2020 nummer 1: Een boeiermodelletje als wisselprijs

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Thuis krijg ik vaak de opmerking te horen: “Zit je alweer achter jouw computertje?” Het is een vraag met een ondertoon. Een ondertoon die duidelijk iets anders bedoelt, dan waar ik op dat moment mee bezig ben. Meestal ben ik dan bezig met “bootjes”. Mijn eigen digitale archief beslaat ongeveer vijftigduizend foto’s “van bootjes”. Zelfgemaakte foto’s, scans van verzamelde foto’s, of foto’s die van anderen afkomstig zijn. Op de een of andere manier heb ik vervolgens een soort fotografisch geheugen waarin al deze foto’s als een soort onzichtbaar reservebestand bewaard worden. Op ieder moment kunnen deze plaatjes te voorschijn komen. Tenminste dan weet ik dat er ergens in mijn verzameling een origineel of een digitale kopie te vinden moet zijn. Hoewel mijn digitale bestanden behoorlijk geordend zijn, gebeurt het toch wel eens dat ik de foto niet direct terug kan vinden. Gemakshalve krijgt mijn computer dan maar de schuld. Ik ben geen administrateur of archivaris.

 Oude wisselprijs van de zeilvereniging VWDTP
Oude wisselprijs van de zeilvereniging VWDTP

Foto van een boeiermodelletje

Een geheugenflits kwam ineens voorbij toen Robin van Son mij een foto van een boeiermodelletje liet zien. Een model, waarnaar ik zo’n tien jaar geleden eens naar op zoek geweest was, omdat het paste in een onderzoek waar ik mee bezig was. Het model was een oude wisselprijs van de zeilvereniging VWDTP bij het Paterswoldsemeer. Een zeilvereniging die opgericht was in 1911 en waarvan bekend was dat er meerdere modellen als wisselprijs verzeild waren. Op één na waren ze allemaal verdwenen. Niet dat ik naar deze modellen op zoek was, nee, ik was op zoek naar een andere prijs, vermoedelijk een bord, de “tjotterprijs”. Deze heb ik nog nooit terug gevonden.

Het model met zeilen en verenigingsvlag in top. Herkomst onbekend. (Coll. Gerard ten Cate)
Het model met zeilen en verenigingsvlag in top. Herkomst onbekend. (Coll. Gerard ten Cate)

Te koop en toch niet

Blijkbaar ben ik redelijk intensief aan het zoeken geweest, want rond het 100-jarig jubileum werden ineens twee zilveren modellen gemeld die nog bij de voormalige winnaars stonden. De winnaars waren niet vergeten, de prijzen eigenlijk wel. En, er werd door een antiquair uit Groningen gemeld, dat hij eveneens een model van een scheepje had, die ooit als wisselprijs had gediend. Het was te koop. Een matige foto ervan herinner ik me nog. Toen ik wilde gaan kijken was het al verkocht. Niet heel veel later werd het toch weer te koop aangeboden nu via een handelaar uit Haarlem. Toen ik er heen wilde te kijken, was het wederom juist verkocht.

Het clubhuis
Het clubhuis

Het clubhuis van de VWDTP staat er nog altijd

Toch heb ik de weinige informatie die ik had ergens opgeslagen in mijn “grijze massa” en dankzij Robin van Son hebben we het modelletje terug kunnen kopen. Het is nu weer terug bij VWDTP. De zeilvereniging van het Paterswoldsemeer, waar het in 1955 voor het laatst als prijs verzeild is. Natuurlijk laat ik een paar foto’s van het modelletje zien, maar om u een indruk te geven van de huisvesting van deze vereniging voeg ik nog twee scans van ansichten uit 1917 toe van het clubhuis met het Friese jacht 'Stânfries' er voor. Het clubhuis staat er nog altijd.

Het Friese jacht 'Stânfries' vaart voor het terras van het clubhuis
Het Friese jacht 'Stânfries' vaart voor het terras van het clubhuis

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.rt.

Terug naar overzicht