Beretanden Speciale editie Koningsdag 2024

27 april 2024

 

Vrijdag 26 april jl. zijn in het stadhuis te Groningen Jan Eissens en Rita Eissens-van Goor ontvangen door burgemeester Schuiling.
De dag van de Lintjesregen!

De SSRP had in oktober 2022 al het initiatief genomen om de aanvragen voor een Koninklijke Onderscheiding voor het echtpaar in gang te zetten. Voor een lintje kom je namelijk niet zomaar in aanmerking. Je moet lange tijd, minimaal vijftien jaar, een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de samenleving.

Onze Stamboekbeheerder heeft zich binnen de SSRP vanaf 2003 tot op heden op meerdere gebieden zeer verdienstelijk gemaakt. Van bestuurslid tot stamboekbeheerder en webmaster. Alle informatie die op inventariskaarten over de ronde- en platbodemschepen is vastgelegd, is door Jan digitaal beschikbaar gemaakt. Op de door Jan ontwikkelde website zijn de inmiddels 2700 schepen geïnventariseerd en ondergebracht in verschillende categorieën. De historie van de schepen en het bijbehorende fotomateriaal, dat veelal bij families uit de schoenendoos afkomstig is, is door Jan bij elkaar verzameld en ontsloten op de SSRP-website. Burgemeester Schuiling verwoordde dit vrijwilligerswerk dan ook als een ‘monsterklus’! Zeker dertig uur per week besteedt Jan aan het documenteren en actueel houden van het Varend Erfgoed van Nederland! De website wordt vanuit binnen- en buitenland dagelijks veelvuldig bezocht. Naast het vrijwilligerswerk voor de SSRP heeft Jan binnen andere stichtingen en verenigingen zich uiterst verdienstelijk gemaakt. De vele aanbevelingsbrieven hebben ertoe geleid dat Jan is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. 

Rita Eissens-van Goor is vanaf 2010 uiterst betrokken bij de SSRP. Eerst in de functie van secretaris, die zij tot 2017 vervulde. Daarna als administratief vrijwilligster, waarbij Rita de op de inventariskaarten vastgelegde informatie mede toegankelijk heeft gemaakt. De administratie van de SSRP en de taken van het secretariaat heeft Rita op betrouwbare wijze en met veel gedrevenheid uitgevoerd. De papieren jaarverslagen en schepenlijsten worden samen met Jan vormgegeven, bewerkt en klaargemaakt voor verspreiding. Tot op de dag van vandaag is Rita verantwoordelijk voor en de drijvende kracht achter het secretariaat.Gedurende de jaren 2010-2019 heeft Rita samen met Jan de vele watersportbeurzen (Hiswa, Traditionele Schepenbeurs, Boot Holland) georganiseerd. De jaarlijkse voorjaarsbijeenkomsten én jubileumreünies van de SSRP zijn tot 2017 door Rita en Jan (e.a.) door het gehele land georganiseerd.Ook de inzet voor de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG), het penningmeesterschap van de vereniging van eigenaren van de Tasmantoren in Groningen en het vrijwilligerswerk bij de Groninger Motorboot Club werden door burgemeester Schuiling gememoreerd. De vele aanbevelingsbrieven hebben ertoe geleid dat Rita is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

Nadat Jan en Rita de verbazing te boven waren gekomen en de eerste felicitaties in ontvangst genomen waren, werd het gezelschap verzocht om richting Restaurant Feithhuis te gaan. In het restaurant konden genodigden, die niet in het stadhuis aanwezig konden zijn, via een livestream de ceremonie toch goed volgen. Met een glas champagne in de hand werd iedereen door voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst welkom geheten en in een speech werd door haar het proces van de aanvraag voor de lintjes vanaf 2022 met een kwinkslag gememoreerd. Daarna kon de door de SSRP aangeboden receptie voor familie, vrienden, bekenden en alle andere betrokkenen beginnen. 

En het bleef nog lang onrustig in Groningen………..

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Voorzitter Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten
voorzitter@ssrp.nl


Terug naar overzicht