Veel besproken, weinig gezien. De tjotter van Vinkeveen

Duikersgids: Duikers van Diving4fun vonden haar weer eens op zondag 10 maart (gepubliceerd 13 mei 2020)

Op de website www.duikersgids.nl lazen we het volgende bijzondere artikel:

Duik jij veel in Vinkeveen? En... heb je haar ooit gespot? Veel duikers kennen de tjotter van Vinkeveen, maar slechts een enkeling heeft de boot ook daadwerkelijk gezien. Ze ligt in de omgeving van Eiland 7 in een dertig meter diepe put. Al meer dan veertig jaar ligt ze daar. Bezoek krijgt ze zelden, afgelopen zondag voor het laatst. Het verhaal achter haar teloorgang is nog alom bekend.

Duiken Eiland 7 in de Vinkeveense plassen

Jan Stoof, Piet Zaal, Rob Bouterse en Peter van der Jagt van duikclub Diving4fun waren op zondag 10 maart, 2020 de gelukkigen. Ze duiken elke zondag in Vinkeveen met een eigen boot. "Waar we duiken wordt bepaald door de wind omdat we altijd de luwte van een eiland opzoeken," aldus Jan. "Dit keer werd het Eiland 6. We zouden een diepe duik maken en waren nergens naar op zoek. Als je de tjotter zoekt, vind je haar namelijk niet. Er zijn meerdere diepe putten bij eiland 7, je moet net de goede hebben. Dit keer hadden we geluk. Ik zag iets in het licht van mijn lamp en ja hoor het was de tjotter." De boot ligt er al decennia. De eerste jaren met het zeil nog gehesen, tot het op een dag neerviel. Nu ligt het in de boot. "Voor mij was het de eerste keer dat ik haar zag, maar er zijn clubleden die haar in tien jaar tijd al vier keer hebben gezien." 

Video: Jan Stoof. Bekijk video:

Teloorgang tjotter

Wim Pauw, een gepassioneerd zeiler uit Nieuwkoop, kan zich de ondergang van de tjotter nog goed herinneren. "Ze was eigendom van een aalmoezenier die zijn vakanties altijd doorbracht in Vinkeveen," vertelt hij. Hij heette Cees Querelle. Wij woonden aan het water en hij had bij ons een ligplaats. Eerst voor een kano en twee zeilboten (midgets), later heeft hij deze boot laten bouwen. Het was een prachtig scheepje, het leek op een soort mini tjalk. Hij had haar pas toen ze als gevolg van een heftige windvlaag water schepte en naar de bodem zonk. Cees werd door mensen, die op het zandeiland zaten, aan wal gehaald. Hij wist alleen zijn fototoestel nog te redden. Later kwamen er nog wat drijvende delen naar boven, maar dat was het wel."

Het voorschip van de tjotter na 40 jaar
Het voorschip van de tjotter na 40 jaar

Zoektocht door duikers

Kort daarna start een groep enthousiaste duikers een zoektocht. "Het was in de zomer van 1978 of 79," vertelt zeiler, Ron Voorn. "Mijn vader had in die tijd een kleine kruiser waarmee we altijd op de plas te vinden waren. Die dag hoorden we dat een zeilboot was omgeslagen. Het bleek om een tjotter platbodem te gaan, deels van polyester en afgetimmerd met eikenhout. De aalmoezenier vertelde ons dat er luchtkasten in zaten, die hij had laten openmaken om er gewone kastjes van te maken. Dat was de oorzaak dat de tjotter gezonken was.

Samen met een groep andere duikers ging mijn vader op zoek. Vijftien man deden aan de zoektochten mee. Er werd eerst gedregd en als ze wat voelden werd er gedoken. Er is zelfs een motordekschuit geregeld om te zoeken, maar tevergeefs. Nu is het dan eindelijk wel gelukt. Hij ligt er nog op de bodem en dat zal zo blijven, maar de tjotter is gevonden."


Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht