Het meest bijzondere evenement dat je kunt meemaken (Maarten Vermeulen)

Maarten Vermeulen is al jaren voorzitter van de Regionale Friese Reünie. Sinds 1968 organiseert het comité jaarlijks de reünie voor Friese houten rond- en platbodems. Elke vijf jaar, wanneer de SSRP haar jubileum viert, schuiven ze aan bij de jubileumreünie van het Stamboek. “Wanneer je zoveel jaar op een rond- of platbodem zeilt, dan vind je dat gewoon, maar dat is het niet. Al die schepen bij elkaar vormen een bijzondere vloot, die je nergens ter wereld tegenkomt. Tijdens de grote reünies heb je de kans al die schepen samen te zien en er onderdeel van uit te maken.
Een jubileumreünie van het Stamboek is het meest bijzondere evenement dat je kunt meemaken. Mensen van over de hele wereld komen ernaartoe om met hun eigen schip deel te nemen. Eigenaren uit Monaco, Hong Kong, Dubai willen erbij zijn om mee te varen en het mee te maken. Op deze reünie komt de kernploeg van traditionele schepen samen voor het WK zeilen in rond en plat.
Als je ergens binnenkomt met je rond- of platbodem dan staat iedereen te kijken en wil iedereen een praatje met je maken. Deze schepen ontdooien mensen, leggen contact, ze vallen op en mensen onthouden je. Heb je een houten rond- of platbodem dan willen mensen je schip ook altijd even aanraken.

“Dit zijn schepen die onder je huid gaan zitten, die je niet meer loslaten”
Het zijn unieke schepen die allemaal anders zijn, maar die als vloot een eenheid vormen. Die eenheid is gegroeid in de loop der tijd. Heel vroeger hadden eigenaren schippers in dienst en behoorde je tot de gegoeden met een boeier of Fries jacht. Rangen en standen zijn in de loop der tijd weggevallen en rond- en platbodems vormen nu één grote familie. Ik weet nog wel dat wij in het begin weinig contacten hadden met andere boeiereigenaren. Wij hadden onze boeier Mientje nog maar net en bij vele anderen was de boot al generaties in de familie. Die eigenaren kenden elkaar allemaal al en vrij snel zijn ook wij opgenomen in die ‘familie’.
Zo’n 20 jaar geleden lagen we met de boeier in Muiden en een vrouw op leeftijd bleef bij het schip stil staan. We nodigden haar uit aan boord te stappen en toen ze zat haalde ze een kleine foto uit haar portemonnee. Daar stond zij op als klein meisje aan boord van Mientje, het schip was altijd van haar vader geweest. Ze was tot tranen toe geroerd dat ze weer aan boord was. Dit zijn schepen die onder je huid gaan zitten, die je niet meer loslaten.”
Het is niet alleen een rijk bezit, maar ook een feest om mee te varen. “Tijdens een reünie mogen we ons laten zien aan het grote publiek en mogen we genieten van elkaar. Vooral het admiraalzeilen is prachtig om mee te maken en evenzo mooi om te aanschouwen. Admiraalzeilen is niet moeilijk, het is spelevaren en ontzettend leuk. Wel blijkt dan goed dat sommige schepen met hun bemanning varen, in plaats van dat de bemanning met het schip vaart. Oefening baart kust en dat is met zeilen letterlijk zo. Gelukkig is het tijdens het admiraalzeilen juist niet de bedoeling elkaar in te halen, maar wel dicht bij elkaar te blijven. De dag na het admiraalzeilen gaat het er wel om de snelste te zijn. Wanneer je flink veel vaaruren maakt op de admiraalzeildag, nemen je kansen op het winnen van de wedstrijd de dag erna alleen maar toe.
Kom naar de jubileumreünie van het Stamboek in Heeg op 8, 9 en 10 augustus. Het ademt de sfeer van de Olympische Spelen en hier is meedoen echt belangrijker dan winnen. Na de reünie vertrekt een deel van de vloot gezamenlijk naar Amsterdam om deel te nemen aan Sail Amsterdam 2025. Heb je je daarvoor nog niet opgegeven, helaas de inschrijving voor Sail is gesloten. We zien je graag op 8, 9 en 10 augustus in Heeg in de Passantenhaven Heegerwal.