2020-7a: De prijsuitreikingen in het jubileumjaar 2020

Spiegel der Zeilvaart september 2020 nummer 7

De uitreiking van de SSRP wisselprijzen is een van de feestelijke hoogtepunten van een SSRP-jaar. Maar ook hierbij gooide corona roet in het eten. De bekendmaking en uitreiking van de jaarlijkse W.H. de Vosprijs, de Van Waningprijs én de vijfjaarlijkse Aureliaprijs moest worden uitgesteld, maar kon worden verplaatst naar ro juli. Op de werf van Stofberg - toepasselijk vanwege de restauratie van de Salamander-werden de prijswinnaars alsnog in het zonnetje gezet.

Nederland kwam dit voorjaar grotendeels tot stilstand vanwege de Corona-crisis. Grotere en kleinere evenementen werden afgelast en om de 1,5 meter maatregel kon niemand meer heen. Op vrijdag ro juli, de datum van de jubileumreünie die niet door kon gaan, kon de SSRP volgens de RIVM-richtlijnen de wisselprijzen toch uitreiken op Jachtwerf Stofberg & Zn. in Enkhuizen, waar een klein gezelschap zeer gastvrij werd onthaald door Pim Stofberg.

De Aureliaprijs

De Aureliaprijs wordt elke vijf jaar uitgereikt tijdens een lustrumjaar van de SSRP. De prijs is geschonken door de heer H.G. van Slooten (mede-oprichter en ere-bestuurslid SSRP) en voor de eerste maal uitgereikt in 1991. De prijs bestaat uit een klein zwaardje voorzien van een schilderwerk van het boatsje Aurelia door Mw. van Slooten-Kaan. Ingesteld als prijs voor publicaties op het gebied van de ronde en platbodemjachten en de geschiedenis van deze scheepstypes.
De eervolle wisselprijs viel dit keer te beurt aan Wim de Bruijn, bij velen bekend als oud-uitgever en oud-hoofdredacteur van Spiegel der Zeilvaart en nu nog steeds de auteur van vele interessante artikelen. Tot op heden zo'n 1300! Wim heeft de SSRP vanaf het begin de mogelijkheid geboden om artikelen te gebruiken en zijn kennis te delen.

Wim de Bruijn kreeg met de Aureliaprijs SSRP-erkenning voor al zijn diepgravende artikelen
Wim de Bruijn kreeg met de Aureliaprijs SSRP-erkenning voor al zijn diepgravende artikelen

De Van Waningprijs

De Van Waningprijs is ingesteld in 1966 door ons ere-bestuurslid, tevens medeoprichter van de SSRP. Vanaf de oprichting in 1955 tot 1966 is de heer C.J.W. van Waning de eerste voorzitter SSRP geweest. De prijs bestaat uit een 'tuigje' met een prachtige mastwortel gesneden door `Heit' Piersma, de vader van Pier Piersma en wordt toe-gekend aan de persoon die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en Vereniging. Eén en ander in de ruimste zin van het woord.
Deze wisselprijs werd dit jaar toegekend aan Elisabeth Spits, die een lange staat van dienst heeft in de wereld van het Varend Erfgoed en als kind al vroeg besmet was met het platbodemvirus door ouders die naast andere platbodems, ook de Lemsteraak 'De Onrust' hebben gehad. Daarnaast heeft zij als conservator Schepen en Techniek bij Het Scheepvaartmuseum veel belangrijk werk verricht. Tegenwoordig komen we haar regelmatig tegen als lid van de Raad van Advies van de SSRP en schrijfster van boeken en artikelen in de Spiegel.

Elisabeth Spits (l) krijgt de Van Waningprijs uitgereikt door de voorzitter van de SSRP, mevr. Ineke Verkaaik-Hogervorst
Elisabeth Spits (l) krijgt de Van Waningprijs uitgereikt door de voorzitter van de SSRP, mevr. Ineke Verkaaik-Hogervorst

De W.H. de Vosprijs

De W.H. de Vosprijs bestaat uit een zilveren scheepsmodel van Lemsteraak De Onrust. In opdracht van de heer W.H. de Vos heeft Arie de Boer te Lemmer een prachtige 15 m aak gebouwd. De Onrust heeft model gestaan voor de bouw van het Prinsessejacht 'De Groene Draeck', dat in 1958 aan H.K.H. Prinses Beatrix is aangeboden.
Het zilveren scheepsmodel van 'De Onrust' wordt jaarlijks als wisselprijs uitgereikt aan degene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs is een glazen herinnering, met daarin weergegeven de afbeelding van het zilveren model van De Onrust, dat zich in het Fries Scheepvaart Museum bevindt.
De wisselprijs werd dit jaar toegekend aan de familie Grapperhaus. Zij hebben de 'Salamander' in 2016 aangeschaft en ze is de jaren erna bij Stofberg, door hen volledig onder handen genomen. In 2019 is de aak onder feestelijke omstandigheden en onder grote belangstelling weer te water gelaten.
De wens van de familie om met de Salamander samen met 'De Onrust' en 'De Wulp' met elkaar op te zeilen tijdens Sail 2020 was helaas niet mogelijk, maar wie weet zien we ze alle drie in Langweer in 2021?

De familie Grapperhaus restaureerde de Salamander en ontving de W.H. de Vosprijs
De familie Grapperhaus restaureerde de Salamander en ontving de W.H. de Vosprijs

pdf SdZ 2020 nr7 september - Stamboek - de prijsuitreikingen in 2020

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina