2024 nummer 2 - Weet u iets over mijn schip?

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....
Dat de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten geen jachtmakelaar is weten we allemaal. Het enige dat wij bieden op onze website is een hoekje dat we benoemen als “Gezocht: Nieuwe Eigenaar”. Waarschijnlijk hebt u er wel eens gekeken en kent u de voorwaarden.
Ook hebt u ongetwijfeld in de laatste Spiegel der Zeilvaart de pagina van de SSRP (blz. 59) gelezen waarvan de tekst begon met “Verarming, verschraling of uit beeld?”. Op het “uit beeld” wil ik hier wat verder ingaan. Van de ongeveer 2900 schepen, die in de schepenlijst zijn opgenomen, zijn er slechts een duizendtal “actief”. Van al die andere schepen weten we amper of niet waar ze gebleven zijn. In het meest gunstige geval heeft een oude eigenaar de naam doorgegeven van degene aan wie hij het schip verkocht heeft. In sommige situaties blijkt men gestopt het schip actief te laten zijn binnen de SSRP. Natuurlijk staat het schip nog in de Schepenlijst, maar hebben we geen contact meer met de eigenaar. Het kan zelfs zo zijn dat de laatste eigenaar, die wij kennen nog steeds met zijn schip vaart of in eigendom heeft. We zijn er in een paar gevallen achter gekomen, dat een eigenaar een schip al meer dan vijftig jaar heeft. Soms is het verhaal heel anders en worden we benaderd door erfgenamen, kinderen of kleinkinderen met de vraag of wij “iets weten”.

Vragen
Via Stamboekbeheerder Jan Eissens heb ik dit jaar al met twee mensen contact gehad over een schip waar zij vragen over hadden. De eerste vroeg mij contact op te nemen, de dame in kwestie was bezig het huis van haar ouders op te ruimen en vond daar boeken, foto’s en nog veel meer van en over boten. Zij wist dat dit materiaal bestond, ze stamt uit een bekende zeilersfamlie, en ja, natuurlijk wist ze dat haar vader een Lemsteraak had gehad.
Eigenlijk had ze zich daar nooit voor geïnteresseerd. Zij had andere dingen waar haar belangstelling naar uit ging. Tijdens het opruimen van haar ouderlijk huis werd ze zich bewust van haar gebrek aan kennis van hetgeen haar ouders ooit met boten hadden gehad. Een zoektocht op het internet leidde haar naar de site van de SSRP waar ze het schip van haar vader terugvond. Helaas zonder informatie. De naam en afmetingen waren geregistreerd, het plaquettenummer is vermeld, maar verder niets. Geen foto, geen blijk van herkenning. Terug zoekend kunnen we alleen constateren dat het schip ooit is aangemeld en dat er vervolgens nooit aanvullende informatie bij de Stamboekbeheerder is terechtgekomen. Op de een of andere manier is het schip altijd buiten beeld gebleven. Waar het nu is en wie de eigenaar is weten we evenmin. Wanneer wij geen informatie krijgen, dan hebben we niets om in onze Schepenlijst op te nemen en kunnen wij geen aanvullende informatie over een schip geven. We hebben de dochter gevraagd foto’s apart te leggen, zodat die heel veel jaren later toch nog bij de data van deze Lemsteraak kunnen worden toegevoegd.

Al 12 jaar in de schuur
Als tweede werd mij gevraagd contact op te nemen met een mevrouw, die bij ons in de buurt woonde. Ze is eigenaresse van een scheepje dat al zo’n twaalf jaar bij haar in de schuur staat. Ik ben wezen kijken wat voor scheepje het is en of we het bij het Stamboek kenden. Immers, lang niet alle Ronde en Platbodemjachten die ooit gebouwd zijn, zijn bij ons bekend. Nergens kon ik een plaquette ontdekken. Wel was er een bronzen plaquette van de werf van Kooyman en de Vries, prominent in de kuip onder het helmhout zichtbaar.
Ooit, en dat zal zo’n twaalf jaar geleden geweest zijn, heeft het echtpaar deze Enkhuizer bol, want dat is het gekocht, nadat zij eerst jarenlang met een grundel gevaren hadden. In het seizoen dat het scheepje gekocht is zal er een keer of zeven mee gevaren zijn. Daarna is het in de schuur gezet om opgeknapt te worden. In het voorschip is begonnen met het wegnemen van de oude betimmering en is er de opzet van een nieuwe te zien. Vervolgens overleed haar echtgenoot. Dat is elf jaar geleden. Nog steeds staat het scheepje keurig onder dak in de schuur. De mevrouw heeft nu besloten, dat de Enkhuizer bol verkocht moet worden. In overleg hebben we haar het adres van een in de buurt wonende makelaar gegeven. Omdat de bol nooit in de Schepenlijst is opgenomen, kunnen wij verder niets over de geschiedenis van het scheepje zeggen, we weten het niet. Mogelijk is ze onder een eerdere naam opgenomen in het boek "Klein maar Dapper" van Henk de Graaf. Hoe ze nu heet?: 'Annechien'.

Nooit "in Beeld" van het Stamboek geweest
Om de beeldspraak uit het artikel in de Spiegel der Zeilvaart te gebruiken. Het scheepje is bij de SSRP nog nooit “in beeld” geweest. Misschien komt dat wanneer een volgende eigenaar het in eigendom krijgt.


Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede"
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.