2016 nummer 5: Watersporttijdschriften door de jaren (eeuwen) heen

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

De “Spiegel der Zeilvaart” en de “Waterkampioen” kennen we allemaal als watersporttijdschriften. “De Watersport”, “Ons Element” en de “Golfslag” zijn veel minder bekend. Maar er zijn meer titels van soortgelijke tijdschriften bekend. Het zijn geweldige bronnen wanneer je onderzoek wilt doen naar iets uit de geschiedenis van de watersport en mogelijk van je eigen schip. “De Watersport” is het oudste Nederlandse watersport tijdschrift en verscheen voor het eerst in 1912. Haar laatste jaargang verscheen in 1936.

In Duitsland verschenen er al watersporttijdschriften vanaf 1880. H.C.A. van Kampen, de latere redacteur van de “Waterkampioen” schreef bijvoorbeeld voor 1912 al in het Duitse “Die Yacht”. Voor 1912 bestond al wel de “Revue der Sporten”. Een tijdschrift waarin aandacht geschonken werd aan iedere willekeurige tak van sport. De Zeilsport, de kanosport maar ook de motorbootsport kom je er soms  in tegen.

Foto van de Boeier 'Meeuw' en schipper A.M. Bakker bij de mast (collectie Linda Kreike)
Foto van de Boeier 'Meeuw' en schipper A.M. Bakker bij de mast (collectie Linda Kreike)

Het Stamboekarchief

In het Stamboekarchief zitten naast knipsels uit de genoemde tijdschriften ook knipsels uit tijdschriften, die je er eigenlijk niet zou verwachten. In een “Panorama” heeft eens iets gestaan over de boeier "Olga". Een paar jaar geleden stond de boeier Constanter met haar eigenaar in een redactioneel artikel van de “Margriet”. Dit materiaal hoeft niet noodzakelijkerwijs afkomstig te zijn uit landelijke tijdschriften. Er hebben in het verleden ook de nodige regionale tijdschriften bestaan.

De "Kampioen" in 1922-23

Heel onlangs kregen we een drietal artikelen uit de “Kampioen” van 1922-23, waarin een vakantietocht met, weer een boeier beschreven werd. Deze tocht voerde van Amsterdam naar Ameland over de Zuiderzee. Een dergelijk stuk is altijd leuk om te lezen. De verschillen met tegenwoordig zijn groot. Helemaal leuk was het dat we ook nog eens scans van originele foto’s mochten ontvangen van hetzelfde schip en haar bemanning. Van de boeier kenden we tot nu toe slechts de vermelding in het Ned. Jachtregister 1924-25.

Wanneer U ooit in een tijdschrift of fotoalbum iets tegenkomt wat mogelijk waardevol voor het Stamboekarchief kan zijn, dan willen we dat heel graag hebben. Zo mogelijk plaatsen we het op onze site.
Bij deze Uit het Stamboek, het verslag uit de Kampioen met de foto’s van de boeier “Meeuw”.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina