Ontmoeting met Jan Kooijman

Interview Spiegel der Zeilvaart nummer 7 september 1988

Dit is het verhaal over een man die het Hollandse landschap weer trachtte op te sieren met Hollandse platbodems, daar aanvankelijk wonderwel in slaagde, maar door de recessie in de late jaren zeventig hardhandig werd teruggefloten. Jan was een echte Hollandse landschapsarchitect. Hij kleedde het Nederlandse landschap niet aan met bomen of huizen, maar met platbodems. 

Joost Jonker sprak voor de Spiegel der Zeilvaart uitvoerig met Jan Kooijman

In de schepenlijst van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten constateer ik, dat van de ingeschreven schepen, die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980, 40% afkomstig is van de werf Kooijman en De Vries. Dit zijn er 97 tegen een totaal van 249. Geen enkele andere werf komt in de bewuste periode tot een vergelijkbaar percentage, zelfs niet tot de helft of een kwart. In werkelijkheid werden er in die tijd onder de supervisie van Jan Kooijman een kleine duizend schepen gebouwd.
Het precieze aantal is niet bekend omdat men pas in een later stadium is begonnen met het uitdelen van bouwnummers. Bij het doornemen van die schepenlijst valt het op dat er zoveel verschillende typen schepen van die werf kwamen. Niet alleen bollen en aken, maar ook grundels en Hollandse boten, hoogaarsen en zelfs een ever. Maar wie Jan Kooijman kent, weet dat dat ook niet anders kan. Jan is nl. een rusteloze perfectionist. Uit dat rusteloze komt dan ook de grote verscheidenheid aan scheepstypen, die hij voorstelde te bouwen, voort.

pdf SdZ 1988 nr07 september- Ontmoeting met Jan Kooijman.pdf

pdf Benoeming Jan Kooijman tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Schepen gebouwd en/of afgebouwd door Jan Kooijman in Zwijndrecht en door Kooijman & de Vries in Deil

Jan Kooijman is eerst alleen gestart in Zwijndrecht en later is hij met Siem de Vries de werf Kooijman & de Vries gestart in Deil. Daarvan zijn 235 schepen in het Stamboek ingeschreven. Een aantal zijn helaas niet (meer) actief, dat wil zeggen dat we de huidige eigenaar niet kennen. De mogelijkheid is aanwezig dat het schip niet meer bestaat.

Stamboekschepen gebouwd en/of afgebouwd door Jan Kooijman in Zwijndrecht

Stamboekschepen gebouwd door Kooijman & De Vries in Deil

Jan Kooijman is ook schrijver van meerdere boeken over Ronde en Platbodemjachten

SSRP Wisselprijzen

Jan Kooijman heeft van de SSRP ook een aantal Wisselprijzen ontvangen.

W.H. de Vosprijs 1988
Aureliaprijs 2005

Veertig jaar Spiegel der Zeilvaart

2016 is een mijlpaal voor Spiegel der Zeilvaart; het tijdschrift bereikt de veertigste jaargang. We kijken terug op artikelen en verhalen die beeldbepalend waren, of in ieder geval veel invloed hadden. Dit geldt zeker voor de meer dan 75 artikelen van Jan Kooijman.
Jan Kooijman zag, als zoon van een binnenvaartreder, al vroeg in dat onze zeilende vissersvloot zou verdwijnen als er geen nieuwbouw zou plaatsvinden. Aanvankelijk alleen in Dordrecht en later samen met Siem de Vries in Deil a/d Linge, zette hij de werf Kooijman & De Vries op. Daar liepen in de loop van veertig jaar ruim zevenhonderd ronde en platbodemjachten van stapel van maar liefst tien typen en 25 modellen. Het was de opmaat naar een grote nieuwbouwgolf.
In de jaren '70 van de vorige eeuw verliet er gemiddeld elke week een casco de werf in Deil. Vaak werd een houtpakket meegeleverd, zodat de koper zelf zijn grundel kon betimmeren. Er werden zo honderden grundels in afmetingen van 6,25 tot 8 meter gebouwd. Maar ook veel geheel afgebouwde Staverse jollen, Vollenhovense bollen, schokkers, Lemsteraken, hoogaarzen, Zeeuwse schouwen, Hollandse boten en zelfs enkele tjalkjes verlieten de werf. Op de Grevelingen gaf Jan zeilinstructie vanuit de haven van Ouddorp waar hij toe woonde. Later stichtte hij het rond- en platbodemcentrum Heech by de Mar.

pdf SdZ 2016 nr08 oktober - Jan Kooijman werfbaas en auteur

Terug naar vorige pagina