2019 nummer 2: Earrebarre in het Fries, Ooievaar in het Nederlands

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Onlangs kwam er een uitnodiging van Pier Piersma om eens in zijn verzameling te komen kijken. Belangrijke dingen die voor ons interessant zijn, mocht ik meenemen om te scannen. Voorlopig heb ik mij beperkt tot één doos met vooral foto’s en tekeningen. Een verrassingstocht door een verzameling waar ik ongetwijfeld in de toekomst nog weer op terug zal komen. De doos met inhoud gaat binnenkort weer terug naar Heeg.

Dat ik bij Pier historisch relevant materiaal over Berend de Jong zou vinden was op voorhand wel al duidelijk. Immers Berend de Jong was Pier zijn leermeester. 

Tekening van het tjottertje van 352.5 cm gemaakt door Heit Piersma
Tekening van het tjottertje van 352.5 cm gemaakt door Heit Piersma

Een tjottertje van 352.5 cm

Zo vond ik een notitieboekje van Berend de Jong met daarin een schets van een tjottertje van iets meer dan 3.50 meter, die in 1966 gebouwd is voor de bekende scheepshandelaar Appie Hagewoud uit Meppel, compleet met prijs en materiaallijst. Een scheepje dat we niet kennen. Een tjotter van nog geen 12 voet ben ik nog nooit tegengekomen. Wie weet er meer van? Ik ben heel benieuwd of het nog bestaat.

De matenlijst, gemaakt door Pier Piersma, die in 1966 in de leer kwam bij Berend de Jong, totdat hij in 1970 zijn eigen werf startte
De matenlijst, gemaakt door Pier Piersma, die in 1966 in de leer kwam bij Berend de Jong, totdat hij in 1970 zijn eigen werf startte

De tjotter 'Earrebarre', een cadeau voor Dr. Ir. F.J. Philips, president-directeur van het elektronicaconcern van 1961-1971

Verder kwam ik een verwijzing tegen naar de tjotter 'Earrebarre'. Een tjotter die door Berend de Jong in 1970 is gebouwd voor Dr. Ir. F.J. Philips. Hij kreeg het scheepje aangeboden ter gelegenheid van zijn afscheid als president-directeur. Het Philips personeel had geld ingezameld voor dit cadeau. In het archief van de personeelsvereniging van Philips in Drachten wordt een verzameling foto’s bewaard waarin de bouw en het tuigen van dit scheepje is vastgelegd. Wij mogen ze gebruiken voor onze website. De foto’s vertellen hun eigen verhaal. Verdere uitleg is niet nodig.

We hebben alle foto's verzameld in een fotoalbum.

Overleg over het tuigen van de tjotter, één van de foto's in het album
Overleg over het tuigen van de tjotter, één van de foto's in het album

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar overzicht