

A visit to the Saimaa with the Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' in 2004


 

Een reis naar de Oostzee in 2004 - Te oud of niet te oud voor een platbodem dat is de kwestie

Tjerk van der Zijpp schrijft in de Spiegel der Zeilvaart van augustus-september 2006:
Nog eenmaal een lange tocht over het wad maken met een eigen platbodem. Het lijkt mij schitterend. De beelden van lang geleden: ankeren in een knus prieltje, droogvallen, in de avondzon nog net over het wantij komen. Beelden van toen het nog altijd mooi weer was. Nu, met alle tijd van de wereld om altijd goed weer af te wachten, moet het helemaal zondagsvaren zijn. Mijn vrouw, Sjouk, en ik hebben al vele omzwervingen gemaakt in allerlei schepen. Wij bespreken het nieuwe plan. Het moet, nu we beide in de zeventig zijn, natuurlijk wel op onze maat en mogelijkheden worden gesneden. Van nature heb ik meer oog voor mogelijkheden en Sjouk meer voor de grenzen en beperkingen. Ik lever een meter scheepslengte in en we zijn beiden enthousiast. Wij willen een schouw, een mooie schouw, waar je op gezien wilt worden.

Een reis naar de Oostzee in 2004 - Te oud of niet te oud voor een platbodem dat is de kwestie


 

25 jaar varen met de Westerdijk zeeschouw 'Weerlicht' 2002

In 2002 publiceerde de Spiegel der Zeilvaart een serie artikelen van de hand van Els Knol-Licht. Ze beschrijft, vaak anekdotisch, wat ze de laatste 25 jaar zoal met hun tien meter lange Westerdijk zeeschouw 'Weerlicht' met man en kinderen beleefde. Vele lezers van de Spiegel zullen ongetwijfeld herkenbare situaties hebben meegemaakt. De redactie hoopt met deze publicaties, dat de ervaringen van de familie Knol anderen zullen helpen bij het plezier van het platbodemzeilen.

25 jaar varen met de Westerdijk zeeschouw 'Weerlicht' 2002

Terug naar vorige pagina