Bestevaer

Bestevaer Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Rolf de Jong, de jongste zoon van de ontwerper vertelt over de nalatenschap van zijn vader het volgende:
"Mijn vader heeft in de loop van de tijd meerdere ontwerpen gemaakt van zeeschouwen in diverse lengtes. De 'Bestevaer', een acht meter schouw, was tussen alle tekeningen eenvoudig te herkennen. De acht meter zeeschouw Bestevaer is ontworpen en gebouwd door mijn vader, begin jaren zestig. Het tuigplan is later aangepast. Met dit plan voer het schip het beste. Als eerste had het schip natuurlijk nog katoenen zeilen; dat heb ik zelf nog meegemaakt." 

"De overstap naar dacron was natuurlijk enorm en daar zijn ook de eerste wedstrijden mee gezeild. Weer later is het zeilplan omgezet naar zoals het op tekening in de Spiegel staat, dus met de kluiver. Naar mijn mening zijn hiermee de mooie prestaties op wedstrijdgebied neergezet. Met dit tuig hebben mijn ouders uiteindelijk ook de tochten over de Oostzee tot en met Zweden en het voormalige Oost-Duitsland gemaakt."

in 2010 was het schip een wrak en bijna gezonken. Daarna is het vlak gedubbeld en de kajuit vernieuwd en opnieuw betimmerd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1302 Zeil nummer: ZC243
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1968 Ontwerper:G. de Jong
Werf:Eigen bouw G. de Jong Werf plaats:Vlaardingen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,00 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:9,80 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1968 – 2007 G. de Jong, Vlaardingen ( Bestevaer)
2007 – 2010 B. van der Wal, Lemmer ( Bestevaer)
2010 – 2019 J. van Griethuyzen , Lemmer ( Bestevaer)
2019 – 2024 F. Visser, Selm ( Bestevaer)

Geschiedenis

2010

augustus 2010

augustus 2010: Spiegel der Zeilvaart nummer 6: Uit de bloeitijd van de Zeeschouw

Rolf de Jong, de jongste zoon van de ontwerper vond het onderstaande in de nalatenschap van zijn vader, die eind 2007 overleed:
"De acht meter zeeschouw 'Bestevaer' is ontworpen en gebouwd door mijn vader, begin jaren zestig. De tekening van het tuigplan is recenter, maar met dit plan voer het schip het beste. Als eerste had het schip natuurlijk nog katoenen zeilen; dat heb ik zelf nog meegemaakt. De overstap naar dacron was natuurlijk enorm en daar zijn ook de eerste wedstrijden mee gezeild. Weer later is het zeilplan omgezet naar zoals het op tekening staat, dus met de kluiver. Naar mijn mening zijn hiermee de mooie prestaties op wedstrijdgebied neergezet. Met dit tuig hebben mijn ouders uiteindelijk ook de tochten over de Oostzee tot en met Zweden en het voormalige Oost-Duitsland gemaakt. Over de wedstrijden moet nog worden gemeld dat er zelfs grotere IJsselmeer-wedstrijden zijn gewonnen op gezeilde tijd en die dus niet werden gecorrigeerd op rating!"

Later zijn op basis van de oorspronkelijke tekeningen van G. de Jong uit Vlaardingen nog twee zeeschouwen gebouwd, de 'Beschouwing' en de 'Neeltje Jannetje'. De tekeningen zijn eerst, zoals in het artikel van Wim de Bruijn beschreven staat, door W.H. Kind en A.H. Karssiens bewerkt. 

pdf SdZ Augustus 2010 nr06 - Uit de bloeitijd van de Zeeschouw

2019

2019

2019: Foto's Zeeschouw 'Bestevaer'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht