Jachtwerf Westerdijk - Eernewoude

In 1905 nam Sytze Westerdijk met zijn oudste zoon Bouwe in Eernewoude een bestaande werf op een eiland over. Aanvankelijk werden daar vooral houten vissersaken en tjalken van soms wel 100 ton gerepareerd en 's winters bouwde men houten pramen en vissersboatsjes. De plaats van de werf was goed gekozen. Alle goederen, die nu per trein of auto vervoerd worden, gingen toen per schip. Ook de bouwmaterialen voor de werf werden per schip aangevoerd.

Zoon Bouwe heeft, toen de houten vracht- en vissersschepen als bedrijfsvaartuig onrendabel werden, zonder veel publiciteit een groot aantal Friese schouwen en schouwtjes, waaronder veel klasseschouwtjes, gebouwd met een lengte tot en met 7 meter. Eén klasseschouwtje was zo snel dat de eigenaar er maar liefst 100 prijzen mee won. Zo werkten de Westerdijks hard mee om van het zeilen een volksport te maken. Later kwamen er weer vracht- en vissersscheepjes terug naar de werf, maar nu met een andere eigenaar die er graag een mooie kajuit op gebouwd wilde hebben.

Tewaterlating. 2e van links Klaas Westerdijk, 4e van links Sytze Westerdijk
Tewaterlating. 2e van links Klaas Westerdijk, 4e van links Sytze Westerdijk

Westerdijk Zeeschouwen

In 1960 begon Bouwe met zijn zoons Sytze, Lammert en Klaas met de bouw van zeeschouwen. Zoon Sytze tekende graag en samen met zijn broers Lammert die timmerman was, en Klaas die het vak van lasser had geleerd, ontwierpen zij geleidelijk aan een hele serie zeeschouwen, van 7 meter opklimmend tot 11,5 meter, met kajuit en als vissermanmodel. De Westerdijken hebben een bijzonder goed evenwicht weten te vinden tussen al die vele verhoudingen en afmetingen, waarmee de schoonheid van zo'n schip staat of valt. De lengte-breedte verhouding, de hoogte van de kop ten opzichte van het achterschip, het verloop van de zeeg, de hoogte van de opbouw en ga zo maar door. En zie, wat eerst een spekbak werd genoemd, wisten zij om te toveren in een stoer, maar toch elegant jacht, dat terecht een eigen naam kreeg: de Friese zeeschouw, In 1960 is zo de eerste Westerdijk zeeschouw van stapel gelopen, waarvan er tot en met 1982 150 exemplaren zijn gebouwd.

Folder 7m-11m Zeeschouw - Fa. Westerdijk & Zonen Eernewoude uit 1963

Zeeschouwen in lengtes van 7, 8, 9 en 10 meter
Zeeschouwen in lengtes van 7, 8, 9 en 10 meter

pdf Folder 7m-10m Zeeschouw - Fa Westerdijk Eernewoude 1963.pdf

Omschrijving bouw en uitrusting Westerdijk Zeeschouwen in 1970
Omschrijving bouw en uitrusting Westerdijk Zeeschouwen in 1970

Sytze verliet de werf in Eernewoude in 1971 en streek elders neer, eerst in Workum, later o.a. in Anjum. Hij bouwde nog zo’n 10 zeeschouwen. Vader Bouwe en de broers Lammert en Klaas bleven in Eernewoude en bouwden seriematig en in opdracht nog vele zeeschouwen. De zoon van Klaas, Wieger, liet met zijn vader in de jaren na 2000 nog 2 zeeschouwen van 11.5 meter in Eernewoude te water. Nu is de hoofdtaak van jachtwerf Westerdijk het verhuur van motorkruisers. Daarnaast wordt er op de werf divers onderhoud verricht en winterstalling geboden.

Tijdschrift "Watersport": Uitnodiging van een Reünie van Friesche Schouwen in 1976

Klaas, Lammert en Bouwe Westerdijk (van links naar rechts) voor een serie van hun werkstukken (foto Leeuwarder Courant 23-07-1976)
Klaas, Lammert en Bouwe Westerdijk (van links naar rechts) voor een serie van hun werkstukken (foto Leeuwarder Courant 23-07-1976)

De bouw van de Zeeschouw 'Weerlicht' in 1976

Casco 10m Zeeschouw 'Weerlicht', staand op de grond Lammert  Westerdijk - foto Els Knol-Licht
Casco 10m Zeeschouw 'Weerlicht', staand op de grond Lammert Westerdijk - foto Els Knol-Licht
De werf van Westerdijk gezien vanaf een vertrekkende 'Weerlicht', staand links Lammert  Westerdijk - foto Els Knol-Licht
De werf van Westerdijk gezien vanaf een vertrekkende 'Weerlicht', staand links Lammert Westerdijk - foto Els Knol-Licht
Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd door Fa. B. Westerdijk & Zn in Eernewoude

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd door Sytse Westerdijk in Workum en Anjum


 

Einde van een tijdperk eind 2018

Per eind dit jaar (2018) heeft de familie Westerdijk de werf in Eernewoude verkocht. Volgens onze telling zijn er meer dan 150 Westerdijk zeeschouwen gebouwd, waarvan vele nog in de vaart, vertroeteld door even zo vele liefhebbers van deze bijzondere zeeschouw. De loodsen zijn opgeruimd en leeg, evenals het woonhuis. Ook is een einde gekomen aan het noodzakelijke overvaren met roeiboten (immers de werf ligt op een eiland). 

Eind 2018: De loodsen zijn opgeruimd en leeg ..... (Otto en Carla van de 'Fordivedaesje')
Eind 2018: De loodsen zijn opgeruimd en leeg ..... (Otto en Carla van de 'Fordivedaesje')

Westerdijk Zeeschouwen Contact

In mei 2002 publiceerde de Spiegel der Zeilvaart een eerste van een reeks artikelen van de hand van Els Knol-Licht over haar eigen Westerdijk Zeeschouw 'Weerlicht', een Zeeschouw die (voor zover wij kunnen nagaan) nooit in het Stamboek ingeschreven is geweest. Els probeert al jaren de eigenaren van de Westerdijk Zeeschouwen kennis met elkaar te laten maken en de gegevens van de ooit gebouwde Zeeschouwen te verzamelen. Daarvoor is het Westerdijk Zeeschouwen Contact in het leven geroepen.

Reünie in Eeernewoude bij Westerdijk in 1976 - foto Els Knol-Licht
Reünie in Eeernewoude bij Westerdijk in 1976 - foto Els Knol-Licht
Terug naar vorige pagina