2016 nummer 1: De Boeier 'Volhouder', gebouwd in 1825

Wat er allemaal, ooit is vastgelegd 

Jacob Jan Kooy tipte mij (Gerard ten Cate) dat deze ansicht uit 1899 te koop stond op Marktplaats. Hij omschreef de foto als volgt: met de boeier op deze foto ga je tweehonderd jaar terug in de tijd. 

Misschien op het eerste gezicht een wat tegenstrijdige opmerking. Op de ansicht staat als datum 28 april 1899. Dit is ruim honderd jaar terug. 

Op de foto is het Witte Huis in Rotterdam te zien dat gebouwd is in 1897. Het was toen de eerste “wolkenkrabber” op het vaste land van Europa.
Op de ansicht staat aan de voorzijde met de hand geschreven 23 april 1899. De foto zal gemaakt zijn in 1897 of 1898 en is daarmee goed te dateren. Voor het Witte Huis ligt de boeier “Volhouder” gebouwd in 1825 op de werf van Eelje Taedzes Holtrop uit IJlst. Op de foto is ze bijna 75 jaar oud. Wanneer je de foto inzoomt op de vlag in top, dan is de naam Volhouder is in spiegelbeeld te lezen. Het schip staat uitgebreid beschreven in het boek “De Boeier” van de heer Vermeer op de bladzijden 94 t/m 99.
In het Fries Scheepvaartmuseum bevindt zich een model van dit schip, samen met een paar originele documenten. De Volhouder is in 1825 gebouwd naar een ontwerp van Van Loon. De laatst bekende vermelding van het schip is in 1915 op de ledenlijst van de Koninklijke Nederlandsche Roei- en Zeilvereniging. Willy de ‘l Arbre uit Antwerpen is dan eigenaar.
Met enige dichterlijke vrijheid is het inderdaad zo dat je met dit schip bijna tweehonderd jaar terug in de tijd kijkt. Van dit schip zijn weinig foto’s bekend.


Aanvullingen op de geschiedenis van de Boeier 'Volhouder' van Teun Schermerhorn

Teun Schermerhorn stuurde ons een aantal krantenknipsels, die het einde van de Boeier 'Volhouder' beschreven.
1917: ........ Het boeierjacht 'Volhouder' is op de Boschplaats bij Ameland gestrand en geheel tot wrak geslagen ........
Dus onze vraag is daarmee beantwoord.
Alle verkregen informatie staat bij het schip op de website vermeld.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar overzicht