Een 'Stijlzeil' voor het Drachtster skûtsje 'De Jonge Trijntje'

Begin 2017

Honderd jaar geleden werd door onder meer Theo van Doesburg de kunstbeweging De Stijl opgericht. Theo van Doesburg heeft ook enige jaren in Drachten gewerkt (glas in lood, tegelmozaïeken), zodat het begrijpelijk is dat Drachten veel werk maakt van 'honderd jaar De Stijl'. Eén van de aandachtstrekkers zal het skûtsje 'De Jonge Trijntje' zijn met een beschilderd tuig naar een ontwerp dat ik voor dat doel maakte.

Met een beschilderd skûtsjezeil wordt de starre planmatigheid van kunstbeweging De Stijl doorbroken. Mondriaan werkte met rechte lijnen en haakse hoeken. Theo van Doesburg waagde zich ook aan hoeken van 45 graden. Een skûtsjezeil is echter niet haaks, niet recht en niet vlak. Op zo'n ondergrond verandert het rationele raster van een Stijlmotief direct in een organisch, dynamisch netwerk. Alsof na 100 jaar De Stijl eindelijk ontwaakt en tot leven komt.

Voor Drachten is de herdenking van 100 jaar De Stijl belangrijk, omdat mede-Stijloprichter Theo van Doesburg hier gewerkt heeft. Deze zomer zal het skûtsje te zien zijn met Stijlzeilen.
Een 'Stijlzeil' voor het Drachtster skûtsje 'De Jonge Trijntje' schilderen is een flinke klus. De fok gaat wel, maar het grootzeil is 90 m2, weegt 90 kilogram en moet eveneens tweezijdig en precies de eerste kant dekkend bewerkt worden. Dat vraagt heel wat schilderstape en acrylverf, maar is bij mooi weer een bijzondere activiteit.

 


 

Terug naar overzicht