De Noord-Nederlandse Watersport Bond (NNWB)

Het was in 't jaar 1920, toen men in Holland al geruimen tijd een goed gereglementeerd wedstrijdwezen kende, dank zij het werk van de Verbonden Nederl. Watersportverenigingen, dat de Voorzitter van dit Verbond, de heer P.L. Lucassen, naar Friesland kwam, waar hij de Friese zeilverenigingen in vergadering bijeen had geroepen, in de hoop verschillende van die Verenigingen te bewegen tot het Verbond toe te treden en op die manier ook in Friesland het zeilwedstrijdwezen in georganiseerde banen te leiden.
De poging gelukte niet, doch ze had in elk geval bij enkele vooraanstaande Verenigingen wel het besef gewekt, dat er iets moest gebeuren en toen dan ook een jaar later de heer J.G. Hibma, voorzitter van de Zeilver. Sneek, een zelfde poging waagde en opnieuw de Friese Verenigingen bijeenriep, kwamen vele afgevaardigden op om de zaken te bespreken.

Een Commissie

Maar, voor aansluiting. bij het Verbond waren te veel bezwaren aanwezig; en de vergadering zou waarschijnlijk onverrichter zake uiteen zijn gegaan, indien ten slotte niet de heer S.J. Olij met het voorstel was gekomen om een Commissie te benoemen, die een reglement zou ontwerpen voor de zeilwedstrijden en voor de verschillende klassen en tevens zou nagaan of een overeenkomst mogelijk was, om deze bepalingen ingang te doen vinden. De Zeilverenigingen Oostergoo en Frisia te Grouw, Zeilver. Sneek en S.Z.C. te Sneek en te Langweer zouden voor die commissie elk een lid aanwijzen.
Van laatstgenoemde Vereniging heeft men echter nooit iets over haar afvaardiging gehoord; voor de andere Verenigingen werden resp. aangewezen de h.h. P.G. Halbertsma, J. Dokter, J.G. Hibma en S.J. Olij, die spoedig met de bedoelde voorschriften kwamen en 't succes boekten, dat de voornaamste Verenigingen in Friesland het ontworpen reglement toepasten.
Het bleek echter in de praktijk al spoedig, dat een dergelijke afspraak niet veel betekenis had, wanneer er niet een centraal gezag achter stond, dat de besluiten ook kon doen eerbiediger'. Daarom besloot de Commissie begin 1923 de Zeilverenigingen nogmaals bijeen te roepen, en ditmaal ook Groningen uit te nodigen, teneinde tot een vaste organisatie te geraken.

Op 17 Febr. 1923 kon de Noord Nederlandsche Watersport Bond worden opgericht

De opzet gelukte en op 17 Febr. 1923 kon de Noord Nederlandsche Watersport Bond worden opgericht, met voorlopig 10 aangesloten Verenigingen, nl. L.W.S., Oostergoo, Frisia, Lyts Frisia, De Twee Provinciën, Bergumer Meer, Zevenwolden, Terhorne, „Sneek", S.Z.C. en ,,De Fluessen".
De 4 commissieleden werden in 't Bestuur gekozen, dat werd aangevuld met de heer H. H. Niemeijer te Groningen.
Voorzitter werd de heer J. G. Hibma, secretaris de heer S.J. Olij en penningmeester de heer J. Dokter. Toen laatstgenoemde het volgend jaar deze functie neerlegde werd de heer Olij tot secretaris-penningmeester benoemd. De Bond had nu 11 aangesloten Verenigingen.
Toen begon een geleidelijke ontwikkeling. In 1924 werd een Zeilraad benoemd, waarin de eerste jaren zitting hadden de h.h. Hibma, H.T. v. d. Zee en dr. W.G. van der Meer.
Enige jaren later volgde de instelling van een Technische Commissie, waarin werden benoemd de h.h. S.J. Olij, A. Velsink, P.H. Penon, A. van Gool en H.T. v. d. Zee. Van deze commissie was de heer Velsink de zeer actieve en nauwgezette secretaris, welke functie hij tot zijn overlijden in 1936 bekleedde. Al in 't eerste jaar na de oprichting werd een Friesland-Groningen-wedstrijd in de 7.10 M. klasse georganiseerd en enkele jaren later volgden de eerste kampioenswedstrijden.

Het ledental

Het ledental groeide langzaam maar zeker, maar 't zou een flinke sprong omhoog maken, toen ± 1935 werd besloten, dat geregistreerde jachten alleen mochten uitkomen bij Verenigingen, die bij de N.N.W.B. waren aangesloten. En dat waren- er intussen heel wat: de nieuwe klassen van B.M., 16 m2 enz. hadden een grote vloot geregistreerde schepen doen ontstaan. Verschillende Verenigingen, vooral in de provincie Groningen, traden nu tot de Bond toe.
Toen later de watersport in de kop van Overijssel plotseling snel opbloeide, evenals in Twente, kwamen ook verschillende Overijsselse Verenigingen in het organisatieverband en thans zijn 52 Verenigingen aangesloten met totaal 'zekér, een 6000 leden. Dat de Bond krachtig heeft meegewerkt tot het verkrijgen van een betere reglementskennis, tot goede samenwerking tussen de Verenigingen, tot het instellen van nieuwe klassen en in het algemeen tot verhoging van het peil der zeilsport is een feit, dat elke ingewijde volmondig zal toegeven!
Was indertijd bij de oprichting uitdrukkelijk in 't reglement de clausule vastgelegd „met behoud van eigen zelfstandigheid", in de oorlogsjaren verdween die zelfstandigheid: het Duitse bewind dwong de N.N.W.B. zich als afdeling aan te sluiten bij de K.V.N.W.V. De gedwongen samenwerking had echter tot een zo nauw contact geleid en men achtte die van zo groot belang, dat in 1946 besloten werd het lidmaatschap te bestendigen, zij het dat daarbij verschillende afspraken werden gemaakt.

Het bestuur

Het bestuur heeft in de loop der jaren nogal wat verandering en uitbreiding ondergaan. Maar een, paar bestuursleden kunnen het zilveren jubileum van de Bond meevieren, nl. de heer H. H. Niemeijer, vanaf de oprichting bestuurslid en sedert 1933, toen de heer Hibma om gezondheidsredenen zijn functie neer moest leggen, Voorzitter en de Secretaris-Penningmeester de heer S.J. Olij, die tevens de officiële meter is.
Toen het ledental zich over een steeds groter gebied uitbreidde, werden uit de diverse watersportcentra leden aan het Bestuur toegevoegd. Het werd echter een traditie, dat in het Bestuur steeds een bestuurslid van de K.Z.V.S. wordt opgenomen: de Vereniging, die indertijd de stoot tot de oprichting heeft gegeven. 

Bestuur NNWB 1948
Bestuur NNWB 1948

Fusie van het Watersportverbond en het Noord Nederlandse Watersportbond (NNWB) in 2004

In maart 2004 stemden de aangesloten verenigingen van het Watersportverbond en het Noord Nederlandse Watersportbond (NNWB) in met een fusie van de twee sportkoepels. Beide organisaties gaan onder de naam Watersportverbond verder. De afgelopen jaren werkten de twee al veel samen, maar nu is de samenwerking bekrachtigd door een samengaan. De NNWB zal in de nieuwe situatie functioneren als District Noord en blijft kantoor houden in Bolsward. Twee leden van dit District nemen plaats in het nieuwe bestuur. 

Terug naar vorige pagina