2016 nummer 8: Marktplaats - Tjotter omgebouwd tot decoratief en goed zittend tuinmeubel

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

Al eerder is in onze maandelijkse Nieuwsbrief, Marktplaats.nl genoemd. Eén van de sites op het internet waar mensen hun spullen te koop aan kunnen bieden. Zelf kijk ik er vaak eens een keer of ik nog iets van of over de oude watersport kan vinden. Wanneer de prijs mij aanstaat, koop ik het voor mijn verzameling. 
Vlak voor de zomervakantie stond er een advertentie van een tuinbank tussen, afkomstig van een botensloperij. Ze hadden een tjotter gesloopt. Voor de achterbank was het scheepje doorgezaagd. De hennebalk met de naam "De Otter" zit nog gemonteerd. Van wat er te zien is, lijkt alle hout nog gaaf. Zonder er een oordeel over te willen vellen, is het wel een advertentie om over na te denken. 

Waardevolle "Oudheden"

Vaak vind ik ook ansichten met de afbeelding van Ronde jachten. Dat is de kern van hetgeen ik verzamel. Maar ook een oud boek of een oud tijdschrift kan interessant zijn. Soms vind je zomaar iets heel verrassends. Ik heb er een keer een gegraveerde zilveren penning gevonden die als prijs bij een zeilwedstrijd was uitgereikt aan de heer R. Buisman. De naam van zijn schip stond er ook nog bij “Mercurius”. Als curiositeit heb ik het gegeven aan de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo. De heer Buisman was er tijdens zijn leven jarenlang voorzitter van.
Ook vond ik er een herinneringsplaatje die uitgereikt was bij de overdracht van 'De Groene Draeck' aan Prinses Beatrix. Ik kende het plaatje van een schip waar het in de kuip gemonteerd was. Deze was zovaak gepoetst dat de gravure erin nauwelijks meer leesbaar was. Het plaatje dat ik gevonden had, heb ik daarna als vervangend exemplaar weggegeven.
Onlangs vond ik eveneens op Marktplaats mijn eerste platbodem terug. Een Brandsma schouwtje van 4.30 meter. De naambordjes, die ik ooit gemaakt heb, zitten er nog op. De staat waarin het verkeerde was voor mij teleurstellend. Ik heb een bod gedaan, maar we zijn (nog) niet tot een overeenstemming gekomen. 


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Waar is de botter 'Johanna' gebleven?

 

In augustus 2016 vraagt Jayne Tracey uit Engeland ons of bekend is waar de Botter 'Johanna', lengte 11 meter en gebouwd in 2911 door J. Kok in Huizen, later verbouwd tot jacht, is gebleven. Haar uitvoerige vraag staat vermeld in onze rubriek "Aanvullingen en vragen".


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina