Scheepstypes

Ronde en Platbodemjachten

Binnen het Stamboek kennen we diverse, afzonderlijke scheepstypen met ronde en platte bodems, aangepast aan de eisen van de tijd, met de nodige kruisbestuivingen. Scheepstypes die allemaal ontwikkeld werden om er in het verleden een bestaan mee op te bouwen en in het onderhoud van hele gezinnen te voorzien. De ontwikkeling was plaatselijk heel verschillend, omdat de omstandigheden in de regio dat vereisten. Het mooie is dat er duidelijk herkenbare types ontstonden. Een liefhebber verwoordt het zo: als je in de verte een schip ziet varen en denkt `een Hoogaars', het komt dichterbij en je denkt nog steeds 'het is een Hoogaars' en ze vaart voor je neus en je ziet een Hoogaars, dan is het een Hoogaars!

1955: kantelpunt in de ontwikkeling

De hoofdlijnen en kenmerken van alle, nog bestaande scheepstypes stonden in het begin van de twintigste eeuw zo goed als vast en veranderden gedurende de nog resterende zeiltijd niet of nauwelijks meer. Niet bij de gebruiksschepen en niet bij de toen nieuwgebouwde jachten, hoewel er met de laatste categorie door een klein aantal ontwerpers al wel werd geëxperimenteerd. Maar de grote verandering kwam na 1955, met de pioniersgeest van de SSRP en daarna de popularisering van het jachtzeilen en de beschikbaarheid van nieuwe materialen en technieken.
Bij de Stichting is er nooit twijfel geweest dat een na 1955 nieuwgebouwd jacht in het Stamboek ingeschreven kon worden - het paste geheel binnen de oorspronkelijke doelstellingen van de SSRP - mits het uiteraard geheel als een traditioneel rond of platbodemjacht kon worden beschouwd.

De ontwikkeling van een scheepstype beschreven

Peter Hamer heeft in 2020 na jarenlang onderzoek een vernieuwende opzet gepresenteerd voor het beschrijven van het scheepstype Hoogaars, aan de hand van de geschiedenis en de daaruit gedestilleerde kenmerken. Hij maakte een tijdlijn van de ontwikkeling van het scheepstype (=vergelijkbaar met bijv. het Stamboek van koeien met de ontwikkeling van het ras. De laatste koe in dat Stamboek is een doorontwikkeling van de eerst opgenomen koe).
In die ontwikkeling van het type in de tijdlijn zitten allerlei duidelijk beschreven momenten waarin aanpassingen werden doorgevoerd en bepalend waren voor de verdere ontwikkeling van het type. Als een schip van een bepaald type bij het Stamboek wordt aangemeld is aan de hand van de benoemde kenmerken direct duidelijk of het ook echt om een schip van dat type gaat. Met het jaartal van de bouw kan dan direct worden “ingeprikt” in de tijdslijn van het type om duidelijk te zien waar het schip in de ontwikkelingsfase van het type zit en kan het worden gerelateerd aan de sociaal-maatschappelijke en technologische ontwikkelingen in die tijd. Dit wordt weergeven in de Tijdlijn van de ontwikkeling van de Ronde en Platbodemjachten.
Die informatie is ook weer gekoppeld met externe informatie over ontwerper, werf, omgeving en gebruik, enz. Deze benadering draagt bij aan het realiseren van het behoud van een jacht als expressie van de specifieke kennis en kunde van de ontwerper/bouwer.

We proberen alle in het Stamboek opgenomen scheepstypes op deze manier te beschrijven. Op onze Boekenplank is daarover al veel informatie te vinden. het verhaal is nog lang niet af, maar bij onderstaande scheepstypes kunt u de verwijzingen vinden naar de nieuwe opzet van de beschrijvingen van het oude scheepstype op de SSRP Boekenplank.

De oude scheeptypes beschreven volgens deze indeling:

Hoofdgroep Groep Type Sub-type
Ronde jachten FRIESE RONDE JACHTEN Boeier  
    Fries jacht  
    Tjotter  
      Boatsje
      Wyldsjitter
      Boeierke
  STAVERSE JOLLEN Staverse jol gebouwd als vissersschip  
    Staverse jol gebouwd als jacht  
  AKEN voor de visserij Visaak (voorloper Lemsteraak)  
    Lemsteraak gebouwd als vissersschip  
    Lemsteraak gebouwd als jacht  
    Boeieraak gebouwd als jacht of ex-vissersschip  
      Amsterdamse aak
Platbodemjachten AKEN voor de visserij Wieringer skuutje (voorloper Wieringeraak)  
    Wieringeraak  
  AKEN voor vrachtvervoer Boeieraak  
    Hasselter aak  
    Hagenaar  
    IJsselaak  
    Rietaak  
    Zandaak  
  ZEEUWSE SCHEPEN Hoogaars  
    Hengst  
      Lemmerhengst 
      Steekhengst
    Boeieraak
(Zeeuws visserschip)
 
    Zeeuwse schouw  
      Philippiense schouw
      Tholense schouw
    Antwerpse knots  
  BOLLEN Vollenhovense bol  
    Enkhuizer bol  
      Wieringer bol
      Workumer bol
      Durgerdammer bol
      Maassluis platjacht
  BOTTERS Botter  
      Platgat botter
  BLAZERS Blazer  
  PUNTERS en GRUNDELS Punter  
    Zeepunter  
    Grundel  
  SCHOKKERS Schokker  
    Bons  
    Pluut  
  SCHOUWEN Open Schouw  
      G.W.S.-schouw
      Lelieschouw
    Kajuitschouw  
    Zeeschouw  
      Enkhuizer schouw
      Wieringer schouw
  DRIJVERSCHUITEN Zalmschouw  
  TJALKACHTIGEN Tjalk  
      Paviljoentjalk
      Zuid-Hollandse tjalk
      Boeierschuit
      Skûtsje
  KLIPPERS en KLIPPERAKEN Klipper  
    Klipperaak  
  PALINGAKEN Palingaak  
  SNIKKEN Snik  
  PRAMEN Praam  
  WAALSCHOKKERS Waalschokker  
  BOTEN Brabantse boot  
    Hollandse boot  
    Melkboot  
    Vlieger  
  WATERLANDSE VAARTUIGEN Waterlandse jol  
    Waterlandse melkschuit  
  WESTLANDERS Westlander  
  ZOMPEN Zomp  
  MARKER RONDBOUWEN Marker rondbouw  

Overzicht van de in het Stamboek ingeschreven Scheepstypes