2015-9: Ontmoetingen in binnen- en buitenland

Spiegel der Zeilvaart november 2015 nummer 9

In Nederland trok SAIL Amsterdam veel aandacht naar zich toe. In het buitenland vonden even grote en kleinere evenementen plaats, waaraan ook Stamboekschepen hebben meegedaan. Bij SAIL Amsterdam heeft de FVEN het deel Varend Erfgoed prima gecoördineerd. In het buitenland doet men dat anders. Daar is het begrip Varend Erfgoed veel breder en minder georganiseerd. Het lijkt alsof het oorspronkelijke bouwjaar er het belangrijkste criterium is. Op zich niet geheel onlogisch, want als je de aantallen in het buitenland vergelijkt met die in Nederland is het verschil heel erg groot. Daar komt nog eens bij, dat je bij evenementen in het buitenland vele ex-Nederlandse schepen ziet, die, op z'n zachts gezegd, niet meer in geheel originele staat zijn.

Plezier

Maar het plezier dat eigenaren met deze schepen hebben is er niet minder om. Wij waren in Bremerhaven, bij SAIL Bremerhafen. Een vijftal Nederlandse schepen had zich daar bij de Duitse Erfgoed deelnemers gevoegd en het werd reuze gezellig. De organisatie had er alles aan gedaan om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Tussen de Duitse deelnemers bevonden zich een aantal ex-Nederlandse schepen, waaronder een Blok-Zeeschouw, die in twee jaar tijd met winterstop, een tocht naar de Middellandse Zee had gemaakt en via het kanaal naar Bordeaux, nagenoeg helemaal buitenom, weer naar Duitsland teruggevaren was.

Het 25ste Wattensail in Carolinensiel (Foto: Organisatie Wattensail)
Het 25ste Wattensail in Carolinensiel (Foto: Organisatie Wattensail)

WattenSail

In Carolinensiel, aan de Waddenkust, werd dit jaar alweer voor de 25ste keer WattenSail gehouden. Een evenement dat jaarlijks ook vele Nederlandse Ronde en Platbodems trekt. Ook een aantal schepen die je hier in Nederland eigenlijk nooit ziet. Dit is een evenement waarbij de organisatie zich het vuur uit de sloffen loopt om het iedereen (en ook het ruim aanwezige publiek!) zo goed mogelijk naar de zin te maken. Een vast onderdeel van WattenSail is het Corso. Een rondtocht van de schepen, waarbij ieder schip uitgebreid aan het publiek wordt voorgesteld, met geschiedenis en al! Een idee dat heel goed elders kan worden nagevolgd!
Bremerhaven gaat zich de komende jaren aansluiten bij het WattenSail. Er `zwerven' jaarlijks vele Ronde en Platbodemschepen over de Wadden. Er is nu een plan gepresenteerd om een deel van deze schepen uit te nodigen om na een bezoek aan Carolinensiel door te varen naar Bremerhaven, om het daar in een Kleinsegler Treff in de historische haven nog eens dunnetjes over te doen. Vooraf of aansluitend kunnen de schepen ook kennis maken met een uitgebreid historisch netwerk van vaarwegen in Noord-Duitsland, dat uitermate geschikt is voor onze jachten met strijkbare masten! De organisatie wil daarover de komende tijd ook de nodige informatie in de Spiegel presenteren.

Ontmoetingen in Lemmer

Weer terug in Nederland lagen er diverse aanmeldingen van eigenaren die hun schip graag weer 'geactiveerd' wilden hebben of nieuw opgenomen in het Stamboek. Vanwege de zorgvuldige procedure heeft onze Criterium Commissie het dus druk gehad. Tussen de aanmeldingen zaten ook een paar `juweeltjes'. Door de samen¬werking met Zevenwolden hebben we tijdens onze Jubileumreünie in Lemmer ook veel, tot nu toe voor ons, onbekende mensen en schepen ontmoet. Als gevolg daarvan hebben we later bijvoorbeeld een visaakje geschouwd, dat in 1913 door Roorda (de Piip) is gebouwd als een soort mini-skûtsje. De geschiedenis is mede dankzij het Fries Scheepvaart Museum voor het grootste deel bekend. Ook spraken we in Lemmer Johannes Mink uit Wergea, eigenaar van een vistjotter, gebouwd door Postma (de Kille) in Grouw in 1940. Een scheepje waarvan ook de hele geschiedenis bekend is. Johannes heeft de tjotter uitermate deskundig, op originele wijze gerestaureerd en onder zeil gebracht. Twee grote aanwinsten in het Stamboek, want: Geen Heden zonder Verleden! En dat geldt ook voor ons Stamboek.

pdf SdZ 2015 nr09 november - Ontmoetingen in binnen- en buitenland

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina