2020 nummer 7: Herinneringen

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Hoe ons geheugen werkt weet ik niet. Ik ben er niet in geschoold. Wel weet ik dat ik persoonlijk heel goed beelden herinner. Foto’s, tekeningen, beelden …… ergens blijven ze op mij netvlies hangen. Meestal weet ik me te herinneren waar op een bladzijde in een boek iets staat. Bijvoorbeeld, rechter pagina links boven. Het pagina nummer weet ik dan echt niet. Soms loop je daarmee tegen wonderlijke dingen aan.

Scheepssloperij Hammingh in Garnwerd

Heel onlangs borrelde er een beeld bij me boven van een hoogaars op een scheepssloperij in Garnwerd. Garnwerd is een dorpje aan het Reitdiep ten noorden van Groningen. Een omgeving waar nogal wat kunstschilders gewerkt hebben. De schildersgroep De Ploeg is hierin een bekende naam. De scheepssloperij was van Hammingh. Sterker nog, de familie Hammingh heeft over deze sloperij ooit zelfs een boekje laten verschijnen. Maar daarin staat de afbeelding met de hoogaars niet.

Ets of pentekening van een hoogaars tijdens de sloop

Ik ben nog zoekende en kan me helaas nog steeds niet herinneren waar ik de afbeelding gezien heb. Het gaat om een ets of een pentekening. Het ergert me dat ik niet een figuurlijk laatje open kan trekken waar het in zit.

Reactie van Fokko Leutscher via Jos Arends

Fokko Leutscher schrijft:
Ik zag daarnet een mail van zwager, Egbert Hammingh, voorbijkomen ….m.b.t. tot de Hoogaars. Ik heb zelf nogal wat materiaal verzameld ….als het gaat om schilderwerken van De Ploeg ….. en via mijn echtgenote, Jelda, betrokken bij de familie Hammingh. We hebben de afgelopen jaren best wat aandacht besteed aan het historisch verhaal over café Hammingh ….en alles wat daarmee te maken heeft. Zo heeft Jelda het boekje over de Scheepssloperij opnieuw uitgegeven, het geheel in een nieuw jasje gestoken, en de inhoud wat aangepast …. door er o.a. ook delen van de oude scheepssloperij-aantekeningen in te verwerken. Het is zeer wel mogelijk ….als we daarin gaan bladeren, dat daar ook de Hoogaars in voorkomen. Zelf ben ik niet zo'n scheepskenner.... maar ik heb toch nog wat bijgevoegd wat er een beetje op lijkt.
Eentje van Johan Dijkstra ...en een paar van Riekele Prins.

Veel werk van Riekele Prins staat op een eigen website

We zijn zelf sinds 2016 nog meer werkjes ...ook van Johan Dijkstra ....over scheepssloperij op het spoor gekomen.

http://www.boekeniersgarnwerd.nl/

Hoogaars - Riekele Prins
Hoogaars - Riekele Prins
Houten schepen bij de sloperij in Garnwerd - Riekele Prins
Houten schepen bij de sloperij in Garnwerd - Riekele Prins
Café Hammingh - Johan Dijkstra
Café Hammingh - Johan Dijkstra

Friesche Zeilsport

Over de foto hieronder bij deze Uit het Stamboek wist ik wel een en ander te vertellen. Het figuurlijke laatje had ik direct te pakken.

Heel veel mensen zitten tegenwoordig in de een of andere WhatsApp groep. Ik ook dus. Er kwam een foto van een ansicht voorbij met daarop een paar tjotters en zestienkwadraten. De scheepjes zagen er niet al te glanzend uit en wanneer je de bemanningen ziet dan is de eerste reactie: “Padvinders”. De foto die rondgestuurd was deed gezien het bijschrift “Warmond, zeilen op de Kaag” vermoeden dat de foto daar gemaakt zou zijn. Maar, dan ineens, herken je de foto. Hij zit met een iets andere opmaak ook in mijn eigen verzameling ansichtkaarten. Het bijschrift is dan “Friesche Zeilsport”. Nogal een geografisch verschil.

Op mijn ansicht is de postzegel verwijderd. Daarmee een datum bepalen lukt niet. Van de andere ansicht weet ik het niet. Op de tjotter links, is op het boeisel, vlak voor het zwaard de naam 'Roel' te lezen.

Zomerkamp van de Nederlandse Christen Studenten Vereniging (NCSV) bij Gaastmeer

Over deze ansicht is dan ineens veel meer te vertellen. Tijdens het historisch onderzoek naar de tjotter 'Noorderling' kregen we inzage in een privé fotoalbum. Uit de bijschriften konden we opmaken dat de foto’s die in het album zaten gemaakt waren in de jaren 1946, 1947 en 1948. Een deel van de foto’s was genomen tijdens een zomerkamp van de Nederlandse Christen Studenten Vereniging (NCSV) bij Gaastmeer. De NCSV heeft bestaan van 1896 tot 1985. Een aantal activiteiten van de NCSV zijn als nieuwe vereniging voortgezet, zoals de zeilpuntervereniging (Vereniging de Zeilpunter).

Informatie in een oud fotoalbum geeft aanknopingspunten om verder te zoeken. De weg naar een archief waarin mogelijk meer informatie te vinden is, is dan kort. We kregen zonder mankeren inzage in dit archief.
Helaas kan ik niet laten zien wat wij zagen, want op de foto’s zitten nog rechten, maar voor het onderzoek gaf het voldoende informatie. We vonden foto’s met dezelfde boten, foto’s met dezelfde mensen als die op de ansichtkaart te zien zijn. Op de archieffoto’s is de tjotter 'Roel' te zien, maar ook de tjotter 'Pietje'. Die laatste naam staat op de zelfde plaats op het boeisel geschilderd als bij de 'Roel'. Of we hier te maken hebben met huurboten? Daar hebben we nog geen antwoord op, maar het heeft er wel alle schijn van.

Helaas kan bij de ansicht geen exacte datum en plaats gegeven worden. Wel is duidelijk dat de foto genomen is tijdens een zeilkamp van de NCSV in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Door de NCSV zijn er in die jaren meerdere kampen georganiseerd zowel in Terhorne als Gaastmeer.

Wie weet meer?

Wanneer iemand nog foto’s van deze kampen heeft zouden wij ze graag willen zien. We weten dat er bij deze kampen deelnemers waren die met hun eigen boot kwamen. Misschien kunnen we voor een aantal schepen weer een klein stukje geschiedenis schrijven.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar overzicht