2017 nummer 5: Het verhaal van het Scheepsmodel

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

Van veel jachten, die in het stamboek zijn opgenomen hebben de verschillende eigenaren modellen gemaakt. Vaak zijn ze verrassend mooi. Soms worden ze heel zuinig bewaard in een vitrine, soms zijn ze totaal verstoft en is de leeftijd er van af te zien. Sommigen zijn oud, anderen zijn van heel recente datum. Soms zijn er meerdere modellen van een schip. Meestal bestaat er slechts één enkel exemplaar. Ze zijn op het oog gebouwd of van een tekening.

Van het in 1953 gebouwde Friese jacht 'Bestevaer' bestaan twee modellen. De oudste was van de heer Schermer, de eerste eigenaar van dit schip. Een tweede model is veel later gemaakt door Harrie Pels, de tweede eigenaar. Hij heeft opmetingstekeningen gebruikt om het model te maken.

Model van het Friese jacht 'Bestevaer', plaquette 31.
Model van het Friese jacht 'Bestevaer', plaquette 31.

Andere modellen van jachten in het Stamboek

Eveneens twee modellen bestaan er van de Lemsteraak 'Wielewaal' uit 1925. In de Tweede Wereldoorlog bouwde de zoon van de eigenaar twee modellen van dit schip. Er kon niet gevaren worden en het schip was ondergedoken. De modellen zijn gemaakt van materiaal dat op straat gevonden is na het bombardement op Rotterdam.

Model van de Lemsteraak 'Wielewaal', plaquette 214.
Model van de Lemsteraak 'Wielewaal', plaquette 214.

Voor zover bekend bestaat er van de tjotter 'Anna' daarentegen maar één model. Het is nog altijd eigendom van de nazaten van een eerdere eigenaar. 

Model van de tjotter 'Anna', plaquette 18.
Model van de tjotter 'Anna', plaquette 18.

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Heeft u ook een model van uw schip ???

Op de website van de SSRP hebben we een heel hoofdstuk over Scheepsmodellen ingericht. De achtergronden, het museum en de particulier.

We willen proberen op deze manier te inventariseren welke modellen nog meer thuis staan te pronken. In 2014 heeft het Fries Scheepvaart Museum onder de titel "Modelmensen, eigenaars van modelschepen in beeld" een expositie georganiseerd en ter gelegenheid daarvan ook een boekje uitgegeven.

Misschien kunnen wij, als we een beeld hebben gekregen welke prachtige modellen van onze Ronde en Platbodemjachten, er bij de liefhebbers/bouwers thuis staan, ook een activiteit vanuit het Stamboek organiseren.

We horen graag van u! Stuur foto's en het achtergrondverhaal van uw model. Wij gaan er mee aan de slag! We houden u op de hoogte.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina