De Grote Beer

De Grote Beer Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De werf van Joh. van der Meulen verhuisde in 1962 van de helling in ]oure naar de voormalige werf van Barkmeijer in Sneek. Van huurder werden ze nu eigenaar van een werf. Schouwen bouwen gebeurde ook al in de laatste jaren te Joure. In 1960 gleed er zelfs een kajuitschouw van 8 m van de helling. Vanaf 1964 is sprake van een constante  bouwstroom van schouwen en schouwtjes, zo blijkt uit de nauwkeurige schepenlijst die opgenomen is in het Jubileumboek ‘de Houttovenaars’.

Zestien schouwen zijn er gebouwd in 1964. Een aanloopjaar, zo bleek later. In 1965  kwam de grote klapper met in één seizoen de oplevering van 36 nieuwe schepen. De grootste was een 6.75m schouw: het 'Friese jacht' onder de schouwen. Tot 1980 is de productie van schouwen, naast vele restauraties, de levensader geweest voor de werf. Na de open schouwen volgden de kajuitschouwen, een schip met meer comfort. In 1977 is de eerste vissermanschouw van 8 m gebouwd in een serie van 4 en in 1984 is als laatste nog een vissermanschouw van 9m gebouwd.

De open schouw 'De Grote Beer' is in 1972 gebouwd in opdracht van P.Y. Postma uit Leeuwarden. Ze is als (de eerste) 'Pieter Nenne' te water gelaten.

Eigenschappen

Plaquette nummer:815 Zeil nummer: GD145
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1973 Ontwerper:Joh. van der Meulen
Werf:Joh. van der Meulen & zn Werf plaats:Sneek
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,09 m Breedte berghout:2,17 m
Diepgang:0,40 m Masthoogte water:8,50 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1973 – 1976 P.Y. Postma, Leeuwarden ( Pieter Nenne)
1980 – 1988 J.H. Loos, Essen-Werden ( Coboutje)
1988 – onbekend T. van Oosten, Marken ( De Grote Beer)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht