Van Waningprijs 2021 toegekend aan Meindert Seffinga

12 maart 2021

De Van Waning Prijs is in 1966 ingesteld door wijlen ons ere-bestuurslid de heer C.J.W. van Waning. De prijs wordt als wisselprijs toegekend aan degene die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van de Stichting. Na 2010 wordt deze prijs uitgereikt aan personen en organisaties, die een grote inzet tonen bij het in stand houden van de vloot Ronde en Platbodemjachten en daarbij ook de presentatie en geschiedschrijving ervan hoog in het vaandel hebben staan.

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de Van Waning Prijs 2021 uit te reiken aan:

MEINDERT SEFFINGA

Vanwege de bijzondere omstandigheden dit jaar werd er door het Fries Scheepvaart Museum op een bijzondere wijze afscheid genomen van Meindert Seffinga. Het werd een digitaal afscheid van Meindert als directeur van het Fries Scheepvaart Museum. In een uurtje tijd passeerden de 32 jaar, die Meindert zich inspande voor het museum, de revue door middel van een uitgebreid interview, korte speeches, grappige sketches en mooie verhalen. Een onderdeel van het programma vormde de uitreiking van de Van Waningprijs 2021 door de voorzitter van de SSRP, Ineke Verkaaik-Hogervorst.

Het afscheid was live te volgen op het YouTube kanaal van het Fries Scheepvaart Museum.

De digitale uitreiking van de Van Waningprijs 2021 te zien via YouTube
De digitale uitreiking van de Van Waningprijs 2021 te zien via YouTube

Op grond van de volgende overwegingen

  • Meindert is sinds 1988 verbonden aan het Fries Scheepvaart Museum, dat aan de wieg stond van de SSRP. Het museum is bovendien bewaarplaats van het archief van de SSRP en door de jaren heen is er nog altijd een warme band tussen de beide organisaties.
  • Als directeur heeft Meindert ervoor gekozen om naast de vernieuwingen die het museum heeft doorgemaakt, te kiezen voor het blijven vertellen van het verhaal van de Friese scheepvaart, waarbij de pleziervaart in de vaste opstelling van het museum een belangrijk onderdeel vormt; het verhaal van het ronde- en platbodemjacht is daarin stevig verankerd.
  • Meindert is een kenner op het gebied van de geschiedenis van de pleziervaart en watersport. Hij heeft op dat gebied veel aansprekende tentoonstellingen gemaakt en meerdere publicaties op zijn naam staan.
  • Meindert heeft eveneens bijgedragen geleverd aan publicaties voor derden, waaronder aan de boeken van auteur en onderzoeker J. Vermeer, ‘Tjotters en boatsjes’, ‘Het Friese jacht’ en ‘De Boeier’.
  • Meindert heeft ervoor gezorgd dat in de loop der jaren de volledige museumcollectie via het internet toegankelijk is gemaakt. Op dat gebied had - en heeft het museum nog steeds - een voortrekkersrol. De ontsluiting van de collectie heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de verspreiding van de kennis over de Friese scheepvaart en het varend erfgoed.
  • Na de grootscheepse verbouwing van het museum, die in 2011 werd voltooid, heeft een heus Kindermuseum een belangrijke plek gekregen. Het museum richt zich daarmee ook tot de jongere generaties, die op een actieve en aantrekkelijke manier worden betrokken bij het varend erfgoed.

In deze functies, acties en relaties, levert Meindert een bijzondere en wezenlijke bijdrage aan de doelstellingen van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, waarvoor het bestuur hem zeer erkentelijk is.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten te Groningen in december 2020. Uitgereikt op 12 maart 2021.


Terug naar vorige pagina