2015 nummer 4: Zeilnummers vanaf 1915

Wat er ooit allemaal is vastgelegd

In 1915 werd op het Congres voor de Watersport besloten dat wedstrijdboten eigen zeilnummers gingen krijgen. Ronde en Platbodemjachten kregen de lettercombinaties OA tot en met OF in het zeil samen met een volgnummer. Vaak waren het losse nummers die met spelden werden vast gezet. De klassenindeling werd bepaald door de toegekende wedstrijdmaat (WM). Hiervoor bestond een formule. Na berekening bepaalde uitkomst de wedstrijdmaat.

Tot 1965 werden de “O” nummers gebruikt. In dat jaar werd er na lang beraad gekozen voor een nieuwe klassen indeling, zoals we die in grote lijnen nu nog kennen. De grootste groep schepen met een meetbrief  is ongetwijfeld de VC-klasse. In de VA-klasse wordt waarschijnlijk het meest gezocht naar de grenzen van het toelaatbare en wordt er erg fanatiek in deze klasse gezeild.

Vooral in de periode 1915 - 1965 kom je veel dubbele zeilnummers tegen en spreken bepalingen elkaar tegen. Gerard ten Cate heeft daarom het verhaal "Zeilnummers, een verzameling van onduidelijkheden" geschreven en afgestemd met een aantal kenners. Een poging om een beetje duidelijkheid te scheppen. Maar veel vragen blijven nog onbeantwoord, gewoon omdat niet alle informatie uit deze periode bewaard is gebleven.

Heeft u aanvullingen? Vertel het ons!


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina