Onbekende Boeier in een oud fotoalbum

Karolien Deen kocht op een rommelmarkt een oud fotoalbum met onderstaande foto's er in

Karolien Deen uit Hoofddorp kocht op een rommelmarkt een fotoalbum met deze foto's er in. Zij deelde deze in de Facebookgroep "Binnenvaartfoto's uit het verleden".
Robin van Son stuurde de foto's naar een groep kenners en geïnteresseerden met de volgende opmerkingen:
Ik heb voor nu geen idee in welke richting ik zou moeten denken welke boeier dit zou kunnen zijn. Op het eerste gezicht lijkt me het geen Friese boeier. Helaas zit dat riet in de weg.

Robin stuurde de foto's met zijn vrage naar kenners en geïnteresseerden

De reacties:

  • Gerard ten Cate

    Wat een intrigerende foto’s. Welk schip zal dit zijn? Er zijn er een paar opvallende dingen te zien: 
    Een dekkleed over de kajuit, een bokkepoot om de mast te strijken, een heel smalle hals van het roer, brede naamborden op het boeisel achter, een fok die blijkbaar op de voorsteven wordt gevoerd, een buitenboordmotor is te zien op de foto recht van achteren, een dolfijn op het roer, en er is een opvallend verloop van het boeisel te zien op de foto met het zeil omhoog. De dolfijn op het roer doet me denken aan die van het Friese jacht Willemijntje ....
    Kunnen we scans van deze foto’s krijgen in een hogere resolutie. Welke verenigingsvlag voert het schip?

  • Willem Fokkema
    Wat een prachtige foto’s van dit onbekende (voor mij) schip. Hoewel iedereen naar hetzelfde plaatje kijkt zien we misschien toch steeds weer wat anders. Daarom wat observaties en mijmeringen:
    Welke boeier? Geen idee. Jammer dat het naambord niet te lezen is.
    Fries? Waarom niet? Het is een oud schip. De roef lekt. Het heeft een Tjet Rixt achting roer. De roerkop is bijzonder en karakteristiek maar ik kan me geen foto voor de geest halen waarop ik dit beeld ooit heb gezien. Het achterhuisje is niet erg Fries. Maar ook niet niet. Er zijn ook hier voorbeelden van. In de vlag een Koninklijk blok dat voor mij (in de trein op m’n telefoon) niet zichtbaar is. De twaalfvoetsjol erachter zegt meer over de locatie en de datering.  Als ik t goed heb waren er bijna geen jollen in Friesland. De eerste Rietfoto lijkt in het (benedenstroomse) rivierengebied. Links achteraan lijkt een dijk. Het slootje achter hun huis waarin ze zich gemanoeuvreerd hebben is Hollands (=ik denk niet Fries). Evenals het terras met de witte tafels en stoelen dat ik vaag op de achtergrond meen te zien.
    Waarom zou de boeier wel Fries kunnen zijn? Ik meen (behalve het bokkepoten gedoe) toch ook Friese trekken en details te zien: de steven (snavel) en de stand van de botteloef, de mastkoker met beslag en alles eromheen, je ziet de zwaardkop aan bb. Ligt het dek diep?
    Ik ga voor een oude Friese dame gebouwd rond 1850 die haar nadagen (sleets niet passend tuig)  -zo te zien tot genoegen van de familie- in Holland slijt. Fijne puzzel! Ben benieuwd of deze opgelost wordt. Zie uit naar het vervolg van deze feuilleton en zal later es kijken wat de FB community er van heeft gemaakt.
    Ik heb inde bijbel van Vermeer gezocht naar kandidaten van een meter of 10 maar kom er helaas geen tegen. Mysterie. Gaan we er achter komen wie er 100 jaar geleden in het riet lag of in een klein slootje tussen de huizen? De kont onder het berghout vertoont wel overeenkomsten met de Bever (het is 'm natuurlijk niet, da ‘s duidelijk) niet erg rond, een beetje stoer en stevig naar de waterlijn. Jammer dat er niks van de kop te zien is.

  • Dirk Huizinga
    Interessante foto’s. Het roer heeft de vorm als bij de boeier 'Tjet Rixt', maar die had houtsnijwerk in de kop en een tweekleurige leeuw. Het is de 'Tjet Rixt' ook niet. Die voer in de 19e eeuw met het voorstag op de voorsteven en in de 20e eeuw met het stag op een botteloef. De 'Tjet Rixt' had geen bokkepoten en het dek lag duidelijk hoger. Die zetboorden langs de kuip zie je ook bij de overnaadse boeier 'Stavo' van Eysinga.
    De vlag brengt ons wellicht verder. Is dat niet de clubvlag van de Koninklijke Zeil en Roeivereniging de Maas uit Rotterdam? Het rivierenlandschap sluit daar bij aan. Die 12-voetsjol als bijboot was in Friesland niet gebruikelijk. De Hepkema’s hadden voor de 'Tjet Rixt' bij Het Fort te Nieuwendam een overnaadse bijboot laten maken van 5 meter, wat in Friesland ook een opvallend scheepje was. Overigens bestonden in Friesland ook veel smalle slootjes direct achter de woningen, zoals op de foto met de boenstap rechts, die in de zestiger jaren voor een belangrijk deel zijn gedempt. De foto’s zijn denk ik in de twintiger jaren gemaakt.

Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht