2014 nummer 5: Oude luchtfoto van de Veerhaven in Rotterdam

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

Op deze ansicht staat de Veerhaven in Rotterdam afgebeeld, de jachthaven waar de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Maas haar domicilie heeft. Het verenigingsgebouw en een aantal schepen zijn te herkennen. De datum waarop de foto gemaakt is, is onbekend. De foto is gemaakt in het vroege voorjaar of late najaar. Het blad zit niet aan de bomen, een aantal schepen liggen onder het winterkleed, maar een aantal liggen ook zeilklaar. Iets dat je in de winter niet snel zult zien. Tegen het botenhuis lijkt de Lemsteraak “De Wulp” te liggen. Iets dichter naar de fotograaf toe lijkt de Lemsteraak “Wielewaal” te liggen met haar ver naar voren geplaatste mast. Van beide schepen weten we dat ze voor WO II een ligplaats hadden bij “de Maas”. De huidige eigenaren van beide schepen denken dat ze hun schip herkennen.

Ansicht 27-25  KLM fototechnische dienst Rotterdam / Jachthaven
Ansicht 27-25 KLM fototechnische dienst Rotterdam / Jachthaven

De ansicht is helaas niet zo scherp dat zij hier een definitieve uitspraak over kunnen doen. Wanneer de Lemsteraak 'Wielewaal' wel op deze foto staat dan is de opname datum na 1925 geweest. 1925 is het bouwjaar van deze aak. Van Derck Steenstra komt de volgende aanvullende opmerking: “Het lijkt me na 1927, want de schoener 'Vigilanter' (Spiegel der Zeilvaart 2013/2014) kwam dat jaar pas voor het eerst voor de deur van de SHV ( Van Beuningen). De opname datum zal dan liggen tussen 1928 en 1940.

Het originele negatief wordt bewaard in het Aviodrome in Lelystad en is op het internet te vinden via de volgende link (http://www.aviodrome.info/Home/Home/index.php?zoeken=true met zoekargument jachthaven). Dit archief geeft als opnamedatum 1 januari 1923. Met zekerheid kan gesteld worden dat de laatste datum niet juist is.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina