2016 nummer 7: Geen Onderhoud maar Eikenhout

Wat er allemaal ooit is vastgelegd

Als je met een mooie gelakte houten boot aan de kant ligt hoor je vaak de opmerking "Wat een werk, eeuwig schilderen". Maar de eigenaren, liefhebbers weten gelukkig wel beter. de Regionale Friese Reünie, (komend weekend, de 40ste Jubileum editie, 5, 6 en 7 augustus 2016 in Heeg) heeft ooit een T-Shirt laten maken met groot de tekst "Geen Onderhoud maar Eikenhout" er achter op. Heeft veel discussie uitgelokt en de mogelijkheid geboden verkeerde beelden bij te stellen!

Op deze foto staat de in 1917 door Visser en Helder in Paterswolde gebouwde 'Stânfries'. Een stukje varende geschiedenis. Het schip zoals het op de foto staat is gerestaureerd, de kajuit waar ze jarenlang mee gevaren heeft is verwijderd. Tegenwoordig vaart ze weer zoals ze gebouwd is: als een open zeilboot. 

In de periode dat ze gebouwd werd, werd de groep waar ze toe hoorde “tjotters” genoemd. Tegenwoordig wordt ze getypeerd als “Fries jacht”. Een paar keer per jaar komen deze boten bij elkaar voor een wedstrijd of reünie. Plaatjes van de Regionale Friese Reünie in Heeg kennen we allemaal.

Op 2 juli 2011 was de Stânfries samen met drie van haar zusterschepen aanwezig bij het 100 jarig jubileum van de VWDTP, de zeilvereniging aan het Paterswoldsemeer. Terug op de plek waar ze ooit te water gelaten was. Misschien is ze komend weekend ook in Heeg te bewonderen.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina