De criteria in 1991

In het Jaarverslag van 1991 staat vermeld dat naast de verplichte Plaquette, ook een daaraan gekoppeld Certificaat van Inschrijving zal worden verstrekt. Ten einde de taken en bevoegdheden van elk der bestuursleden en de werkzaamheden van het bestuur als totaal vast te leggen, is een Huishoudelijk Reglement opgesteld en in de vergadering van 16 oktober 1991 vastgesteld.

Reglement

In het Reglement is vastgelegd dat in de toekomst naast de Plaquette een op naam van de eigenaar gesteld "Certificaat van Inschrijving" zal worden verstrekt. Tot uitgifte van de Certificaten zal worden overgegaan nadat de werkzaamheden van de werkgroep Criteria zijn afgesloten en het bestuur een besluit heeft genomen over de "herziene" criteria en de situatie van de ingeschreven schepen die niet voldoen aan de dan geldende criteria. Het bestuur verwacht dat er dan een beter overzicht zal komen van in het Stamboek ingeschreven schepen en dat ook het bijhouden van de gegevens verbetert.
Criterium Commissie.
Het afgelopen jaar is de Criterium Commissie verschillende malen bijeen geweest Voor een uitvoerig verslag. Tegelijk met het Huishoudelijk Reglement werd het Reglement voor de Criterium Commissie vastgesteld.

Werkgroep Herziening Criteria

In de loop van de afgelopen jaren werd het bestuur steeds vaker geconfronteerd met een zich vooral binnen de Lemsteraken (VA) manifesterende ontwikkeling, waarin nieuwgebouwde schepen ter beoordeling werden aangeboden, die niet in het stamboek opgenomen konden worden omdat de ontwerpen duidelijk van de traditionele Lemsteraken afwijkende kenmerken vertoonden. Bepaald zorgwekkend was de ontwikkeling van de vorm van de onderwaterschepen, waarbij geconstateerd moest worden dat de thans geldende criteria kennelijk onvoldoende houvast boden om het ontwikkelingsproces te beheersen. Een soortgelijke ontwikkeling, zij het in mindere mate, was bij de schokkers en hoogaarsen aanwijsbaar.
Een en ander noopte in de loop van het jaar 1990 het bestuur van de Stichting zich te beraden over mogelijkheden om aan deze onwenselijke situatie een halt toe te roepen.
Teneinde het bestuur daarover nader te adviseren werd op 8 november 1990 door de voorzitter van de Stichting, jhr. H. van Foreest, een werkgroep geïnstalleerd met de naam Werkgroep Herziening Criteria. Volgens de aan de werkgroep verstrekte werkopdracht wenst het bestuur van de Stichting vast te houden aan "het uitgangsprincipe dat de Stichting Stamboek een Behoudsorganisatie is van Ronde en Platbodemjachten volgens het traditionele model van Oudnederlandse scheepstypen". Dit impliceert "het op zekere hoogte aanvaarden van het samengaan met eisen die in deze tijd aan het gebruik als jacht mogen worden gesteld". Met inachtneming hiervan alsmede van de categoriale indeling van de schepen in het Stamboek vroeg het bestuur aan de werkgroep "advies uit te brengen in hoeverre de huidige criteria zouden kunnen worden verduidelijkt c.q. aangescherpt".

De werkgroep is samengesteld uit de volgende leden:

  • Rienk Wegener Sleeswyk te Gytsjerk, voorzitter
  • André Hoek te Edam, 1e secretaris
  • Maarten de Groot te Bloemendaal, 2e secretaris
  • Frits Beck te Wassenaar
  • Dirk Blom te Hindeloopen
  • Theo Danel te Wassenaar
  • Jan Kooijman te Wijk bij Duurstede
  • Wim Stapel te Den Helder
  • Pim Stofberg te Enkhuizen
  • Willem de Vries Lentsch te Amsterdam
  • Ruud van Yperen te Rotterdam

Na 6 bijeenkomsten van de werkgroep kon op 18 maart 1991 in een vergadering van het bestuur van de Stichting een tussenbalans worden gepresenteerd, waarbij tevens de leden van de Criterium Commissie aanwezig waren. Aan de hand van een aanzienlijke hoeveelheid door de werkgroepleden bijeengebracht statistisch materiaal betreffende een groot aantal Lemsteraken, meende de werkgroep kans te zien om criteria voor de rompvorm en de opbouw van Lemsteraken te formuleren. Daarmee zouden naar het inzicht van de werkgroep grenzen worden gesteld, waarbinnen voor de ontwerpers voldoende ruimte wordt gelaten voor het doen van optimaliserende keuzes en anderzijds de beheersbaarheid van het ontwikkelingsproces gewaarborgd is. Uitgangspunt was dat dit ontwikkelingsproces zal zijn gebaseerd op de in de werkgroep neergelegde principes.
Voorts bleek de mogelijkheid zich af te tekenen ook de criteria van overige onderdelen als rondhouten, zeilage etc. nader te definiëren. Een aantal van de nadere definities van de criteria die zich uit de grote hoeveelheid gegevens aftekende, zou naar het gevoelen van de werkgroep niet slechts toepasbaar kunnen zijn voor Lemsteraken, doch een wijdere strekking voor alle typen ronde en platbodemjachten kunnen hebben. Aldus kan aansluiting worden verkregen bij het z.g. Oranjeboekje en wel in die zin dat de laatstgenoemde algemene Criteria een plaats in het Oranjeboekje kunnen krijgen en dat daarnaast de specifieke criteria voor bepaalde types ronde en platbodemjachten in aanhangsels bij het Oranjeboekje kunnen worden ondergebracht.
Nadat het bestuur van de Stichting, de Criterium Commissie gehoord, zich in beginsel met de tussenbalans van de werkgroep akkoord had verklaard, heeft het bestuur de werkgroep verzocht het hierboven geschetste verder uit te werken en in concrete voorstellen neer te leggen.
De werkgroep heeft in 1991 een groot aantal vergaderingen aan de verdere uitwerking gewijd en is thans wat betreft de Lemsteraken in het afrondende stadium. Getracht wordt de specifieke criteria voor de schokkers en hoogaarsen eveneens op korte termijn gereed te maken, zodat begin 1992 de werkgroep haar taak als beëindigd kan beschouwen.

Terug naar vorige pagina