BERETANDEN van de SSRP, augustus 2024 nummer 8

16 augustus 2024

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  1. De boeier 'Ludana';
  2. Regionale Friese Reünie in het eerste weekend van augustus;
  3. Sneekweek 2024;
  4. Rond en Plat 2024 Aalsmeer;
  5. Een halve eeuw mobiel erfgoed

Restauratie Boeier 'Ludana' voltooid

In Kortenhoef is op 25 juli de restauratie van de boeier Ludana officieel voltooid. De dame lag majestueus te pronken aan de kade van Jachtwerf Peter Schouten. De genodigden bekeken haar met bewonderende blikken, en de dame aanraken was toegestaan.
De meewerkende werfeigenaren en de bestuursleden/vrijwilligers van de Stichting Behoud Boeier hebben veel tijd, liefde en energie in haar restauratie gestoken. Lovende woorden voor al deze betrokkenen van de voorzitter St. Behoud Boeier, Willem Cramer, leverden een instemmend applaus op.
De voorzitter SSRP, Ineke Verkaaik-Hogervorst, bedankte de initiatiefnemers voor hun doorzettingsvermogen en discipline om dit grote project tot een fantastisch eind te brengen. De Ludana (1893) is een van de laatste nog bestaande eikenhouten boeiers. De SSRP heeft als motto ‘Behouden door te blijven varen’ en dat heeft de Stichting Behoud Boeier fantastisch uitgevoerd. Met de behouden vaart voor de Ludana en haar bemanning werd een kruikje ‘Op je gemakkie met een Gouds bakkie’ overhandigd.


Regionale Friese Reünie in het eerste weekend van augustus

Het eerste weekend van augustus is traditiegetrouw de afgelopen 47 jaar gereserveerd in veel agenda’s. Dé Regionale Friese Reünie (RFR) in Heeg. De 5-jaarlijkse SSRP-Reünie heeft gedurende haar historie vaak door heel Nederland plaatsgevonden, waarbij de afstand en het grotere water voor de kleinere vloot een belemmering opleverden. Zo is de RFR ontstaan, een houten reünie in Friesland.
Donderdag vond de aftrap plaats aan de Tjonger. Per schip of auto was de locatie goed bereikbaar en ca. 35 genodigden maakten van de uitnodiging gebruik. Hartelijke openingswoorden van de gastheer (Paul van Wijnen) en de voorzitter RFR (Maarten Vermeulen) waren het startsein van een uiterst genoeglijk weerzien en bijpraten in en rond de boerderij.

Op vrijdag prachtig ochtendlicht en de geur van gebakken eieren en vers brood joeg iedereen uit tent en kajuit. De gastvrijheid kende geen grenzen! Met weinig wind en een puzzeltocht is het een flinke uitdaging naar Heeg. Rond 17.00 uur was nagenoeg de hele vloot incl. bemanning compleet bij It Sylhûs.




Op zaterdag heerste er her en der lichte spanning aan boord van de schepen. Een rif werd gezet en met de motor (met of zonder sleep) koerste ieder richting Heegermeer. De ludieke match werd wel/niet uitgevoerd, maar iedereen genoot. Afgemeerd aan het eiland tegenover de haveningang van Heeg werd er geluncht. Aan het bijpraten en hernieuwd kennismaken met elkaar leek geen eind te komen. Opeens heeft een schipper de 100-jarige tjotters ‘Wilster’ en ‘Hoants’ en beide admiraals, gesleept door het Friese jacht ‘de Vlieghende Hollander’, in het vizier. Scheepstoeters, lepels en pannendeksels, alles wat lawaai maakt, komt bovendeks.


Op zondag vroeg uit de veren om de schepen klaar te maken voor de wedstrijden. Minder wind waardoor het rif verwijderd kan worden. De 3 schouwen (Gooiland, Loosdrecht en Motketel) uit Loosdrecht krijgen een sleepje richting Heegermeer. De baan zeilend een beetje verkennen, afspraken maken m.b.t. de taakverdeling aan boord en het aftellen naar de start. Twee mooie wedstrijden voor de Friese vloot én een lust voor het oog! 

Het hele verslag van Ineke hebben we met foto's op de website van de SSRP geplaatst.

Aansluitend aan de reünie wordt een Palingtocht richting Sail Amsterdam georganiseerd, die wordt gehouden van 20-24 augustus 2025. Organisatoren Lex Maat en Ed Buijs hebben een programma opgesteld met een antwoordformulier om de belangstelling te peilen. 
Voor Sail Amsterdam moet u zichopgeven via hun website (als de inschrijving geopend wordt voor het Varend Erfgoed). Deelname is alleen mogelijk als uw schip ook is opgenomen in het RVEN.

Wilt u, als u belangstelling heeft voor de Palingtocht (2025), het inventarisatieformulier invullen en retourneren?


Sneekweek 2024

Met 6 Friese jachten lagen we dinsdag 6 augustus bij de starttoren van het Starteiland te Sneek. Warme dag met een wk 3-4. Petten, zonnebrand en veel water waren noodzakelijk. Na het palaver richting startlijn. Dat werd veel laveren achter die lijn i.v.m. uitgestelde start van de Regenbogen en Pampus. Maar daar gingen we…te vroeg!

Vanaf het startschip kwam nog net geen hoongelach. De startprocedure werd luid en duidelijk aan ons uitgelegd. Behalve de Windbreker voelden wij lichte schaamte m.b.t. de te vroege start. Baan H rood was ingehangen om met zijn zessen de startlijn te passeren.
Prachtige wedstrijd op prachtig water en er werd door iedereen genoten. Bij de prijsuitreiking ontving Dirk Slijper de eerste prijs R&P. Na een verdiend 0.0 biertje vertrokken de zes Friese jachten naar de thuishavens.
Ter overweging: In 2025 wil de organisatie KWS de wedstrijd voor R&P bij voldoende belangstelling op maandag ‘na de Lustrumreünie’ organiseren.



Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                               Zeilmakerij Molenaar: Nieuws augustus 2024

Rond en Plat 2024 Aalsmeer

Beste zeilvrienden,
Met grote vreugde nodigen wij jullie uit voor een bijzonder moment in de geschiedenis van onze vereniging: de 75ste editie van de Rond en Plat Zeilwedstrijden bij Watersportvereniging de Nieuwe Meer in Aalsmeer. Dit jubileum belooft een onvergetelijke viering te worden van onze rijke zeiltraditie en de passie die we delen voor het water.
De wedstrijden zullen plaatsvinden op zaterdag 21 en zondag 22 september 2024. Beide dagen beloven spannende wedstrijden en veel gezelligheid, met een feestelijk programma om onze 75ste editie te vieren.
We hopen op een grote opkomst voor deze speciale editie. Schrijf je daarom snel in via de volgende link:
https://wvnieuwemeer-site.e-captain.nl/activiteiten/1923/jubileum-rond-en-plat/inschrijven
Vier samen met ons!


Een halve eeuw mobiel erfgoed - Over het ontstaan én de toekomst van een eigenzinnige erfgoedsector

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) organiseren een bijeenkomst over het verleden en de toekomst van het mobiele erfgoed in Nederland. Vanaf de jaren 70 van de 20ste eeuw groeide de mobiele collectie Nederland in rap tempo uit tot een nieuwe en eigenzinnige erfgoedsector. 
Duizenden liefhebbers ontfermden zich over de vele vracht- en vissersschepen die door de naoorlogse schaalvergroting niet langer rendabel waren. Samen met de vele trein- auto- en vliegtuigliefhebbers vormen zij inmiddels misschien wel de grootste groep particulieren die hun vrije tijd aan erfgoedzorg besteden. Pas later kwam het besef dat die nieuwe vrijetijdsbesteding het behoud van erfgoed betekende en aan het eind van de 20ste eeuw drong het besef door dat er een geheel nieuwe erfgoedsector was ontstaan: het mobiele erfgoed. Op eigen kracht hadden liefhebbers een collectie van ruim een miljoen objecten opgebouwd.
Op 24 september blikken we niet alleen terug op de geschiedenis van deze jonge loot aan de erfgoedboom, maar kijken we ook naar de toekomst van deze nieuwe erfgoedsector. Op de website van de RCE vindt u het volledige programma en meer informatie over de locatie.
Wat: Platform Mobiel Erfgoed over het verleden en de toekomst van het mobiele erfgoed in Nederland
Wanneer: dinsdag 24 september 2024, aanvang 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort en online
Toegang: gratis
Aanmelden (verplicht): via de website van de RCE



Terug naar overzicht