2015 nummer 8: Uit het archief van scheepswerf de Vlijt in Aalsmeer

Wat er ooit allemaal is vastgelegd.

Huib de Vries is samensteller van de website over de historische scheepswerf de Vlijt in Aalsmeer. Gerard ten Cate ontving de volgende bijdrage van hem. Huib schrijft: Deze foto komt uit de nalatenschap van mijn grootvader C.J.W. (Johan) de Vries (1868-1947), die in 1906 zijn scheepswerf in Aalsmeer begon. 

Oorspronkelijk bouwde hij werkboten voor de Aalsmeerse bloemenkwekers zoals pramen, bokken en punters. Echte punters, dus met een scherpe achterspiegel, werden veel op het grote Haarlemmermeer gebruikt, maar na de droogmaking veranderde dit scheepstype. De scherpe achtersteven werd vervangen door een rechte, zeshoekige spiegel en de benaming van dit model boot was: Grundel. 

Punters en Grundels

Grootvader bleef echter altijd het woord „punter” gebruiken, zoals ook mijn vader dat later deed. De grundels werden gemaakt van eikenhout en waren ongeveer 4.50 m lang, 1.45 breed en 0.55 diep. Omstreeks 1910 rekende De Vries ƒ 115 voor het bouwen van een grundel. De zijzwaarden konden extra worden geleverd, samen kostten die ƒ 8,07. 
Toen in 1912 Aalsmeer een eigen spoorstation kreeg, trokken veel watersporters vanuit Amsterdam naar de Westeinderplassen. Er kwamen jachthaventjes, zoals die van Jochem Dragt die in 1915 werd opgericht. Twee watersportverenigingen uit die tijd, "Nieuwe Meer” en "Westend” bestaan nog steeds.

Grootvader De Vries ging vanaf die tijd ook jachten repareren en bouwen. Altijd van hout, pas veel later waagde hij zich met zijn zoons ook aan stalen zeil- en motorbootjes.
Achterop de foto heeft grootvader met potlood geschreven: zes meter lang punterjacht. Jammer genoeg staat er geen jaartal bij, noch de naam van de boot. Toen ik vandaag de foto op de computer nog eens extra vergrootte viel mij ineens het clubvlaggetje in de top van de mast op. Het is de vlag van wsv „Westend” uit Aalsmeer. Verder is niets meer van deze grundel bij mij bekend.
Aan het eind van zijn leven bouwde Johan de Vries voor zijn plezier een tweetal eikenhouten modelletjes van grundels, een heeft een lengte van 1.20 meter. Beide modellen staan opgesteld in het kantoor van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer.

Op de pagina van de werf "De Vlijt" kunt u nog veel meer informatie over de werf vinden.

Huib de Vries


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina