2014 nummer 4: Tuinmodel van een boeier

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

De persoon op de foto is scheepsbouwer N.A. Bernhard (die van de houten boeiers), in de tuin van zijn villa Nevermind in Zandvoort aan de Kostverlorenweg. Hij liet het huis bouwen en ging er wonen rond 1920, toen hij de werven had overgedragen aan zijn zoons. Het tuinmodel van een boeier liet hij maken door Auke van der Zee. Over de bouw van het boeiertje bestaat  correspondentie tussen opdrachtgever Bernhard en Auke van der Zee. Voor we weten is het model op het oog gemaakt, dus geen schaalmodel van een bestaande boeier. Toen villa Nevermind werd verkocht kwam het model naar de werf in Nieuwendam. Nadat die werd gesloten heeft het model een tijd in het trappenhuis van de schepenhal van het Zuiderzeemuseum gestaan. Het model is een aantal jaren terug in het museumdepôt beland. (Bron Jaap Bernhard)

Peter Tolsma heeft naar aanleiding van de foto en een bezoek aan het museumdepôt, in de Spiegel der Zeilvaart van Oktober 2014 het artikel "De miniatuur Boeier Stânfries: een bijzonder model" gepubliceerd.
 

Foto's van een vijvermodel van een boeier in de tuin de villa 'Nevermind' van N.A. Bernhard Kostverlorenstraat 120 in Zantvoort. Foto met H. Bernhard - 'Oom Bernhard' en zonder.  (Collectie Het Scheepvaartmuseum)
Foto's van een vijvermodel van een boeier in de tuin de villa 'Nevermind' van N.A. Bernhard Kostverlorenstraat 120 in Zantvoort. Foto met H. Bernhard - 'Oom Bernhard' en zonder. (Collectie Het Scheepvaartmuseum)

Auke van der Zee heeft rond 1910 een aantal grote boeiers gebouwd zoals de Olga en de Almeri. De Olga is voor het laatst rond 1955 in Genua gesignaleerd en de Almeri is in 1971 in Leeuwarden gesloopt.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften in "Goed" gebundeld

Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina