Gezonken Poon 'Ouderhoek' in de takels boven water

10 januari 2017

Museumschip ' Ouderhoek' aan MAS in Antwerpen gezonken

Een van de twee museumschepen, de poon 'Ouderhoek', die aan het Bonapartedok in Antwerpen lagen, is woensdagochtend 4 januari volledig gezonken. De brandweer kon beletten dat ook een tweede schip onder water verdween. Het gezonken schip is de 'Ouderhoek'. Het was meer dan honderd jaar oud, en de enige varende houten poon ter wereld.

Een week later hangt de 'Ouderhoek' in de takels boven water en kan een uitgebreide inspectie naar de oorzaak en de huidige toestand van de poon plaatsvinden.

Gazet Antwerpen: En daar is de gezonken Ouderhoek weer

Foto archief SSRP
Foto archief SSRP

 

7 januari 2017: Volgens eerste onderzoek onder water is gezonken erfgoed nog in goede staat

De eerste fase van de berging van de 102 jaar oude 'Ouderhoek' is van start gegaan. Havenmeester Werner Weijts en eigenaar van het schip Leon Verhaegen hebben heel de dag samengezeten om de bergingsmogelijkheden te bekijken. Benelux Diving zal die berging voor haar rekening nemen. Het schip, dat werelderfgoed is, zonk woensdag in het Bonapartedok. Wellicht is een gesprongen waterleiding de oorzaak.

HLN.BE Antwerpen: Berging Ouderhoek al van start

Een duiker wordt in het water gelaten voor een verkennend onderzoek - Laenen (Bron HLE.BE)
Een duiker wordt in het water gelaten voor een verkennend onderzoek - Laenen (Bron HLE.BE)

 

4 januari 2017: Historisch schip, de poon 'Ouderhoek' aan MAS volledig gezonken

Het gezonken schip is de 'Ouderhoek'. Het was meer dan honderd jaar oud, en de enige varende houten poon ter wereld. Toen het Vrijheidsbeeld in New York in 1986 honderd jaar bestond, werd de 'Ouderhoek' per schip naar de Verenigde Staten vervoerd. Samen met tientallen andere historische vaartuigen voer het toen mee in de parade voor Manhattan. Het rijkelijk versierde Nederlandse jacht was sinds 1990 in handen van een Belgische eigenaar en werd als cultureel erfgoed erkend. Het was 10 meter lang en 3,75 meter breed.

Enkel een stuk van de mast is nog zichtbaar. De duikploeg van de brandweer kwam ter plaatse aan het Museum aan de Stroom, maar het bergen van de boot zal allicht door een gespecialiseerde dienst moeten gebeuren. Niemand raakte gewond.

Het trieste verhaal met foto's staat o.a. de websites van de Belgische krant "Het Nieuwsblad" en de Gazet van Antwerpen.

foto Jan Eissens 2016
foto Jan Eissens 2016

 

Terug naar vorige pagina