De Zwerver

De Zwerver Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De IJsselaak 'Zwerver' is in 1908 (volgens de Ligger van de Scheepsmetingsdienst) gebouwd als open aakschip. Een IJsselaak is een rondgebouwde aak en was in gebruik in het stroomgebied van de Hollandse IJssel. De IJsselaak was een gladgebouwd aakje met voor en achter een aangezette steven. De IJsselaak was meestal als zandaakje in gebruik bij schippers uit de dorpen langs de Hollandse IJssel.

De 'Zwerver' is gebouwd door de Gebr. Paans in Roodevaart. Opdrachtgever (eerste meetbrief met nummer Zb860N dateert uit 1912) was waarschijnlijk Piet Lucas uit Lage Zwaluwe.

De laatst bekende eigenaar had het schip in 2005 in zeer slechte staat van onderhoud aan getroffen bij de Rotte Meren bij Rotterdam. De steiger waaraan het schip lag was nog slechter, want hij was er doorgezakt. E. den Hertog uit Arkel heeft het aakje eigenhandig omgebouwd naar pleziervaartuig. Daarbij heeft hij steun gezocht bij het Maritiem Museum in Rotterdam.

 

'De Zwerver' in 2006
'De Zwerver' in 2006

Eigenschappen

Plaquette nummer:1150 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:IJsselaak

Bouw

Bouwjaar:1908 Ontwerper:Paans
Werf:Gebr. Paans Werf plaats:Roodevaart
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:IJzer/staal Materiaal kajuit:IJzer
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:10,59 m Breedte berghout:2,81 m
Diepgang:0,75 m Masthoogte water:12,40 m
Oppervlakte grootzeil:33,00 m2 Oppervlakte fok:12,00 m2
Oppervlakte botterfok:17,00 m2 Oppervlakte kluiver:12,00 m2
Oppervlakte totaal:74,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1908? – onbekend Piet Lucas, Lage Zwaluwe ( Zwerver)
1979 – 1996 E. den Hartog, Arkel ( De Oude Zwerver)
1996 – 2001 J.P. Mulkens, Rijswijk ( De Zwerver)
2001 – 2005 B. Cohen, Rotterdam ( De Zwerver)
2005 – 2011 S. van Leeuwen, Den Hoorn ZH ( De Zwerver)
2022 – onbekend Stichting Drentse Praam, Hoogeveen ( Verwisseling)

Geschiedenis

1912

10 oktober 1912

10 oktober 1912: Liggers Scheepsmetingsdienst: Details over het schip Zwerver - Meetnummer Zb860N

2005

2005

2005: S. van Leeuwen uit Den Hoorn (ZH) koopt 'De Zwerver'

'De Zwerver' zwaar verwaarloosd in 2005
'De Zwerver' zwaar verwaarloosd in 2005
Het meetnummer Zb860N zichtbaar na het stralen van de romp
Het meetnummer Zb860N zichtbaar na het stralen van de romp

2022

31 mei 2022

31 mei 2022: RTVDrenthe: Oud schip voor Hoogeveense Vincent van Gogh-boottochten 'ademt de sfeer van toen'

Een vaartocht van Hoogeveen naar Noordscheschut en misschien wel door naar Nieuw-Amsterdam: het is een tocht in de voetsporen van Vincent van Gogh, die volgend jaar 140 jaar geleden in onze provincie was. Bij Stichting Drentse Praam staan ze stil bij de wegen die de beroemde schilder in Drenthe heeft bewandeld en daarom kochten ze een oud schip - een aak, om precies te zijn - aan om de boottochten zo authentiek mogelijk te maken.

Oud schip voor Hoogeveense Vincent van Gogh-boottochten 'ademt de sfeer van toen'

7 september 2022

7 september 2022: Scheepsjournaal Drentse Praam: Nieuwe naam voor de aak van de Drentse praam

Stichting De Drentse Praam kocht in april een aakje. Het scheepje werd in 1908 gebouwd. Dit soort vaartuigen werd veel gebruikt voor zandtransport. Het zand werd uit de rivier gehaald. Dat gebeurde met een zogenaamde beugel. Daar gebruikte men een lange stok met aan het uiteinde een ring waaraan een zak bevestigd was. Door deze over de rivierbodem te schrapen vulde die zich met zand. Met 400 scheppen was het schip geladen. Door deze functie werden deze schepen zand- of ijsselaak genoemd. Ook werden dit soort scheepjes ingezet voor het transport van riet uit de Biesbosch. Dan werden ze biesbosch- of rietaak genoemd. Veel is er nog niet bekend wat het scheepje van de Drentse Praam heeft gedaan. In 1950 werd deze aak verbouwd tot zeiljacht en kreeg de naam Zwerver. Er stond een mast op van 10 meter, een grootzeil, een fokzeil en een kluiver. Er werd een roef op gezet en ingericht. Er zullen heel wat zwerftochten meegemaakt zijn in de afgelopen 70 jaar. Nu in 2022 is de aak eigendom van de Drentse Praam. Het schip wordt aangepast voor vaartochten. Dus een nieuwe bestemming en daar past een nieuwe naam bij!

In de Hoogeveensche Courant (HC) van 25 mei 2022 werd gevraagd een passende naam te bedenken. Daarbij stond duidelijk aanmelden per mail. Ook op Facebook werd de HC gelezen. Hier kwamen bijna honderd reacties binnen.

De naam ‘Verwisseling’ werd aangedragen door Alice Teekman. Zij had daarbij de volgende motivatie: ‘Mijn suggestie voor de naam is „Verwisseling”. Enerzijds omdat het goed aangeeft dat de Praam nu een andere eigenaar, een ander doel, een ander vaargebied krijgt. En anderzijds omdat het de naam was van het schip van mijn grootvader van moederszijde, Gerrit Bruins Slot (geb. 1873). Zij kwamen / voeren van Hoogeveen.’

Met voorkeur van bijna de helft van de stemmen werd de naam ‘Verwisseling’ de naam voor de aak van de Drentse Praam.

2023

3 januari 2023

3 januari 2023: RTV Drenthe: 'Van Gogh-Schip' in Meppel klaargestoomd voor speciale vaartochten

Toen schilder Vincent van Gogh onze provincie 140 jaar geleden bezocht met de stoomtrein, startte hij zijn route in Hoogeveen om daarna de boot richting Nieuw-Amsterdam te nemen. Stichting Drentse Praam wil dit jaar langs dezelfde route zogeheten Van Gogh-vaartochten organiseren en heeft daarom een oud schip gekocht. Deze aak vaart alleen nog niet en is daarom op transport naar Meppel gezet, waar de boot wordt klaargestoomd voor de vaartochten.

'Van Gogh-Schip' in Meppel klaargestoomd voor speciale vaartochten

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht