2018 nummer 4: Toeval?

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

De afgelopen weken heb ik mijn oude dia's opnieuw gescand. De bijgaande dia was er één van. Ik zal de foto rond 1985 hebben gemaakt. De witte tjalk heette toen 'Vrouwe Geertruida'. Ik kom haar nog jaarlijks op het water tegen. Ze heeft plaquettenummer 761 maar is op dit moment niet actief geregistreerd in de Schepenlijst van het Stamboek.

'Vrouwe Geertruida'

Van alle schepen die ooit in het Stamboek opgenomen zijn, weten we van een aantal dat ze gesloopt zijn. Sommigen zijn “verdwenen” omdat het schip ooit verkocht is en de nieuwe eigenaar zich (nog) niet heeft laten registreren. Deze tjalk hoort tot de laatste groep. Een door Jachtarchitect Henk Lunstroo verbouwde tjalk. De mensen in de kuip, Frits en Greetje Vroom en waren eigenaar tussen 1985 en 1992. Ze voeren er het hele land mee door. Tijdens één van hun vakanties is het schip op de Rijn aangevaren door een binnenschip waarbij het achterschip aan SB en de mast zwaar beschadigd werden. De schade is zorgvuldig hersteld, sinds die tijd vaart ze met een kortere mast en dus met een kleiner tuig. Het misstaat haar niet.

'Ouwe Geert'

Kort voor de verkoop in 1992 heeft Frits Vroom de naam veranderd in 'Ouwe Geert', naar zijn vader. Omdat de eigenaar die haar sinds 1992 heeft, haar niet wilde herdopen heet ze nog altijd 'Ouwe Geert'. Met hem heb ik jaarlijks een aantal keren contact. Natuurlijk heb ik hem een scan van de dia gestuurd.
Het antwoord dat ik van hem kreeg wil ik u niet onthouden:

“Prachtige foto van een, ook voor ons, bijzonder goede periode. Het schip is er nog steeds. Weet jij trouwens dat het schip ooit door mijn overgrootvader, Durk Wijnja (vader van mijn oma vaders kant) in opdracht is gegeven bij Draaisma te Franeker! De broer van mijn oma heeft er nog jaren mee gevaren. Deze Jetse Wijnja was/is de grootvader van de man, die mij benaderde, nadat hij het kadasternummer (S611N) in de documentatie van het Skûtsjemuseum in Eernewoude tegen kwam. Toeval……? Jammer dat mijn vader dat nooit heeft meegekregen. Hij had zich wel eens laten ontvallen, dat er in onze familie ooit een skûtsje was en dat hij wenste dat schip te bezitten. Hij had overigens een hartgrondige hekel aan roest…… Vandaar zijn liefde voor polyester”

Haar eerste naam was 'De Twee Gebroeders' later 'De Drie Gebroeders' en Jetse Wijnja heeft haar de naam 'Harmonie' gegeven.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina