BU130 Trui

BU130 Trui Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In 1875 is de boot, toen nog met visserijnummer HK8, gebouwd door Thomas Pauw in Muiden voor Goos Foppen Gz. De werf van Thomas Pauw heette in 1855, toen hij de werf van zijn vader kocht, nog “De Bloementuin.” Pauw doopte hem om in “Het Hert” en bracht de werf tot bloei. De werf werd in 1904 door zijn weduwe verkocht aan Jan Machiel Schouten. In 1928 heeft Migchel Foppen de HK8 overgenomen van zijn vader.

Doordat op 28 mei 1932 de Zuiderzee definitief werd afgesloten, werd het schip verkocht aan Cornelis Kuiper in 1933. Hij vist met de botter onder het visserijnummer EH26. Snel wisselt het schip weer van eigenaar en komt ze in handen van Jan de Boer, die vist onder het visserijnummer HK8. In 1938 wordt de botter eigendom van Willem Bruinink. Ook hij vist nog altijd met de HK8, net als zijn zoon Drees Bruinink, die in 1950 de botter van hem overneemt.

Op 24 februari 1959 wordt de HK8 verkocht aan Lammert de Graaf. Het schip komt als BU130 in de vaart. Op 24 oktober 1963 wordt het schip verkocht aan Frans Eisenloeffel, die het schip als pleziervaartuig in de vaart brengt. Dit is het einde van de 88 jaar durende periode waarin er actief met de botter werd gevist.

De Delftse Studentenvereniging Harpyia, de zeil-onder-vereniging van de D.S.V. Nieuwe Delft (“De Bolk”) koopt de Botter Trui van Frans Eisenloeffel en brengt haar in 1978 onder in een Stichting. Ze is nog steeds in de vaart.

Het schip wordt nog altijd op authentieke wijze onderhouden, dus met lijnolie en harpuis, breeuwkatoen, pek, blik, etc. 'Moderne' conserveringstechnieken als vernis, DD-lak, polyester en antifouling tref je niet op Trui. Ook (zwaard)lieren, kikkers, een toilet of stromend water zijn niet geretrofit. In plaats daarvan is zwaardheffen iets dat niet iedereen kan, beleg je touwen op klampen en toiletteren werd ook wel zwaardhangen genoemd. Voor vrouwen was er een emmer. I.v.m. veiligheid is die er nu ook voor de mannen.

Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:422 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Botter

Bouw

Bouwjaar:1875 Ontwerper:
Werf:Thomas Pauw ( “Het Hert”) Werf plaats:Muiden
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:12,70 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1963 – 1965 Frans Eisenloeffel, Enkhuizen/Amstelveen/Amsterdam/Spakenburg ( Trui)
1965 – 1978 Studentenvereniging Harpyia, Delft ( BU130 Trui)
1978 – (Eigenaar, nu geen relatie met het Stamboek) Stichting tot behoud BU130, Delft ( BU130 Trui)

Geschiedenis

1965

5 mei 1965

5 mei 1965: Waterkampioen juni 1965 nr1152 - Met de Botter Trui het IJsselmeer op

De zeilvereniging „Harpyia", een onder­vereniging van de Delftse Studentenver­eniging „Nieuwe Delft", bestaat nu bijna vijf jaar. Bij de oprichting was het enthou­siasme van de leden het enige waar het niet aan ontbrak. Van een eigen vloot was nog geen sprake. Hierdoor waren we voor de zeil-zwerftochten in Friesland, de botterweken op het IJsselmeer en de zeil­weekends op de Kaag op huurboten aan­gewezen. Vooral het IJsselmeer kreeg ons te pakken: onze belangstelling voor te koop aangeboden vissersschepen werd steeds groter en culmineerde in een be­zoek aan Spakenburg. Na lang wikken en wegen werd de meer dan tachtig jaar oude botter BU122 gekocht, die daar aan de kade lag. De BU122 is in 1880 bij Nieuwboer in Spakenburg gebouwd.

pdf Waterkampioen juni 1965 nr1152 - Met de Botter Trui het IJsselmeer op.pdf

31 december 1965

31 december 1965: Delftse Studentenvereniging Harpyia, de zeilondervereniging van de D.S.V. Nieuwe Delft (“De Bolk”) koopt de Botter Trui

Op 25 december 1965 wordt de BU130 gekocht door de Delftse Studentenvereniging Harpyia, de zeil-onder-vereniging van de D.S.V. Nieuwe Delft (“De Bolk”). Zij geven de naam Trui aan de botter. Op dat moment is het schip in zeer slechte staat. In de jaren erna breekt er een zwaard, is de mast gebroken en was het nodig de motor te vervangen.

In 1975 is het volledige achterschip vervangen. Een jaar later is de trog vervangen. Om de restauraties te kunnen financieren wordt de ‘Stichting tot Behoud van de BU130’ in 1978 opgericht, welke de Trui in haar eigendom krijgt.

In de jaren erna wordt veel onderhoud gepleegd: een zwaardbolder, een stel dekenposten, 20 nieuwe inhouten, een dekendeel, het zeilwerk, het vlak en 12 gangen worden vervangen. Ook het dek wordt volledig vervangen. In 1991 wordt de steven vervangen, gevolgd door het middenschip in 1993. In 1996-1997 wordt het volledige achterschip gerestaureerd. In de jaren erna worden er diverse kleinere onderdelen vervangen. In 2010 is er weer een groot restauratieproject geweest: de trog en de aangrenzende dekendelen zijn vervangen.

In de zomer van 2013 is er weer een groter restauratieproject geweest. De vier iroko-gangen in de bakboordboeg waren aan vervanging toe, net als het aangrenzende vlakdeel. Daarnaast zijn er een paar inhouten vervangen of bijgeplaatst. Ook een groot aantal kleinere klussen is toen uitgevoerd. Tijdens dit project is een blog bijgehouden,

2015

30 juli 2015

30 juli 2015: Botter 'BU130 Trui' in de haven van de Groninger Motorboot Club in Groningen

2020

2020

2020: Mini documentaire Trui

2023

november 2023

november 2023: Spiegel der Zeilvaart nummer 9 - De studenten van de Botter 'Trui'

Weerrecord: warmste dag van 2023 tot nu toe! Maxima tot lokaal 35 graden!' koppen de nieuwssites. Heel Nederland ligt puffend en zwetend af te koelen op de Noordzeestranden en het IJsselmeer is gevuld met ontelbare zeilen, kortom: de zomer is ontploft. Maar als ik de loods van scheepstimmerwerf Ivor van Klink in Workum binnenloop merk ik niks van die Caribische vakantiesferen. Hier kom ik in een andere wereld terecht.
Als mijn ogen wat gewend zijn aan het donker zie ik rechts in de hoek een totaal onttakelde botter liggen: de BU130, alias Trui, van studentenvereniging "De Bolk" uit Delft. Op en om het kale schip is een groepje jongeren ijverig aan het werk. Hier is niets van die snikhete zomerdag te merken. Hier wordt keihard gebuffeld. Niet alleen het voordek is uit de botter gesloopt, maar ook de boordrand, de zetboorden, de schildboorden, de voorbolders, de binnen-boorden, het krophout... Dit ziet eruit als een hele serieuze restauratie. Een verzameling dikke eikenhouten planken en balken ligt om het schip heen. Aan een gigantisch lange balk is een jongen aan het schaven. Op een andere nog ongekante plank ligt een opengeslagen, beduimelde versie van De bouwgeschiedenis van de botter, van Peter Dorleijn. 'Hoi, dat is onze Botterbijbel,' klinkt het vrolijk. Naast me staat een lange, donkere krullebol in stoere werkkleren en knalgele geluiddempers op haar hoofd. Het is Isabel van der Leijé. Net klaar met haar bachelor Civiele Techniek, en voorzitter van de stichting tot behoud van de BU130. 'Die bijbel gebruiken we iedere dag. We zijn nu met bladzijde 90 bezig!'

pdf SdZ 2023 nr09 november - De studenten van de Botter 'Trui'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht