2022 nummer 1: Verzamelen

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Eind januari 2022. Ongeveer een week geleden was de Belgische viroloog Van Ranst met een interview voor de televisie. Nadrukkelijk werd er gesteld dat het gesprek niet zou gaan over het Corona virus dat heerst. Het gesprek ging over hetgeen de heer Van Ranst verzamelde. Postzegels en memorabilia van de Efteling.
Het deed me herinneren aan de vraag die vroeger door ouderen vaak aan kinderen gesteld werd: “Wat verzamel jij?”. Postzegels, sigarenbandjes, suikerzakjes en luciferdoosjes scoorden in de beleving en het begrip dan hoog. Ik herinner me zelf ooit postzegels verzameld te hebben. Het werd geen succes ook al had ik er speciale albums voor. Hoe ik ze kwijt geworden ben weet ik niet meer. Verkocht? Weggegooid? Ik weet het niet meer.

Hilligersberg
Hilligersberg

“Alles over boten”

Wel weet ik dat ik al heel jong “alles over boten” verzamelde. Alles. Zoveel dat het al snel uit de hand begon te lopen. Het was zelfs zo erg dat ik eens, ik had pas een auto, deze helemaal vol pakte toen er bij een jachthaven opgeruimd werd. Bij de verschillende verhuizingen moest dat materiaal steeds weer mee verhuisd worden!! Uiteindelijk was het zoveel dat ik alles verkocht of weggegooid heb. Lang niet alles had waarde voor mij. Het oude ijzer dat er bij zat zal ongetwijfeld het meeste opgeleverd hebben.
Wat ik bewaard heb: spullen die rechtstreeks te herleiden waren naar schepen waar mijn voorouders mee gevaren hadden. Een oude zeekaart van de Zuiderzee, een toeter, een ankerlicht, wat foto’s, een scheepsdocumententrommeltje én alles wat ik ooit verzamelde over de oude watersport. Boeken, tijdschriften en ansichtkaarten.

Veerhaven 1905
Veerhaven 1905

Historisch materiaal van en over ronde jachten

Uiteindelijk ben ik daar ook nog weer eens in gaan schiften en de laatste twintig jaar richt ik me alleen nog maar op historisch materiaal van en over ronde jachten. Soms echter kom ik dan toch nog weer dingen tegen die daar buiten vallen……. Inconsequent? Het is gewoon mooi en leuk, maar dat is hoe ik het ervaar.

Veerhaven met o.a. de 'Orion'
Veerhaven met o.a. de 'Orion'

Bijna alles uit het Noorden

De afgelopen week was ik aan het selecteren in mijn verzameling ansichtkaarten die inmiddels voor een groot deel zo’n honderd jaar oud zijn. En het zijn echt niet allemaal ronde jachten die er op staan. Er zitten evengoed afbeeldingen bij met hoogaarsen, schouwen en Lemmeraken, maar deze zijn wel in de minderheid.
Wat me vooral opviel was dat veel van de ansichten in mijn verzameling ooit verzonden zijn vanuit Grouw, Sneek, Loosdrecht en Paterswolde. Afbeeldingen van andere locaties zijn zwaar in de minderheid en die uit Heeg en Enkhuizen zijn van latere datum.
Ansichten uit de omgeving van Rotterdam zitten er nauwelijks bij. Van de Veerhaven heb ik een paar, maar van Hilligersberg en Kralingen zitten er op één of twee na niet bij. Eigenlijk is dit bijzonder, want wanneer je het Nederlandsch Jachtregister 1924/25 er op na slaat, vind je heel veel ronde jachten die juist daar een ligplaats hebben. Wist u dat in 1924 – 1925 op één na alle in het Jachtregister opgenomen Lemmeraken een ligplaats hadden bij “de Maas” in de Veerhaven?

Veerhaven 1930
Veerhaven 1930

Mijn vraag aan U is: “Wie van u heeft nog ansichten of foto’s uit de omgeving van Rotterdam waarop Ronde en Platbodemjachten afgebeeld staan?”

De Maas 1925-1940
De Maas 1925-1940

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Terug naar vorige pagina