Van Waningprijs 2023 toegekend aan Klaas Smit

15 april 2023

De Van Waning Prijs is in 1966 ingesteld door wijlen ons ere-bestuurslid de heer C.J.W. van Waning. De prijs wordt als wisselprijs toegekend aan degene die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van de Stichting. Na 2010 wordt deze prijs uitgereikt aan personen en organisaties, die een grote inzet tonen bij het in stand houden van de vloot Ronde en Platbodemjachten en daarbij ook de presentatie en geschiedschrijving hoog in het vaandel hebben staan.

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de Van Waning Prijs 2023 tijdens de Voorjaarsbijeenkomst van de SSRP in het Fries Scheepvaart Museum Sneek uit te reiken aan:

KLAAS SMIT


De uitreiking van de Van Waningprijs 2023 door kleindochter van de medeoprichter én eerste voorzitter SSRP, de heer C.J.W. van Waning, aan Klaas Smit (foto Jeannette Horst)


Klaas Smit krijgt het Certificaat behorend bij de Van Waningprijs uit handen van voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst (foto Jeannette Horst)

Op grond van de volgende overwegingen

Van jongs af aan voer Klaas met zijn ouders mee in de kajuitschouw ‘Vrouwe Rixt’. Het zeilen is hem zogezegd met de paplepel ingegoten. Onvermijdelijk dat Klaas uiteindelijk ook zelf eigenaar zou worden van een vergelijkbaar schip; eerst van de schouw ‘De Skiere Mûnts’ en later van de vissermanschouw ‘Fleanende Fisker’. 
Zijn liefde voor de watersport en het zeilen heeft Klaas, als bevlogen instructeur bij de zeilschool It Beaken, van Heit en Mem Piersma, weten over te dragen aan de jongere generatie. Later draagt hij ook als bestuurslid van de Stichting Friese Tjottervloot zijn steentje bij aan het promoten van de zeil- en watersport. 
Klaas was actief bij verschillende bijzondere evenementen; hij was onder andere betrokken bij de reis van de palingaak ‘Korneliske Ykes’ naar London en het 75-jarig jubileum van de Friese Tjottervloot. 
Bovendien is Klaas een enthousiaste schrijver. Hij heeft in diverse goed leesbare en toegankelijke publicaties aandacht geschonken aan ons maritiem erfgoed. Van zijn hand zijn inmiddels de volgende boeken verschenen: 150 jaar Fries jacht Njord (2017), Sylnocht, kroniek van een boeier (2017), Boeier Ludana, deining rond een dame van hout (2018), Met de palingaak Korneliske Ykes II naar London (2020), 75 jaar Tjottervloot Heeg (2021), Boeier Friso 125 jaar en 65 jaar Statenjacht (2020) en Houtenbotenbouwers, deel 1 en deel 2 (2020/2021).
Daarnaast publiceert hij met enige regelmaat in het tijdschrift De Spiegel der Zeilvaart. Kortom, een indrukwekkende lijst van publicaties met verhalen over houten schepen, scheepvaart, klassieke scheepswerven en pleziervaart.
Klaas levert daarmee dan ook een wezenlijke bijdrage aan de doelstellingen van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, waarvoor het bestuur hem zeer erkentelijk is.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten in januari 2023. Uitgereikt op 15 april 2023.


Terug naar vorige pagina