Punterbouw Schreur in Giethoorn

De werf heeft twee gezichten, enerzijds een traditionele punterwerf en anderzijds een moderne innovatieve scheepswerf. Dit komt ook tot uitdrukking in het feit dat er twee namen gebezigd worden: Punterbouw Schreur en Scheepswerf Schreur. De geschiedenis van de werf gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw. Koop Jacob Smit is dan timmerman te Giethoorn. En een timmerman in die tijd timmerde huizen, molens en, als het nodig was, maakte hij ook punters, in die tijd het enige vervoermiddel in de Kop van Overijssel. Of er toen al sprake was van een eigen werf is niet duidelijk. Wel weten we dat Hendrik Hendriks, de kleinzoon van Koop Jacob, op een perceel op het huidige Zuiderpad 26, achter het woonhuis een punterschuur had. In 2006 heeft Jan Schreur, de tiende generatie, het bedrijf overgenomen van zijn vader Jan-Harm, die van een welverdiend pensioen mag genieten.

Restauraties
Punterbouw Schreur heeft met haar medewerkers vele houten Punters nieuw gebouwd en gerestaureerd. Een aantal van deze schepen staan ingeschreven in het Stamboek.
Overzicht nieuwbouw en restauraties

SdZ maart 2002 nummer 2 - Scheepswerf Schreur
Zoals al vele jaren is Scheepswerf Schreur ook nu weer een trouwe exposant op de HISWA tentoonstelling. Al vanaf 1860 wordt door het bedrijf de Gieterse punter gebouwd. Op de stand wordt een Beulakermeer punter getoond, voorzien van wat extra's en een elektromotor in het roer.
Ais je de werf aan het Binnenpad (lopend!) over de smalle 'straten' en bruggen hebt bereikt, dan lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Maar dat is uiterlijke schijn. Achter de oude bouwschuur zijn, vanaf de weg nauwelijks zichtbaar, twee moderne bouwloodsen in gebruik, waarvan een van 200 m2 enkele jaren geleden in gebruik genomen. Het aardige is dat als punters op de wal moeten, ze eenvoudig door een schuifdeur in deze loods gevaren worden en door een verrijdbare botenlift uit het water kunnen worden gehaald. Zo kan heel efficiënt worden gewerkt. Harm Schreur werkt met zijn zoon en nog drie werknemers jaar in jaar uit aan het nieuw bouwen, restaureren en onderhouden van een geweldige puntervloot.
Op de wal ligt een partij gezaagde Frans eiken stammen te drogen. Schreur kiest voor Frans eiken omdat dit kwalitatief het beste is en omdat het mooi van nerf is.
Er is een grote keuze aan typen, zoals de Gieterse punter, de tussenpunter, Kamper punter, Beulakermeer punter, Noordwest-hoek punter, een zeepunter zowel open als met kajuit en de motorpunter. Ook worden er nog steeds rondvaartboten van 12 t/m 60 personen nieuw gebouwd. In lengte variëren de punters van 6,70 - 8,75 m. De rondvaartboten zijn uiteraard langer. Ook kan een eikenhouten roeiboot van 4,90 x 1,20 in worden geleverd.
Een bezoekje aan de gezamenlijke stand van de houtbouwers in het begin van de Europahal is zeker de moeite waard.

Spiegel der Zeilvaart november 2019 nummer 9 - Herfsttij der punterbouwers
Op de vloer van de Oude Schuur van punterwerf Schreur ligt een dikke laag houtsnippers. In het gele licht laat Jan Schreur zien hoe het vlak van een Giethoornse punter in elkaar zit. 'Die planken zijn van gedroogd hout maar dat stuk niet, dat is nat hout. Dan zet het zich beter.' De punterbouwer pakt twee kistjes met houten pennen. 'In deze klampen komen gaten waar houten pennen van grenen in worden geslagen. Aan de onderkant komt een scherpe eikenhouten deutel in de grenen pen. Deutelen noemen we dat. Dit is de enige manier om die punters zo sterk te maken. We hebben een verhuurpunter van bijna negentig jaar, die nog elke zomer wordt gebruikt.'
Het vlak van een nieuwe punter is geplaatst, ook het drie jaar gedroogde Deense eiken ligt klaar. Toch wordt deze punter niet afgebouwd. Er is geen koper voor. In de afgelopen jaren bouwde de werf dertien punters voor het Kraggehuis, een honderd jaar oude groep accommodatie op een eilandje op de Bovenwijde. In de tussentijd kwam er geen enkele particuliere koper voor nieuwbouw. Wij hebben nu niet de illusie dat we geld kunnen verdienen met de Oude Schuur, zegt Jeroen. 'Ik denk dat de vraag naar houten boten wel weer terugkomt. Alleen... wanneer dat zal zijn?'
SdZ 2019 nr9 november - Herfsttij der punterbouwers

Historie
Uit genealogisch onderzoek van H. Frans te 's Gravenhage bleek dat de geschiedenis van Punterbouw Schreur terug gaat tot het begin van de achttiende eeuw. In de zomer van 2007 ging Jeroen Schreur, behorend tot de elfde generatie punterbouwers, op de werf aan de slag. Een mooie aanleiding om een boek over de werf en over punters te maken.
Een beschrijving van dit boek is opgenomen in het hoofdstuk publicaties in onze Bibliotheek.