Bizar
18 februari 2021

In de Volkskrant van 18 febr. 2021 werd in een paginagroot artikel aandacht besteed aan de bouw van een 15 meter lange hektjalk in Dordrecht. Bovenstaande foto is een deel van de grote foto die Simon Lenskens maakte voor de krant. We zien de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson die voor de gemeente Dordrecht een happening organiseert waarbij het Dordrechts Museum zichtbaar in contact wordt gebracht met het Hof van Nederland. Die historische band wordt tot uitdrukking gebracht door later dit jaar deze hektjalk met alleen maar menskracht door smalle straten van Dordt ruim 200 meter te verplaatsen. De tjalk wordt gebouwd door een aantal scheepsbouwers en studenten houtbewerking, geholpen door vrijwilligers. Dit klassieke schip wordt niet gebouwd van eikenhout, maar van iepen. De gangen worden ook niet op traditionele wijze gebrand, maar in stoomkisten slap gestookt en daarna heet om de romp gebogen. De kunstenaar bouwt zelf niet aan het schip. Hij bedenkt het en organiseert de happening er omheen.
Hij berekent bijvoorbeeld, of het schip de smalle straatjes door kan. Waar het op de zijkant verplaatst moet worden en waar de boot beschadigd moet raken en onderdelen moet verliezen. Doel van het project is namelijk, dat de hektjalk gedurende de verplaatsing in stukken uit elkaar valt. Daartoe worden van tevoren opzettelijk verzwakkingen aangebracht in de romp. Voor het verplaatsen van het schip zijn minstens 200 vrijwilligers nodig en ook tijdens de bouw worden zoveel mogelijk mensen, jong en oud, betrokken bij het proces. Deelname van Dordtenaren is essentieel, want er moet met dit project een nieuwe stadsmythe ontstaan, waar de mensen nog jaren over blijven praten. Om die mythe levend te houden, worden delen van het schip later door de kunstenaar omgebouwd tot nieuwe kunstwerken die geplaatst worden langs de wandelroute die ook met het schip is afgelegd. Het is behalve een origineel, natuurlijk ook een bizar project. Aandachttrekkerij, waar je een historische hektjalk voor gaat bouwen die weer in brokken uiteen moet vallen tijdens een sleeptocht door de straten. Dat heet conceptuele kunst. Het gaat om de aandacht die het gebeuren genereert voor een bepaald doel waar de opdrachtgever belang bij heeft. De Volkskrant heeft hiermee een eerste landelijke stap gerealiseerd. De happening zal plaatsvinden in het najaar, als de Coronacrisis waarschijnlijk grotendeels voorbij is. Je vraagt je wel af, waarom voor dat doel een historisch schip gebouwd wordt dat vervolgens in stukken uiteen moet vallen. Het Dordrechts Museum wil de wandelroute in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter geven en is daarom blij met dit plan, maar of daarmee het doel ook wordt bereikt, blijft de vraag.
Dordrecht als binnenvaartstad en de keuze voor een hektjalk
https://www.canonvannederland.nl/nl/page/67497/de-jonge-jacob
Het wrak staat nu tentoongesteld in het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Deze vereniging heeft er samen met TGV Presentaties een prachtige expositie van gemaakt.
