De Tholense schouw 'Oyster' in Engeland

She is for lovers of silence, contemplation, reading, dreaming, walking, swimming and beaches (24 december 2019)

We ontvingen van Diederick Blank, eigenaar van de Tholense schouw 'Devel' het verhaal over de Tholense schouw 'Oyster' in Engeland

Onlangs het we de Tholense schouw 'Devel' ingeschreven in het Stamboek. De schouw is een ontwerp van G.W.W.C. Baron van Hoëvell en gebouwd bij de werf "De Amer" in Drimmelen. Er staan meerder Tholense schouwen ingeschreven in het Stamboek, allemaal gebouwd in de jaren-60 en -70 van de vorige eeuw. Onder de titel "Kleur" heeft Gerard ten Cate in zijn Nieuwsbrief "Uit het Stamboek" nummer 8 in 2018 nog aandacht aan aan dit scheepstype besteed. Daarbij werd ook het onderzoek van van een speciale werkgroep in 1997 aangehaald. Daarbij werd vastgesteld dat originele Tholense schouwen geen rechte achterspiegel hadden, maar dat de schepen van G.W.W.C. Baron van Hoëvell desondanks wel in het Stamboek ingeschreven konden blijven, mits gebouwd voor 1996. De Tholense schouw 'Devel' heeft deze rechte achterspiegel niet, maar de Criterium Commissie stelde wel vast dat ze een voorsteven heeft. De oorspronkelijke Tholense of Bergense schouw was een halfgedekt visserschip zonder bun en met voor en achter een heve. Een van de kenmerken van een Zeeuwse schouw (en deze afgeleide daarvan, de Tholense schouw) is het ontbreken van een voorsteven. Maar ook hier geldt de regel: gebouwd voor 1996.

De 'Oyster'

Diederick Blank schrijft over de Tholense schouw 'Oyster' in Engeland:
Op de site van de SSRP las ik de informatie over de (voorlopig opgeschorte) Tholense schouw ‘De Uil’ die onlangs opdook in Engeland. Bij deze attendeer ik u op een ander soortgelijk schip in Devon, Salombe, Zuid England (ik heb in mijn functie bij de TD van de Koninklijke Marine een tijd doorgebracht in de marinehaven in Plymouth). Het gaat hierbij om de Dutch flat bottom ‘Oyster’ (Oester) die door de wal en getij gekeerd als een vis op het droge, dienst doet als ‘bedroom holiday cottage’.

“Oyster is for lovers of nature and the sea. She is foradventurous couples or friends who will enjoy the calm and serenity of the estuary. She is for lovers of silence, contemplation, reading, dreaming, walking, swimming and beaches. She is for soaking up the wandering sun and living in the present moment. Sheis cute and fun yet basic and unsophisticated. She is high on the foreshore, so rises with the tide and sits on the shingle as thewater retreats. When the tide goes out, no boats pass, and she has only the birds and the trees for company. The estuary is quiet, but occasionally...”. (https://www.lovecottages.co.uk/property/179879-oyster)

Als het klopt dat de ‘Oyster’ van origine een Tholense schouw is die in Engeland terecht kwam, kan een en ander worden verklaard uit het feit dat in de jaren zestig van de vorige eeuw een firma in Marlow (Buckinghamshire, South West Thames) importeur was van de Tholense schouw. Het scheepstype kwam toentertijd in de belangstelling en werd als zodanig op de Hiswa van 1963 gepresenteerd. Zo las ik in een artikel in het Parool van 12 januari 1963 het volgende onder de kop: “Boat show in Earls Court Londen: Nederlandse ontwerpen bij Britten intrek”:

“Het vaderlandse hart gaat echter open bij het zien van de stalen Tholense schouw die fraai getuigd met zijn rode zeilen in de diepe laque ligt afgemeerd. De jachtwerf ‘De Amer’ in Drimmelen, die deze schouw met zijn lange ruime kajuit bouwt, wordt vertegenwoordigd door een firma uit Marlow. De opgewekte belangstelling voor de Tholense schouw is zo groot, dat men vreest dit jaar niet de bestellingen te kunnen afwerken. Het is geen goedkoop schip in Engeland met 10 pct. invoerrechten kost het standaard L 3895 – maar men heeft dan ook niet alleen ook een jacht maar ook een woonschip’’.

Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht