Diverse andere Modellen in het Scheepvaart Museum in Amsterdam

De meeste scheepsmodellen in musea zijn kostbare eigentijdse schatten die teruggrijpen op ons rijke maritieme verleden. Het zijn de tastbare bewijzen van de scheepsbouw in de tijd waarin die schepen werden gebruikt. Dichter bij de realiteit van het verleden kunnen we nauwelijks komen. De collectie die het museum de afgelopen eeuw bijeen heeft gebracht is wereldvermaard. Het is voor een groot deel aan de privéverzamelaars te danken dat het Scheepvaartmuseum de beschikking heeft over zo’n grote en belangrijke collectie. Hiernaast hebben de opeenvolgende directeuren en conservatoren als ‘verzamelaar’ ook hun deel bijgedragen aan de opbouw van de museumcollectie.

Detailopnames van modellen in het Fotoalbum

Getuigd model van een tjotter. Maker anoniem.

Getuigd model van een tjotter. Deze tjotter stond eerst als getuigd model van een Fries jacht. In 2013 is deze typering veranderd in tjotter. Blijkbaar is het dus ooit geregistreerd met type aanduiding Fries jacht. Het bracht Gerard ten Cate er toe een publicatie te schrijven met de titel "Beschouwing over de typering Tjotter of Fries jacht" en ondertitel "Met als uitgangspunt "het" model in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam".

 


 

Model van de Schokker 'Watergeus' van Prins Hendrik "de Zeevaarder"

In het museum Het Hof van Nederland in Dordrecht is tot 11 september 2016 een tentoonstelling te zien over de bouw van de Kayio Maru, een houten oorlogsschip gebouwd op de werf van C. Gips en Zn. in Dordrecht voor de Japanse Marine. Het schip loopt van stapel in 1865. Op deze tentoonstelling hangt een groot schilderij van Francois Carlebur. Omdat de kunstenaar mij volslagen onbekend was ben ik (Ton den Boon) op het Internet gaan zoeken naar achtergronden en andere werken van deze Dordtse schilder. Tijdens deze zoektocht kwam ik ook dit schilderij van zijn hand tegen. De voorstelling is intrigerend. De schokker is groot en het blauwe jacht zal in 1869 zeker bijzonder geweest zijn. Welke schepen zijn dit, van wie en door wie gebouwd?
Ton den Boon is naar aanleiding van de ontdekking van dit schilderij een zoektocht gestart naar de schepen op het schilderij. Daarbij kwam ook de grote Schokker 'Watergeus' van Prins Hendrik "de Zeevaarder" in beeld, waarvan zich een model bevindt in het Scheepvaartmuseum.