Wisselprijzen

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten eert personen en organisaties met een drietal prijzen die jaarlijks of in het kader van een lustrum worden uitgereikt:

Tussen 1989 en 1997 werd jaarlijks (behalve in 1996) de Waarderingsprijs uitgereikt. We hebben nog niet terug kunnen vinden waarom deze uitreiking is beëindigd. 

In de beginjaren van de SSRP heeft de Stichting een Wisselprijs geschonken aan de „Sintrale Kommisje Skûtsjesilen". De geschiedenis daarvan is niet bekend.

W.H. de Vosprijs

Een zilveren model van de Lemsteraak de 'De Onrust' is de wisselprijs en is vanwege de kwetsbaarheid in langdurige bruikleen ondergebracht bij het Fries Scheepvaart Museum. De winnaar ontvangt een blijvende glazen herinnering met daarin een gegraveerde afbeelding van het zilveren model.
Op 23 december 1914 bestelde de heer W.H. de Vos te Dordrecht een "pleziervaartuig model Lemmerjacht" bij de scheepswerf Firma Gebr. de Boer te Lemmer. Het zilveren model werd in 1957 aangeboden door de erven van de heer W.H. de Vos ter uitreiking aan diegene die zich naar de mening van het Stichtingsbestuur in een bepaald jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, het behoud van onze traditionele ronde en platbodemjachten. 

Het overzicht van de prijswinnaars vanaf 1958, de jaartallen en de plaatsen waar de prijs werd uitgereikt

We hebben het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 in een aparte publicatie op De Boekenplank van de SSRP gebundeld. In de jaren 1987, 1991, 1998 en 2014 is de prijs niet uitgereikt.

In het overzicht zijn alle feestelijke uitreikingen vanaf 1958 verzameld, met de verantwoording van de uitgereikte prijs en waar mogelijk een afbeelding van uitreiking en/of winnaar en zijn betrokkenheid. Het overzicht wordt na elke uitreiking bijgewerkt en is dan voor iedereen beschikbaar op De Boekenplank. Een gedrukte versie wordt als herinnering aan de winnaar gestuurd.
De meest recente publicatie kunt u inzien op De Boekenplank


De Lemsteraak 'De Onrust'

Dit schip 'DE ONRUST' genaamd, werd in 1915 te water gelaten en bleef tot aan zijn dood in 1957 eigendom van de heer de Vos. Het prachtige schip, 15 meter lang, 4.50 meter breed en met een totale zeiloppervlakte van 150 m2, was een sieraad van de Nederlandse wateren en in menige wedstrijd een der snelste deelnemers.
Toen in 1956 werd besloten tot de bouw van een Prinsessejacht voor H.K.H. Prinses Beatrix, werd het ontwerpen daarvan toevertrouwd aan dezelfde werf, die de 'De Onrust' had gebouwd. Bovendien werd toen de 'De Onrust', die dezelfde hoofdafmetingen had als het te bouwen Prinsessejacht, opgemeten en in tekening gebracht en 'De Groene Draeck' tenslotte gebouwd naar de lijnen die hetzelfde karakter vertonen als 'De Onrust'.
De heer de Vos overleed op 15 juli 1957 te Dordrecht. Teneinde de nagedachtenis van hun vader te eren, boden zijn beide zoons aan de Stichting een wisselprijs aan, bestaande uit een zilveren model van 'De Onrust', nauwkeurig op schaal gemaakt door de zilverfabriek Hooykaas te Schoonhoven.
De Stichting aanvaardde deze wisselprijs in dankbaarheid. De uitreiking van de W.H. de Vos-prijs vormt telkenmale één der hoogtepunten op de jaarlijkse zomer/winterreünies.


Spiegel der zeilvaart april 2018 nummer 3: Werfbeurt voor zilverwerk WH de Vosprijs

Jan Paul Loeff (winnaar van de W.H. de Vosprijs in 2017) schrijft:
Na een aantal jaren is ieder schip aan een grote beurt toe. Zo ook de Lemmeraak 'De Onrust'. Alleen betreft het hier een kleinood van zilver. Het zilveren scheepje staat beter bekend als de W.H. de Vosprijs van het Stamboek en belandde na ruim zes decennia bij de zilversmid.
De W.H. de Vosprijs is een wisselprijs die ieder jaar door de SSRP wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Ronde en Platbodemjacht. Vorig jaar viel mij die eer te beurt en ik heb het model in de glazenkast gezet waarin mijn vader hem in 1963 ook had staan. Hij was er toen trots op en ik ben dat afgelopen jaar ook geweest. 'Trots als een aap met twee staarten' zou hij zeggen. Maar in de loop der jaren is het model wel aan slijtage onderhevig geweest. Wat meteen opviel was de verbogen kluiverboom; zo'n kromme kluiverboom is natuurlijk geen gezicht bij een model onder vol tuig. Zeker niet omdat het model sinds 1959 het symbool is van zorg voor onze Stamboekschepen. Direct nadat ik de zilveren Onrust overhandigd had gekregen had ik mij voorgenomen er wat aan te gaan doen. Nu is een goede vriend van me kundig edelsmid in Noordgouwe.
Dus Pim de Graaf gebeld en bij hem op de werkbank eens goed gekeken naar het model.


Van Waningprijs

De Van Waningprijs is in 1966 ingesteld door wijlen ons erebestuurslid de heer C.J.W. van Waning. De prijs wordt als wisselprijs toegekend aan degene die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en de oorspronkelijke Vereniging van Vrienden van de SSRP. 

Na 2010 wordt deze prijs uitgereikt aan personen en organisaties, die een grote inzet tonen bij het in stand houden van de vloot Ronde en Platbodemjachten en daarbij ook de presentatie en geschiedschrijving hoog in het vaandel hebben staan. 

De Van Waningprijs bestaat uit een prachtig tuigje, waarvan de grote mastwortel is gesneden door Heit Piersma. Dit tuigje is vanwege de kwetsbaarheid in langdurige bruikleen ondergebracht bij het Fries Scheepvaart Museum. De winnaar ontvangt een blijvende glazen herinnering met daarin een gegraveerde afbeelding van het tuigje.

Foto collectie van Wim de Bruijn: C.J.W. (Jumbo) van Waning op het dak van zijn oude trekschuit. Ik heb het schip jaren geleden op de helling van Jachtwerf van Opzeeland in Haarlem zien staan. (Fotograaf Paul Vogt in Heeg tijdens een Reünie)
Foto collectie van Wim de Bruijn: C.J.W. (Jumbo) van Waning op het dak van zijn oude trekschuit. Ik heb het schip jaren geleden op de helling van Jachtwerf van Opzeeland in Haarlem zien staan. (Fotograaf Paul Vogt in Heeg tijdens een Reünie)

Aurelia prijs: Een antiek houten zwaardje met daarop geschilderd het boatsje ‘Aurelia’

Door de heer en mevrouw Van Slooten-Kaan werd de Aurelia prijs in 1990 aan de SSRP aangeboden om tijdens lustrumjaren uit te reiken. De prijs is genoemd naar het boatsje "Aurelia". Dit boatsje werd in 1883 gebouwd op de werf van E. H. van der Zee te Joure voor de toenmalige burgemeester van Haskerland, Jhr. Vegelin van Claerbergen, wonende op Herema State aldaar. De naamgeefster was Jkvr. Aurelia Vegelin van Claerbergen, geboren in Joure op 7 aug. 1865 en in het bouwjaar 18 jaar geworden. In 1953, na de eerste reünie van Friese Ronde jachten te Grouw, werd het aangekocht door de initiatiefnemer van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, de heer C.J.W. van Waning samen met H.G. van Slooten, die het "boatsje" in 1955 overnam. 

Nadien vaart "Aurelia" op de Grouwster wateren. Volledig gerestaureerd en in uitstekende staat, is het volkomen uniek te noemen. Het werd een begrip in deze familie, de kinderen leerden er zeilen in, zodat gemeend werd dat de prijs deze naam moest dragen. De prijs bestaat uit een antiek houten zwaardje met daarop geschilderd het boatsje "Aurelia'. Het scheepje op het zwaardje is door mevrouw Van Slooten-Kaan zelf geschilderd.

Deze wisselprijs is bestemd voor de auteur van een boek, tijdschriftartikel of andere publicatie, al dan niet in stichtingsverband verschenen, waarbij als voorwaarde wordt gesteld dat een en ander 'Voldoet aan de doelstellingen van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten'. Deze artikelen en publicaties kunnen zowel betrekking hebben op individuele schepen of bepaalde scheepstypes, als ook op scheepssier of historische werven. Ook kan deze prijs uitgereikt worden aan degene die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij het opmeten en in tekening brengen van Ronde en Platbodemjachten.

De prijs zal in de lustrumjaren van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten worden uitgereikt. Voor de eerste keer zal de uitreiking van de prijs plaats vinden tijdens de zomerreünie in 1991. De toekenning van de prijs geschiedt door het bestuur van de Stichting. Zij kan zich laten bijstaan door een daartoe in het leven geroepen commissie.

De Prijswinnaars

1990 F. Jorissen
1995 J. van Beylen
2000 Ir J.J. Vermeer
2005 J. Kooijman

2010 G.J. Schutten
2015 Gerard ten Cate
2020 Wim de Bruijn

De Waarderingsprijs (1989-1997)

Uitgaande van de doelstelling van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten ten aanzien van het behoud van de klassieke jachten is in 1989 door het Bestuur van de Stichting Stamboek Ronde en Plat-bodemjachten een nieuwe prijs ingesteld: de Waarderingsprijs. Deze prijs zal jaarlijks op de zomerreünie worden toegekend aan de eigenaar aan een der aanwezige schepen. De commissie van toewijzing zal bestaan uit de aanwezige bestuursleden. Met deze prijs beoogt het Stichtingsbestuur de eigenaar van een rond- of platbodemjacht te bedanken voor zijn/haar bijzondere inspanningen teneinde zijn/haar schip (weer) in een goede, oorspronkelijke staat te brengen/te houden. De kostbaarheid of omvang van deze inspanningen zijn hierbij niet in de eerste plaats doorslaggevend. Niet alleen de inspanningen van de kandidaat voor het eigen schip tellen mee bij de toekenning van de prijs. Er wordt tevens gekeken naar de mate van stimulans die hij of zij door enthousiasme en inzet bij andere scheepseigenaren veroorzaakt in de strijd tot behoud van het ronde en platbodemjacht.
De Waarderingsprijs bestaat uit een verguld breeuwijzer, dat „werk" tussen twee dekdelen slaat. De stoere, eenvoudige vormgeving wil een uitbeelding zijn van een karaktertrek die vaak gevonden wordt bij mensen die zich een taak stellen en deze dan zonder veel ophef vaak eigenhandig volbrengen.

De Prijswinnaars

1989 Dolf Dolfin van de Workumer Bol 'De Ouwe Amel'
1990 Nan Vos en Jetze Joustra van de hoogaars 'Amelia Prudentia'
1991 Joost Geise van de Lemsteraak 'De Wulp'
1992 Piet Zaaijer van de open schouw 'Vrouwe Maria'
1993 Martijn en Eelco van Schaik van de open schouw 'Puut'
1994 J. van Maren van de grundel 'Windekind'
1995 Fam. Rinkes van de hoogaars 'Banjaard'
1997 L.W.A. Verhaegen van de poon 'Ouderhoek'


In de beginjaren van de SSRP heeft de Stichting een Wisselprijs geschonken aan de „Sintrale Kommisje Skûtsjesilen". 

De Waterkampioen september 1963 nr1108 : De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten stelde indertijd een wisselprijs beschikbaar voor het skûtsjesilen. Deze prijs, een masttop, kwam verleden jaar definitief in het bezit van schipper Ulbe Zwaga van de 'Doarp Grou'. Dit jaar heeft het Stamboek een nieuwe wisselprijs beschikbaar gesteld, die bestaat uit een mastplank, waarop een zeilend skûtsje staat afgebeeld. Deze trofee moet evenals de vorige driemaal achtereen of vijf keer in totaal worden gewonnen. De eerste winnaar werd schipper Siep van Terwisga van de tjalk 'Gerben van Manen' uit Heerenveen. Hij neemt hier de wisselprijs in ontvangst van de heer A. de Groot (links), de voorzitter van de „Sintrale Kommisje Skûtsjesilen".

Terug naar vorige pagina