Roerklik
In 2015 stond er een serie in de Leeuwarder Courant over dingen aan boord van een skûtsje uitgelegd door Klaas Meeter uit Nes (bij Akkrum) Skûtsjesilen uitgelegd. Over skûtsjes is veel vastgelegd. Maar waarvoor dienen de verschillende vormen? Wat is de betekenis van de 'ogen' op de boeg? Klaas Meeter uit Nes (bij Akkrum) zocht het uit en geeft een eigen toelichting op symboliek, geloof en bijgeloof op het skûtsje.

De roerklik (ook wel roerkop of roerhelm genaamd) is fraai versierd met beschilderd houtsnijwerk en is bevestigd op het helmhout. Bij andere types schepen heeft het hemhout (helmstok) een langwerpige opening, die om de klik heen valt. ,,Wy neamden dy roerklik ek wol slak.'' Er zijn skûtsjes die de roerklik er tijdens wedstrijden afhalen. De Sneker Pan zeilt de wedstrijden wel met een bewerkte helm. Die is versierd met een groen geschilderde uitgesneden guirlande; ook wel een hoorn des overvloeds. ,,Dat is it symboal fan fruchtberens'', aldus Meeter. De hoorn is in de Griekse mythologie van de geit Am-althea, de voedster van de god Zeus.
De Pijpster skûtsjes die in Drachten werden gebouwd, hebben vooral afbeeldingen van guirlandes op de roerklikken. De overvloed wordt uitgebeeld door bloemen en twijgen of een sierlijk blad van de acanthus. Dat staat symbool voor het leven met zijn beproevingen die worden overwonnen. Er zijn ook roerklikken die een roos als afbeelding hebben. Volgens Meeter gaat het om een wilde roos die bestaat uit vijf hartvormige en aan de rand ingebogen bloembladeren. De rozen kunnen verschillende kleuren hebben, met ieder een betekenis. ,,De reade roas stiet foar de martelaren, de wite foar reinheid.''