Martin Bekebrede Yacht Design

Martin Bekebrede Yacht Design, een gerenommeerd ontwerpbureau, dat sinds zijn oprichting in 1974 al veel ontwerpen van bekende jachten heeft geproduceerd. Daaronder veel ontwerpen van diverse rond en platbodemjachten waaronder Zeeschouwen, Schokkers, Grundels en ook een groot aantal Lemsteraken.

Van platbodems heeft hij  hele series van getekend. Nog niet zo lang geleden is een 16 meter Lemsteraak uit zijn computer gerold. Hij had eerder al een 9,50 meter en 13 meter gemaakt. 

De Liamer Schouw van 8,50 meter en twee Zeeschouwen van 9 en 11 meter.

 Daarnaast heeft hij Schokkers ontworpen in de maten van 7,60 meter, 9,50 meter, 10,10 meter en 11,20 meter. Een Klipperaak van 27 meter en 28,50 meter horen ook bij zijn ontwerpen.

Alle resultaten

Overzicht Stamboekschepen van de tekentafel van Martin Bekebrede

Een interview met Martin Bekenbrede in de Spiegel der Zeilvaart van mei-juni 2001

Martin Bekebrede (57) is scheepsontwerper. Woont in het centrum van Workum en heeft de laatste drie decennia een vloot aan schepen getekend. Hij leerde het vak bij Vripack Yachting, Scheepswerf Jongsma en jachtontwerper Lemstra. In 1973 vestigde hij zich als zelfstandige, zette een paginagrote advertentie met zijn, in vrije tijd, gemaakte tekeningen in de Waterkampioen en kreeg daarop gelijk een jaar werk.
Hij vertelt: Het leukst vind ik het tekenen, vooral de. eerste fase, schetsen maken. Daarna zet ik het op het tekenbord. Ik doe dat nog steeds, ik zie de lijnen op deze manier beter dan op het kleine schermpje van de computer wat ook nog een beetje krom loopt. Ik zet het ruw op en als ik dan tevreden ben ga ik met het spul naar de computer.

pdf Spiegel der Zeilvaart mei 2001 nummer 4 - Jachtontwerper Martin Bekebrede

Passage uit dit interview: "Ik lag eens droog in de buurt van Terschelling met vijf door mij getekende Grundels om me heen. En dat was echt niet afgesproken."

Spiegel der Zeilvaart februari 2010 nummer 1 - Een 11.20 m Bekebrede aak als visserman

Wim de Bruijn schrijft:
Bij het googelen naar Martin Bekebrede kom je al snel op een overzicht van alle ontwerpen die hij in Workum op zijn tekentafel uitwerkte. Het is een ontwerper die nog steeds de lijnen op papier zet en, als hij tevreden is, ze op de computer verder gaat stroken en er de nodige berekeningen op loslaat. Het is een manier van werken die op de HTS niet meer wordt aangeleerd. Daar zijn geen strooklatten en tekenloden meer, maar beeldschermen en zeer geavanceerde ontwerpprogramma's. Ik voel wel voor de werkwijze van Bekebrede. Maar dat komt wellicht voort uit het feit dat ik het zo zelf ooit heb geleerd en in praktijk gebracht. Ik plak de Spiegel, net als 34 jaar geleden, ook nog gewoon met de hand in elkaar. Dat gaat niet alleen snel en efficiënt, maar ik geniet er het meeste van. Daarna pas gaat de vormgever in de DTP studio aan het werk om alles digitaal op te maken. Er gaat bij mij niets boven het ouderwetse handwerk. Dat past trouwens helemaal in de lijn van een tijdschrift voor handwerklieden. De lijnen van de schepen van Martin Bekebrede zijn mooi. Ook dat is heel persoonlijk. Maar ik denk dat dat ook het gevolg is van het eerst handmatig schetsen en daarna stroken van lijnen. Maar nogmaals, dat zegt mijn gevoel.

pdf SdZ februari 2010 nummer 1 - Een 1120 m Bekebrede aak als visserman

Terug naar vorige pagina