Zeepunter 'KG18' 'in les Voiles Latines de Saint-Tropez'

Een groot evenement voor traditionele typen zeilschepen

Sinds 2000 wordt jaarlijks in mei door de Ville de Saint-Tropez een groot evenement georganiseerd voor traditionele typen zeilschepen die de kustwateren van de Middellandse Zee bevaren.  ‘Les Voiles-Latines de Saint-Tropez’. Het zijn vooral traditionele vissersbootjes die in Zuid-Frankrijk ‘pointu’ heten. Nu veelal gebruikt als plezierbootjes .

Evenement in de oude haven van Saint-Tropez

Italianen, Spanjaarden, Tunesiërs en Fransen uit allerlei haventjes van de Franse zuidkust verzamelen zich voor dit evenement in de oude haven van Saint-Tropez waar de megajachten dan de eer aan het oude hout moeten geven. Van 28-31 mei lagen er 72 kleurrijk gepavoiseerde bootjes in de haven. Naast een defilé waren er gedurende twee dagen hardzeilwedstrijden in de vorm van een ‘défit’ . Een soort laddercompetitie. Men kon elkaar in kleine groepjes uitdagen om op een halvewindse baan van 3 nm te bewijzen dat je harder kon dan anderen. De Zeepunter 'KG18' was er dit jaar als enige Nederlandse traditionele houten vissersboot ook bij en werd derde in een klasse van 52 boten. Daarbij ontving de boot een ‘Prix d’ Elégance’  van de jury tijdens het defilé, waarbij de bemanning een luid ‘Hoezee’ ten gehore bracht.

De zeepunter 'KG18'

De door Punterwerf Wildeboer in Giethoorn gebouwde Zeepunter KG18 wordt sinds 1998 gebruikt als een multifunctionele pret boot. Van quasi-sloep tot Wad verkenner. Met een lengte over de stevens van 7,60 meter, een boeisel van 38 cm (uit één plank Bourgondisch eiken) en een flink spriettuig kan je er met een paar man ook leuk mee zeilen. Met die ervaring trof ik vier jaar geleden een lokale bekende in de haven van Saint-Tropez die stond te stuntelen met een spriettuig van de pointu ‘Pastis’. Na wat aanwijzingen en enkele zeillesjes werd ik gevraagd ‘Pastis’ te schipperen tijdens de Voiles Latines van 2012. Tot vreugde van de Tropéziens wonnen we toen de hardzeilwedstrijd in onze klasse. En ik verloor de weddenschap die inhield dat ik een volgende keer met de 'KG18' zou mee gaan doen. Dit jaar dus. De boot op een trailer met drie ervaren zeilmaten naar Zuid-Frankrijk gebracht. 

Van wal in Frankrijk

Na het tuigen van de boot werd op donderdagavond 27 mei met een zwak lopend avondbriesje de oversteek van Port Grimaud naar Saint-Tropez gemaakt. Een mooi moment om het geverniste eikenhout en de roodbruine doeken in de avondzon te zien glimmen tegen het decor van het beroemdste vissersplaatsje van de wereld. En bij het binnenlopen van de haven, met de sierlijke wapperende 5 meter lange rood-wit-blauwe wimpel aan de top van de spriet kwamen bemanningen en eigenaren van enkele giga Feadships over de reling kijken naar en applaudisseren voor de oer van Nederlands ambachtelijke scheepsbouw. 

Saint-Tropez

Op de 28e was de halve havenkom gevuld met alle kleuren van de regenboog en kleurrijke vrolijke bemanningen die elkaar van boot tot boot toedronken. Het bleek één grote familie van booteigenaren te zijn. Ongeacht afkomst of type boot. Dat werden wij ook snel met de naast ons liggende crew van de pointu  ‘Mon Ami’ uit Sanary en ‘Jasmin’ uit Tunesië. Toen wij uitlegden dat ‘punter’ het overeenkomstige woord voor ‘pointu’ is, was het duidelijk dat wij ook tot deze bijzondere familie behoorden. Dat we ook aanzienlijk harder zeilden dan de rest van de vloot werd toegekend aan onze Viking genen en uiteraard aan de kwaliteit van de boot.

De wedstrijd

We hebben het tijdens het ‘défit’ moeten afleggen tegen de nogal overtuigde Italiaanse petit pointu ’Celestine’,  gestuurd door een sterk op Asterix lijkende oud visserman uit Genua en zijn twee vrienden die de boot in evenwicht hielden. Op dag 2 lag hij in de ‘ grande finale’ na drie ronden voor op ons, maar wij hadden het goede zeemanschap aan onze zijde tijdens de vierde ronde. Een windshift bij de finishlijn deed hem tegen de boei belanden. Zo ook de als eerste liggende Franse petit pointu ’Rubicon’ . Volgens één van de maten leek dit franse bootje sterk op een Vrijheid maar dan met een overtuigd latijn zeil, dus eigenlijk geen partij voor 1000 kg eikenhout met 5 man aan boord.
Wij anticipeerden een ruimende wind, stuurden wat hoger en kwamen met vol zeil ruim voor deze twee bootjes over de lijn en lagen tot en met de laatste zesde ronde (totaal 18 nm gevaren) voor op de twee volgers. Helaas was erg geen regel die leidde tot diskwalificatie wegens het aanleggen aan een wedstrijdboei. De totale snelste tijd over zes ronden was bepalend voor het eindresultaat.. Hierdoor konden wij met groot genoegen de Italianen (2e) en de Franse winnaar feliciteerden. Omgekeerd van hen respect voor ‘Les Vikings `a l’attaque‘ en de warme uitnodiging om ook vooral met de 'KG18' naar Genua te komen. 

Al met al een fantastische en leuke ervaring

Tijdens het evenement bleek dat er nog twee Nederlandse schippers waren die tot de lokale bevolking zijn toegetreden en met hun pointu Gigi respectievelijk Heliconia lid zijn van de lokale pointu-club. Helaas zaten zij in een andere groep, zodat een Nederlands onderonsje op het water niet heeft plaats gevonden.

Al met al geeft deze fantastische en leuke ervaring voer aan dromen en filosofieën over nieuwe avonturen met de 'KG18' naar andere bijzondere oorden. 

Philip de Koning 

Meer informatie: Les Voiles Latines de Saint-Tropez

Terug naar vorige pagina