W.H. de Vosprijs 2020 toegekend aan de familie Grapperhaus

10 juli 2020

De W.H. de Vosprijs wordt toegekend aan degene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs is een glazen herinnering, met daarin weergegeven de afbeelding van het zilveren model van de Lemsteraak 'De Onrust', dat zich in het Fries Scheepvaart Museum bevindt.

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de W.H. de Vosprijs 2020 tijdens een bijzondere bijeenkomst op Jachtwerf Stofberg  op vrijdag 10 juli (de oorspronkelijke startdatum van de jubileumreünie ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Stichting) uit te reiken aan:

DE FAMILIE GRAPPERHAUS

Familie Grapperhaus en voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst (foto Theo Kampa)
Familie Grapperhaus en voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst (foto Theo Kampa)

Op grond van de volgende overwegingen

  • De familie Grapperhaus kocht de Lemsteraak ‘Salamander’ in oktober 2015 van de familie Stofberg, van de gelijknamige Jachtwerf in Enkhuizen.
    De ‘Salamander’ is een van de vier 15 meter jachten - daarom vroeger boeiers genoemd - die tussen 1911 en 1915 bij De Boer in Lemmer van stapel liepen. Het schip was al ruim 30 jaar dringend toe aan een restauratie, de reden waarom Stofberg de aak in 1984 kocht en daarmee haar voortbestaan verzekerde. Deze taak heeft de familie Grapperhaus in 2016 met verve op zich genomen. In dat jaar vangt de grootscheepse restauratie van het schip aan. De jaren daarna was de familie Grapperhaus ieder vrij uur te vinden op de werf van Stofberg.
    Naast de restauratie zelf, heeft Joos Grapperhaus ook nog de tijd gevonden om grote hiaten in de geschiedenis van de ‘Salamander’ op te vullen. Nazaten uit drie van de families, die het schip in het verleden bezaten zijn tijdens de restauratie op bezoek geweest met oude fotoboeken en documenten.
    Op 29 juni 2019 is het fraai gerestaureerde schip te water gelaten onder het toeziend oog van familieleden, vrienden en bestuursleden van de SSRP.
    De familie hoopte in 2020 weer naast de Lemsteraken 'De Onrust' en 'De Wulp' te kunnen liggen tijdens Sail Amsterdam, voor het eerst in 30 jaar. Door het annuleren van alle grote evenementen in 2020 kan dit helaas niet doorgaan. Maar de komende jaren zullen er gelegenheden genoeg zijn om haar “oude” zusterschepen weer op het water te ontmoeten.

Voor de restauratie en het in stand houden van dit unieke schip is het bestuur de familie Grapperhaus zeer erkentelijk en benadrukt op deze wijze de unieke verbintenis met het Stamboek.
Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten te Groningen in december 2019.

Enkhuizen, vrijdag 10 juli 2020


Het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 tot nu

We hebben het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 in een aparte publicatie gebundeld.
Deze kunt u vinden op De Boekenplank.


Terug naar vorige pagina