De criteria in 1995

In het Jaarverslag van 1995 wordt vermeld dat er enige onduidelijk is over het vermoeden dat, door het aanscherpen van Criteria, ingeschreven schepen niet meer aan de nieuwe Criteria zouden voldoen. Door het geven van een aantal voorbeelden wordt dit weerlegd.
Het door het VSRP-bestuur aan haar leden toegestuurde 'Verzoek tot instemming" bevat enkele uitspraken die op gespannen voet staan met de werkelijke feiten en die voor hen die niet op de hoogte zijn van de details tot misverstand kunnen leiden.

Onnauwkeurigheden en Verwarring

Blijkens enkele ontvangen reacties zijn deze misverstanden ook duidelijk aanwezig. Derhalve een kort commentaar op enkele zinsnede, op blad 1 van het "Verzoek tot instemming".

  1. Aanscherpen (Volgens v. Dale "het duidelijker formuleren"): De gewekte indruk dat, door het aanscherpen van de criteria, schepen die eerder wel voldeden aan de criteria nu niet meer voldoen aan de nieuwe criteria is onjuist.
    Enkele voorbeelden ter verduidelijking:
    Een Vreedenburgh schokker voldoet niet aan de eis gesteld in art 2 van de oude criteria. De Vollenhovense of Vreedenburgh schokker voldoet echter wel aan de aangescherpte criteria.
    Een Pluut gebouwd van Iroko voldoet niet aan art 4. 5 van de oude criteria en ook niet aan art 4. 5 van de nieuwe criteria.
    Een schouw met een scheg breder dan 2.5% van de waterlijn lengte voldoet niet aan art 4. 3 van de oude criteria en niet aan art. 4. 3. 1 van de nieuwe aanvullende criteria Zeeschouwen. Een zeeschouw met grote in rubber gevatte ramen in de opbouw voldoet niet aan de 'Aanvullende Criteria Zeeschouwen". De oorspronkelijke criteria luidden: "De vorm. en de afmetingen van de ramen of poorten in de opbouw dienen zodanig te zijn dat ze bij het schip passen", hetgeen onzekerheid verschaft en een moeilijke beslissing overlaat aan de Criterium Commissie.
     
  2. Doel van nieuwe criteria: Het aanscherpen van criteria had niet ten doel te komen tot een juistere indeling in bepaalde categorieën, maar had uitsluitend ten doel duidelijkheid te verschaffen waar eerdere criteria te vaag waren. Daarnaast waren het niet de ontwikkelingen die problemen opleverden bij het vaststellen van de juiste criteria. maar wordt door middel van "aangescherpte" criteria aan eigenaren en bouwers duidelijk wat wel en wat niet is toegestaan en warden als ongewenst ervaren ontwikkelingen tegengegaan.
     
  3. De nieuwe criteria en het opschonen van het stamboek: De criteria werden ook niet aangescherpt met het doel het Stamboek op te schonen. Zoals vermeld zijn het juist de nieuwe criteria die het mogelijk maken Vreedenburgh (of Vollenhovense) Schokkers op te nemen in Categorie D van het Stamboek.

Hetzelfde geldt voor de Blom-Aken die niet voldoen aan de eisen van art 4. 2a van de oude criteria maar wel kunnen worden ingeschreven op grond van Errata gepubliceerd tezamen met de aanvullende Criteria Zeeschouwen in februari 1995.

Schepenlijst 1995
In februari werd aan alle donateurs een nieuwe versie van de Schepenlijst van de Stichting toegestuurd. Dit jaar kreeg dit boegbeeld van de Stichting een ander aanzien door het opnemen van foto, van schepen als representanten van in het Stamboek opgenomen scheepstypen met korte beschrijvingen van de karakteristieke eigenschappen van elk type.
Een andere wijziging betreft het opnemen van advertenties in de Schepenlijst. Dankzij de goede zorgen van de penningmeester van het SSRP-bestuur werd bereikt dat de opbrengst van de advertenties, vrijwel gelijk is aan de kosten verbonden aan de uitgifte van deze schepenlijst. De lijst, afgesloten in november 1991, bevat 826 schepen van donateurs van de Stichting. Ultimo 1995 is het aantal schepen dat in aanmerking komt voor opname in de schepenlijst, 859. Hiervan zijn 79 eigendom van donateurs en relaties van de Stichting en 780 eigendom van donateurs VSRP-leden.
Hoewel er hard wordt gewerkt aan indeling van ingeschreven schepen in de categorieën. was het nog niet mogelijk deze indeling op te nemen in de laatste schepenlijst. De schepenlijst bevat ook nog geen schepen die, op grond van de in het beleidsvoornemen omschreven regels, in de lijst kunnen worden opgenomen - zonder te zijn ingeschreven in het stamboek. Gelukkig bleek het aantal foute vermeldingen in de schepenlijst in vergelijking met de vorige uitgave zeer gering. Een teken dat de kwaliteit van de gegevens in ons bestand verbeterd is

Terug naar vorige pagina