VZVH Vereniging Zeilende Visserijschepen Harderwijk

De Vereniging Zeilende Visserijschepen Harderwijk (VZVH) is een kleine lokale behoudsvereniging voor varend erfgoed te Harderwijk. De leden, ieder met een eigen historisch schip, zetten zich in voor het in de vaart houden van historische zeilende visserijschepen en het lokaal levend houden van de Harderwijker visserij van vroeger en nu. De VZVH deelt deze passie met de Botterstichting in Harderwijk..

Botterstichting & VZVH

Al snel na de oprichting raakte de VZVH in gesprek met de Botterstichting in Harderwijk over mogelijke vormen van samenwerking. Best wel logisch eigenlijk, omdat we grotendeels dezelfde doelen nastreven en passie hebben voor het onderhouden en in de vaart houden van historische zeilende visserijschepen. Samen met de botterstichting willen we de Harderwijkse bevolking meer gaan betrekken bij de zeilvisserij, de visserijhistorie en de hedendaagse visserij door het organiseren van kleinschalige activiteiten in en nabij de visafslag. We verwachten dat we door gezamenlijk op te trekken, meer kunnen bereiken.

In het VZVH-nieuwsblad ’t Dreggetje is onder andere het laatste haven- en visserijnieuws te lezen en is er ook aandacht voor de historie van de aangesloten zeilschepen.

I https://www.bottermuseum.nl/vzvh/

Naast deze twee organisaties is er in Harderwijk ook nog de VHSH Vereniging Historische Schepen Harderwijk met 20 historische bedrijfsvaartuigen.


Door Storm en Stilte, dagboek van Zuiderzeevisser Willem Foppen "De linkse"

In het begin van de zeventiger jaren schreef de Harderwijker groentehandelaar in ruste, oud Zuiderzeevisser, Willem Foppen zijn memoires.
Kort voor z’n dood in 1975 gaf hij deze ten geschenke aan de auteur Gait L. Berk, die zich vooral bezighoudt met alles wat zich op en om het water de aandacht vraagt. Berk was getroffen door de spontane en directe manier, waarop zijn oude vriend deze ‘gedenkschriften’ had neergepend en heeft het altijd als een ereschuld beschouwd ze uit te geven.
Voor de illustraties werd voornamelijk geput uit de ‘naïeve’ schilderijen van Eibert den Herder. Deze Harderwijker vismeelfabrikant voerde in de dertiger jaren hevig actie tegen de afsluiting van de Zuiderzee; een van zijn warmste medestanders was Willem Foppen. De werken van deze oude wapenbroeders, nu, een halve eeuw later, in dit boek weer schouder aan schouder, vullen elkaar wonderwel aan.

Door Storm en Stilte. De strijd van een Zuiderzeevisser. Willem Foppen “de Linkse” (1897-1975).


De schepen in het Stamboek die zijn aangesloten Vereniging Zeilende Visserijschepen Harderwijk

De schepen in het Stamboek, eigendom van de Botterstichting Harderwijk

Spiegel der Zeilvaart mei 2023 nummer 4 - Harderwijk druk met restauratie HK22

In de prachtige botterloods van Harderwijk, naast de Vischafslag, wordt momenteel de HK22 grotendeels gerestaureerd. De vrijwilligers doen dat onder leiding van Harmen Timmerman die ook in Huizen actief is. Deze zomer moet de HK22 weer te water.
De HK22 werd in 1889 op de werf van De Haas in Monnickendam gebouwd. Aanvankelijk werd ermee gevist onder visserijnummer MK 131. Na enkele andere eigenaren heeft Hendrik Petersen uit Harderwijk tot 1958 gevist met deze tot HK22 omgenummerde botter. Zoals veel botters in die tijd, werd ook deze daarna gekocht door studenten. Ze verkochten hem uiteindelijk naar Spakenburg waar hij deel uitmaakte van Bob's ;rondvaartvloot. Tot 1987, want toen werd het schip bij Wanneperveen op de wal gezet en aan z'n lot overgelaten. Piet Muilwijk zag er wel wat in en kocht het `wrak', het schip hing met blikken plaatjes aan elkaar. In Emmen werd in een groenteloods zes jaar intensief gerestaureerd door Piet en zijn vriend Theo. In 1994 ging de botter weer als nieuw te water en nu maakt het dus deel uit van de vloot van de Botterstichting.

pdf SdZ 2023 nr04 mei - Harderwijk druk met restauratie HK22

Terug naar vorige pagina