V/VA Klasse Organisatie

De groeiende belangstelling voor Oud-Nederlandse scheepstypen leidde in 1955 tot de oprichting van de Stichting Rond- en Platbodem jachten. Deze stichting richt zich vooral op het beschrijven en behouden van de Oud-Nederlandse schepen. Al spoedig bleek dat er meer en meer interesse te zijn in het wedstrijdzeilen met deze jachten. In de jaren 80 werd de behoefte gevoeld om Rond- en Platbodem klasse sterker te vertegenwoordigen in het Koninklijk Nederlands Watersport verbond. Daarom werd in 1988 de Rond- en Platbodem Klasse Organisatie opgericht.
Vooral de technische ontwikkelingen bij de grotere Lemsteraken hebben geleid tot fantastische prestaties. Jammer genoeg gaat dit gepaard met een steeds sterkere focus op de Tijd Vermenigvuldigings Factor (TVF) bij het ontwerpen van deze nieuwe schepen. De overige leden van de Klasse Organisatie wilden en konden deze ontwikkelingen niet volgen en begin 2004 heeft de V/VA klasse (visserschepen boven 11.0 m waterlijn lengte) zich afgesplitst.

V/VA Klasse Organisatie stelt zich tot doel het wedstrijdzeilen met traditionele Lemsteraken in de V/VA klasse te bevorderen. De klassenorganisatie telt ongeveer 50 leden. Bij een gemiddelde wedstrijd doen 15 tot 20 schepen mee. Er zijn een aantal races in het voorjaar en in het najaar. Iedere wedstrijd heeft zijn eigen signatuur. De HT–race van Harlingen naar Terschelling v.v. waarbij op stromend water wordt gezeild is anders dan een kampioenschap waarbij z.g. up-down banen of de Olympische banen gevaren worden. De Markenvuur race in juni is een echte lange afstandswedstrijd op het IJsselmeer. De 24 uurs race is weer een geheel andere uitdaging. Daar gaat het om de meeste mijlen die in 1 etmaal kunnen worden gevaren.

Wedstrijden

Kenmerkend voor alle wedstrijden is de gezelligheid na afloop in de haven. Omdat de bemanning aan boord blijft is er ambiance op de steigers en er wordt uitgebreid nagepraat over de wedstrijd. Daardoor kennen de schippers en hun bemanningen elkaar goed. Het lijkt op het eerste gezicht behoorlijk ingewikkeld om aan alle voorschriften te voldoen maar dat is in de praktijk niet zo. Zeilen is een leuke hobby en het wedstrijdzeilen met deze majestueuze schepen is een fantastische belevenis. U verbetert gaandeweg uw zeilkunst en dat maakt ook het tourzeilen met deze schepen aangenamer.

TVF

De TVF of handicap is een factor die wordt toegepast op de gezeilde tijd. Dus het schip dat het eerste over de lijn komt behoeft niet de winnaar te zijn. Het doel van de TVF formule is om het snelheidspotentieel van de schepen vast te leggen. Kleine en grote VA Lemsteraken kunnen op deze manier de wedstrijd aangaan. Het gaat uiteindelijk om de beste schipper met de beste bemanning. De wedstrijdzeilerij met Lemsteraken is er voor oud en jong.


Spiegel der Zeilvaart mei 2022 nummer 4 - 15 Jaar VA-klasse - TVF 'level playing field' voor wedstrijd-aken

Aan het begin van dit wedstrijdseizoen kijken we terug op de geboorte en het succes van de TVF-rating in de V/VA-klasse van de Lemsteraken. Het werkt volgens VA-voorzitter Thom Dijksman zo goed dat nu aken van alle bouwjaren competitief kunnen meezeilen. In de Admiraliteitskamer van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam schuiven we aan tafel met drie bestuurders van de VA-Klassenorganisatie. Vijftien jaar na het introduceren van de TVF (wat staat voor Tijd Vermenigvuldigings Factor) kan het trio concluderen dat de juiste keuzes zijn gemaakt. Rien van der Post, secretaris van de V/ VA-klassenorganisatie, heeft als enige geen eigen Lemsteraak, maar een Markerrondbouw met een enorme schroef. 'Heerlijk om mee op vakantie te gaan maar niet om mee wedstrijd te zeilen.' Toch is hij geen onbekende op de wedstrijdbanen in de VA-klasse waar hij sinds 1985 actief is op schepen van andere eigenaren. 'Als stuurman, en ik heb ook een crew die dan meekomt. Eerst op de 'Wadwaai', het zusterschip van de 'Kaatje' van jou, Thom'. Rien kijkt naar Thom Dijksman aan de overkant van de tafel. 'Later op de 'IJsvogel'. Maar nu hangen we weer boven de markt.' Rien heeft naar eigen zeggen zijn hart verpand aan de Koninginnen onder de platbodems, de V/V's.

pdf SdZ 2022 nr04 mei - 15 Jaar VA-klasse - TVF 'level playing field' voor wedstrijd-aken

Wedstrijdzeilen en Meetbrieven

Voor het zeilen van wedstrijden is een meetbrief vereist. Daarvoor dient het schip 'actief' in het Stamboek te zijn ingeschreven. Dat houdt dat het schip voldoet aan de Criteria van de SSRP en dus een SSRP-plaquette aan boord heeft. De eigenaar betaalt daarvoor de Jaarlijkse bijdrage voor Inschrijving in het Stamboek.

I va-klassenorganisatie.nl

Terug naar vorige pagina